СПРЕМАЈУ 11 ВОЈНИХ БАЗА: Источноевропска земља тражи још 1.000 америчких војника

SPREMAJU 11 VOJNIH BAZA: Istočnoevropska zemlja traži još 1.000 američkih vojnika

9 novembra 2020

Predsednik Poljske Andžej Duda ratifikovao je danas u Varšavi Sporazum o pojačanoj vojnoj saradnji Poljske i SAD koji je dogovorio sa predsednikom Donaldom Trampom 2019. godine a potpisan je 15. avgusta ove godine u Varšavi, kojim će u Poljskoj pored dosadašnjih 4.500 američkih vojnika biti razmešteno još najmanje 1.000.Sporazum računa na formiranje isturene Komande V korpusa kopnenih snaga SAD u Poznanju koja će komandovati američkim oružanim snagama na istočnom krilu NATO, na granicama prema Rusiji.

SAD će u Poljskoj pored već prisutne oklopne brigade od oko 3.500 vojnika u zapadnim oblastima Poljske i oko 1.000 američkih vojnika u multinacionalnom bataljonu NATO pod američkom komandom u istočnim oblastima Poljske razmestiti još najmanje 1.000 vojnika.

Poljska o svom trošku priprema infrastrukturu u 11 baza, poligona i objekata za američke vojnike a zahvaljujući njoj bi u slučaju potrebe Pentagon mogao da prebaci ukupno zajedno sa snagama koje su sada u Poljskoj dodatnih 20.000 vojnika.

Prema sporazumu, Poljska daje na raspolaganje američkim snagama besplatno izdvojene baze koje će koristiti i Vojska Poljske.

Procenjuje se da će troškovi održavanja baza i američkih snaga u Poljskoj koštati poljske poreske obveznike preko 116 miliona evra godišnje.

Predsednik Duda izrazio je nadu da će taj sporazum o jačanju vojne saradnje biti iznad svih trenutnih političkih vrućih trenutaka oko američkih predsedničkih izbora.

„Bratstvo po oružju na mnogo mesta u svetu, u Iraku, Avganistanu, mnogim mestima o kojima ne sme da se govori glasno, kao akcije naših specijalnih snaga, zapečatile su to bratstvo po oružju, zajedničko osećanje slobode i časti. Američko vojno prisustvo u Poljskoj jača bezbednost našeg dela Evrope”, kazao je posle potpisivanja sporazuma predsednik Duda.

Poljski predsednik naglasio je da je prisustvo američkih vojnika u Poljskoj vidljiva manifestacije rešenosti NATO da poštuje član V iz Ugovora NATO koji govori o kolektivnoj odbrani, da je napad na jednu članicu zapadnog vojnog saveza napad na sve, prenose agencije.

(Politika

KOMENTARI3 komentara

 1. M says:

  Poljska izgleda ne shvaća da ako dođe do Velikog Rata,onda će on u istočnoj Europi(i Blistoku)vjerovatno biti(i)Atomski!

 2. Rista says:

  Pa što ga do danas nije potpisao? Nije, ali sada se uplašio da će Bajden ako pobedi anulirati sve što je Tramp potpisao. Zato je navrat nanos požurio da potpiše i tako napravi taj ugovor pravosnažnim, jer on do danas nije bio pravosnažan.

  • Avangard-Kinzal says:

   Poljski Pašinjan. Radi protiv svog naroda a za kaubojske interese, što će njegov narod glavom da plati kad ih kauboji upregnu u rat.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *