СПРЕМАЈУ ЛИ НАМ ОБОЈЕНУ РЕВОЛУЦИЈУ?

SPREMAJU LI NAM OBOJENU REVOLUCIJU?

29 maja 2023

(Youtube snimak)

Piše: Slobodan Reljić

Teško je razumeti šta predsednik Srbije očekuje od SAD. A lako je utvrditi šta Amerikanci očekuju od njega: da prizna Kosovo po planu koji je prihvatio – odmah; neće mu dati Zajednicu srpskih opština jer „nema mnogo pritiska ili stvarnog plana i garancije da ZSO neće postati nova Republika Srpska, čije osnovne implikacije vidimo sada”; da Srbija uvede sankcije Rusiji, kako bi bila jedina država na svetu koju su Amerikanci uspeli da nagovore/nateraju da napusti front od 90 odsto sveta koji nije uveo sankcije: i, da se ne zavarava, dok Amerika želi da „naši partneri napuštaju Rusiju, ne želimo da se približavaju Kini”.

I još: „Vidim malo pritiska na lidera koga je Njujork tajms povezao sa kriminalnim bandama”, rekao je na spoljnopolitičkom Odboru američkog Senata Bob Menendez, demokrata iz Nju Džersija, na pretresu „posvećenom politici Bajdenove administracije prema Zapadnom Balkanu”.Znak slabosti

Iz ovoga bi čitalac zaključio da Amerikanci Vučića zovu partnerom a smatraju slugom, ponekad kao nestašnim. Pregovori, pod pokroviteljstvom EU, u kojima jedino on učestvuje sve vreme, nikad nisu imali alternativu „rešenju” da Srbija prizna Kosovo, bezuslovno. I da veštinu kojom je on vodio pregovore – deset godina „sve ni zašta” – Amerikanci vide kao slabost, a za slabost se ne daje ništa.

Još od onog vrućeg julskog dana 2015. kad je u Srebrenici, pred bivšim američkim predsednikom Bilom Klintonom, rulja puštena na premijera Srbije, Vučić je mogao da ukapira kakav je odnos prema njemu. Reče mu i „majka Srebrenice”, koja ga zakiti „Srebrenim cvijetom” – razočarana je „ne zbog Vučića, već zbog dostojanstva kojeg mi 20 godina čuvamo”. Sedam godina bošnjačke vlasti, nad kojima je američka kontrola neupitna, razmatraše predmet „Vučić/Potočari” i – niko procesuiran, niko smenjen, ni jedne ostavke. Poruka bejaše – ti nisi neko zbog koga bi se valjalo držati prava. A kamoli ljudskosti.

Aleksandar Vučić se potom pokazao kooperativniji i od Borisa Tadića. Sve je dao. Padao je pred američkim ambasadorom javno. Predaju Kosova je dogurao do – Ohridskog programa za primenu sporazuma. I sledi agendu. Samo nije potpisao.

Ali to nije dovoljno. Neće biti dovoljno ni ako/kad ispuni svih 11 tačaka sporazuma. To jasno pokazuje rad o njemu u Njujork tajmsu. U dugom tekstu predsednik Srbije nije državnik koji očijuka s kriminalom – već kriminalac.

Ako ga jednom njegovi partneri spreme u Hag ili na kakvo drugo mesto gde se sudi kriminalcima iz politike, neki tužilac će tekst iz Njujork tajmsa ugurati u optužnicu – i zatražiti decenijske kazne. Glupo je prigovarati: pa to su rekla-kazala činjenice! Sve optužnice koje su Amerikanci pravili poslednjih decenija su takve.

Sve srpsko pod sumnjom

Pominjani Menendez na senatskom Odboru pita savetnika državnog sekretara Dereka Šolea „o veoma optužujućem tekstu o srpskom predsedniku Vučiću”. Dobri Šole, koga Vučić hvališe kao konstruktivnog, odgovara „da administracija veruje da je izveštavanje Njujork tajmsa kredibilno”, ali još „ne može da govori o detaljima iz članka”.

Menendez, zatim, pita „da li se Srbija (?) može smatrati kredibilnim partnerom imajući u vidu obelodanjene podatke”. Šole smiruje loptu: „To moramo da testiramo”, ali „mi držimo odgovornim Vučića i njegove kolege za njihovu korupciju, za njihovo ponašanje i aktivnosti”.

Vučićevo posrtanje pred činovnicima nižeg ranga iz Stejt departmenta i ambasadorom Hilom – kome ovakvo nasilje nad Srbima nije prolazilo ni kad je tabanao iza strašnog Ričarda Holbruka, kad je Amerika bila sila nad silama – bilo bi za brigu ali ne za očaj da on ne predaje Kosovo i sve neuverljivije viče kako „nikad neće priznati Kosovo“.

Na tu buku se ćuti. Slušamo kako patrijarh SPC na svečanom ručku arhijereja i predsednika saopštava da „pitanje svih pitanja u ovom trenutku za naš pravoslavni narod jeste tema Kosova i Metohije, a najviše smo vremena do sada u održavanju ovoga Sabora posvetili tom pitanju… Mi se molimo da Kosovo i Metohija budu ono što jesu. To je sastavni deo Srbije. Kosovo je naše srce. Kosovo je um, izvor našeg postojanja”. Ali ne čujemo da pita predsednika da li je tačno ono što Derek Šole saopšti: „Dogovor (sa albanskom stranom uz posredovanje EU) smatramo pravno obavezujućim, to smo rekli Vučiću i on to nikada nije negirao.”

Ujedinjenje – oko čega?

Nikada nije negirao pred Amerikancima, a poziva narod da se – ujedini oko njega?! „To je deo matrice da Vučić govori jednu stvar da umiri zapadne lidere, a govori druge stvari srpskom narodu, putem državno kontrolisanih medija” (senator Menendez).

Zato se politika koju predsednik vodi, sada gotovo svima u Srbiji, pojavljuje kao – paradoksalna. Kažemo to obzirno. Kad je „matrica” ogoljena pred američkom brutalnošću, traži se ujedinjenje. Oko njega. Ali oko čega?

Ako pogledamo 11 tačaka oko „pitanja svih pitanja”, onda on traži: Ajde da mu pomognemo da preda Kosovo. Smokvin list nad ovom bestidnošću je namigivanje: jeste pristao, šalje hrabrog kosovskog viteza Petra Petkovića da se bori do poslednje reči bačene u prazno, ali – nije potpisao. I neće. Iako je sve dosadašnje ne – uvek, učinjeno.

Ovo nadilazi kosovski mit. Ovo nije ni uloga Vuka Brankovića. Ovo je ideja da car Lazar predaje Kosovo. I da svi Srbi – Crkva, vojska, država i sav narod pokorno aplaudiraju. A da im on u tom izuzetnom času objavi da je to – najveći uspeh Srba u istoriji. A trust mozgova koji ima istoriju u malom prstu skandira: da, da, da.

Ništa manje paradoksalno nije i što se nazovi „partnerstvo” Srba i Amerike zasniva na dijametralno suprotnim stavovima! Američki Senat će, uprkos neviđenoj kooperativnosti iz Beograda, nastaviti da bičuje partnera: „Korišćenjem informacionog prostora i gušenjem civilnog društva predsednik Vučić nastavlja da prihvata nacionalističke srpske narative i neguje viziju ‘srpskog sveta’.”

I uprkos tome što Vučić javlja na sve četiri strane sveta da Putina neće da čuje godinu dana, senator Menendez mu puca pod noge, da igra na te note. Jer „srpski predsednik se hvalio svojim bliskim vezama sa Putinom, putovao u Moskvu na razgovore o trgovini, i odbijao da se pridruži evropskim partnerima u sankcijama Rusiji”.

Putovati u Moskvu je smrtni greh po američkom jevanđelju! Ali Aleksandar Vučić nema pravo žalbe. Niko ga neće saslušati. I što se predaja više približava kraju, šanse će biti manje. Ali tu nema prostora za žaljenje onih koji su pristali na taj otvoreni poker u kome onaj ko deli uvek dobija. Nema ni za sažaljenje nad njima. Verovatno nema poznatije Kisindžerove misli od: Biti američki neprijatelj je opasno, ali biti američki prijatelj je pogubno.

SAD ništa ne daje

Zaista, na koga je predsednik Srbije računao kad je krenuo putem bez povratka. Vašington je kao onaj pop iz narodnih pripovesti koji se udavio jer nije mogao da prihvati ponudu: Daj, pope, ruku! Vašington samo uzima. Može da vam da osiromašeni uranijum, opasni virus, metak kroz cev, neku investiciju koju ćete platiti kao ništa u životu… To je logika zapadnjačke imperije. Njen kratak vek je uzrokovan i nesposobnošću da svoju hegemoniju učini podnošljivom izvan propagandnih poruka.

Srbi to dobro znaju. I pored nametnutih vladajućih struktura: devet od deset Srba ne zanima povezivanje s trulom EU ukoliko je uslov predaja Kosova, još je neznatniji deo populacije za evroatlantsko povezivanja, tj. NATO; devet od deset Srba ni slučajno ne bi uvelo sankcije Rusiji, isti broj nema nikakvih želja da se ostvaruje američko poništavanje Republike Srpske; broj onih koji kad misle o budućnosti veruju da ona pripada Zapadu a ne Istoku drastično pada…

„Evropski put” kojeg se Vučić i Brnabić-tim ne odriču razumeva se kao grobnica srpske budućnosti – ekonomske, duhovne, državne, verske, informativne. „Put preko Albanije“ je bio zastrašujuć, ali herojski smislen. „Evropski put“ je put u smrt – od LGBT principa kojima se klepeće kao zvonima koja treba da nauče ovce da su vukovi njihovi dobrotvori do pomirenosti s dobrovoljnim ropstvom u davosovskom koncentracionom logoru.Da, zato nije uopšte isključeno da bi se pokretanje naroda posle suočavanja sa strašnim „masovnim pucnjavama” početkom maja moglo pretvoriti u „obojenu revoluciju”. Đavo nikad ne spava.

Laži Otpora

Anonimni narodni pevač javlja kako Hilova laka konjica nastupa kroz ogromnu masu od desetina hiljada iskreno i razložno pobunjenih građana Srbije. „Pričaj, brate, o slobodi / Jer nas u nju Kesić vodi. / Kaži meni, mudra glavo / Dokle će nas vodit Savo?/ Mi želimo nova lica / Nek povede i Dobrica. / Dok Gazelom vetrić piri / Stigao je i Beširi. / Tamo gde je pravde slika / Tu nas čeka Marinika. / I sad pirka vetrić lagan / Evo ide Đilas Dragan.“

Šta je zajedničko ovim stend-baj radnicima na terenu? Da jesu protiv Vučića po onoj staroj narodnoj da sjaši Kurta a evo nas Murti, ali da imaju manji otpor prema francusko-nemačkom sporazumu u 11 tačaka i od Vučića. I sve tako. Teško bi to bilo objasniti nekom ko bi banuo izdaleka, ali svi u ovom narodu to znaju.

I zaista, realna mogućnost je: Obojena revolucija se vraća kući!

Verovatno se neće iz groblja potrošenih ideja vraćati stegnuta pesnica i – Otpor! Narodni pevač nije primetio Srđu Popovića (ko zna na kom je on sad zadatku?) i saborce koji su se posle operacije „Gotov je!” hrabro „transformisali u političku stranku, a na parlamentarnim izborima 2003. osvojili su samo 62.116 (1,63%) glasova. Na kraju se Otpor utopio u Demokratsku stranku (s Borisom Tadićem na čelu) u septembru 2004” (Vikipedija).

Koliko njih danas ima u vladinoj administraciji i drugim telima države Srbije? Gašiću i Vulinu nije data BIA na upravljanje da bi to utvrdili. Što bi u svakoj suverenoj državi bio rutinski zadatak. Tako da se u ovoj „grboj” javnosti (Što se grbo rodi, ni vrijeme ne ispravi!) s vremena na vreme pojave pripovesti kako su najsposobniji izvršioci testamenta Džina Šarpa (knjiga uputstava za nenasilne CIA revolucije „Od diktature do demokratije”, 1963) odlepršali ka Gruziji, Ukrajini, Albaniji, Rusiji, Belorusiji, Uzbekistanu, Libanu, Hrvatskoj, Kirgistanu, Egiptu… Trockizam sa korporativnim likom.

Prosto rešenje

Srbima ne bi bilo teško ponuditi agendu koja bi ih okupila u ovom teškom času:

a) napuštamo evropski put,

b) ukidamo Ministarstvo za evropske integracije,

v) prekidamo pregovore o Kosovu u formatu koji obezbeđuje EU (Lajčak je persona non grata, Hilu se ostavi zapadnjačka opozicija i NVO sektor) i idemo u OUN,

g) pridružujemo se Kini i Rusiji u osporavanju Kristijana Šmita kao visokog predstavnika u BiH,

d) obaveštavamo javnost, svoju, zapadnu i svetsku, da ne računa na nas u blesavoj politici sankcija Rusiji,

e) odbijamo da nam bilo ko savetuje kakve odnose ćemo uspostavljati s vodećom svetskom ekonomskom silom Kinom,

f) pravimo projekat privrednog konsolidovanja Srbije u kojem se pokreću unutrašnji resursi a strane investicije i „pomoć” MMF-a i Svetske banke dovode u realne omere… To i brigu o porodici možemo uzeti od komšije Orbana.

Konstruktivnih predloga, osmišljenijih i detaljnijih bi bilo. Kad bi vlasti u Srbiji ozbiljnije uzimale u obzir volju srpskog naroda. Što nije slučaj.

(Pečat)

KOMENTARI18 komentara

 1. Dejan says:

  Proučite zadnjih 40 godina šta rdi Amerika pa vidite redosljed šta vas nažalost iduče čeka!

  • Kulak says:

   Slobodan Reljić je zanimljiv novinar i sociolog. Vrlo slab govornik koga jedva razumemo dok mešavinom ekavice i ijekavice grglja svoje reči i rečenice, ali istovremeno i izuzetno inteligentan čovek koji piše sjajne tekstove. Ovaj njegov tekst je nešto najbolje što sam pročitao zadnjih godina. Dokaz da je Slobodan Reljić do koštane srži proučio i shvatio svu licemernost i dvostruke standarde američke politike i razne opasnosti koje se zbog toga nadvijaju nad našom Srbijom. Slobodan Reljić je za sve to bistro ponudio i rešenja s kojima se u potpunosti slažem.

 2. Milutin says:

  Saradnja sa Rusijom i Kinom uopšte nije upitna. Ali je nespojiv naš "svetli put u EU" i saradnja "na obostranu korist" sa Amerikom. Sukob Amerike i EU je mnogo veći nego sukob Amerike protiv Rusije. Samleti EU, iz koje se brže bolje i na vreme izvukla Velika Britanija, je osnovna agenda Amerike. Jer ta Evropska "bašta" je trn u oku Amerike. Lepo skockana, sa zgodnom mešavinom socijalne pravde i prividom ljudskosti, bode oči Američke socijalne (ne)pravdr koja se svodi na "umri!! kad ne umeša da živiš na bedi drugih". Jer to je njihova kako unutrašnja tako i spoljna politika.

  • RASPUCHIN says:

   Pokušao sam razumjeti Vaš komentar ali mi to ide malo teže? Ono što posebno ne razumijem je teza o socijalnoj pravdi unutar E"U"? Da li su Vam poznate razmjere pljačke kojoj su bili a i dalje jesu izloženi Srbi prognani iz E"U" , tačnije "lijepe njine"?

 3. Zoran says:

  Kome Toni Bler bio savetnik? Vucicu. Za cim zalite?

 4. Gagi says:

  Interesantan i poucan tekst, predlozi takodje. Narocito je vazno gde je objavljen, zna se ko je vlasnik Pecata. To moze znaciti jedno, koalicioni partneri napustaju brod koji tone. Postoje dva razloga zbog kojih se organizuju mitinzi i okuplja narod. Jedan je zbog nekog drustvenog nezadovoljstva i dozivljene nepravde. Drugi razlog je,kada se nakupi bes u narodu i emotivni balon naduva do pucanja. Tada se organizuje skup gde se otpevaju lepe pesmice i obecaju lepe zelje koje nikada nece biti realizovane. U narodu se privremeno smanji tenzija koja nece potrajati. To samozivi i bahati politicari nikako da shvate, uvek u iznudici potegnu za takvim resenjem koje ih jos vise kompromituje i razoblici. Svako izvodjenje naroda je OGROMNA greska, time se stvara jos vece suparnistvo i mrznja jednih prema drugima, a narod je JEDAN i podele za ocuvanje vlasti su najgore resenje. Prema tome, mi sami sebi pravimo revolucije i nemire, sve to zbog narcisoidne teznje da se po svaku cenu bude na pozicijama vrhovne mudrosti i pameti. Naravno, treba takodje ocuvati zapocete grandiozne privatne projekte jer bi bila steta da sve to propadne u ovom novostvorenom drustvenom uredjenju - komunistickom kapitalizmu.

 5. Asocijacija povodom izloženih iideja o ne samo privrednom napredovanju Srbije says:

  Izuzetno me , kao i svakog dobronamernog posmatrača i stanovnika ove zemlje raduje svaki kilometar puteva u Srbiji.Oni su bez ikakve sumnje veoma potrebni. Ipak pitam se da li je zapadnomoravski pravac autoputeva ( zapad -istok Srbije )geografski " došao" umesto kraka nikada u praksi preduzete velike ideje o zapadnom kraku milenijumskog poduhvata i zamišljanog kanala "Dunav Morava Vardar Solun ". Kada se pogleda moravski autzoput uočava se da nema mesta za kopanje zapadnog kraka tog kanala kojim bi se rešili mnogi različiti problemi u R. Srbiji u vezi Zapadne Morave kao i vodena povezanost sa "kičmom " ( sever - jug ) takvog nikada u sagledive planove a kamo li u radove uzetog kanala, Iscrtani planovi o tom kanalu su bili na papir još u SFRJ. Jedno vreme je bilo govora o tome da bi to neko mogao da gradi . Naravno za tako šta bi već duže vreme u svetu kome živimo za to u nekom trenutku bili sposobni ali i zainteresovani najverovatnije samo Kinezi koji bi tako najkraće vodenim putem povezali luke Solun i Hamburg u kojima imaju značajan kapital. To bi bili od viševekovne važnosti za Srbiju "kuću na sred puta " koja bi naplaćivala prevoz robe i ljudi vodenim putem ali bi možda u nekoj budućnosti manje podložna osvajanjima sa rušenjima zbog takvog svog položaja kada i iz kog god pravca se je istorijski htelo ovladavanje Balkanom . Moravski koridorf je po svemu sudeći tehnološki " bolji " od drugih autoputeva ali kao da je prekrio teren Zapadne Morave za zapadni krak takvog kanala. Kpme god je bila ,ili jeste smešna ideja o mogućem kanalu DMV neka samo uzme geografsku kartu i pogleda koje to zemlje sa svih kontintenenata oko Sredozemlja ne bi pored same Srbije imale potrebui za takavim kanalom(jasno je da su to u Evropi samo Porzugal i Španija ). Postoji potreba za trgovinom kroz Evropu vodenim putevima pa je broj onih država koje bi takav kanal na pravcu Solun - Hamburg koristili zdaleko veći od onih koji ne bi .Ovo kod činjenice da je ostala Evropa zajedno sa Rusijom već premrežena plovnim kanalima pa bi Kanal Dunav-Morava -Vardar samo upotpunio slagalicu koja se je na zapadu Evrope počela da gradi još od predalekog vremena Karla Velikog pri čemu je na istoku iz Moskve putem kanala moguće isplovljavanje u svim mogućim pravcima -Dakle sjajan je i neophodan od firmi iz SAD i Turske građen najbolji koridor u Srbiji ali on jednim delom trase onemogučava i plovno ali kanalsko regulisanje Zapadne Morave .Treba insistirati kod EU dokazujući im da je to i njihov interes da se već jednom potpuno ukloni potopljena nemačka flota u toku Dunava kroz Srbiju . Srbija mora da nađe način da se sa svetom bolje poveže vodenim putevima pa i internacionalnim i interkontinentalbim vodenim kanalo DMV i bar tako izbegne sudbinu "landlocked country "( zemlje zatvorene kopnom ) koja joj je namenjena sa razbijanjem svake od Jugoslavija pa i one prestale sa referendumom u CG 2006. godine . Kineski interes za kanale i kompletan plovni Solun - Hamburg neizgrađen jedino od Dunava na jug ne bi trebao da nestane S druger strane smo verovatno bar toliko zainteresovani koliko i oni da potopljena nemačka flota bude konačno izvađena pa neka se sa njom radi šta vlasnici tog krša već misle da treba .

  • Kosovac says:

   @ Asocijacija povodom kanala "Dunav Morava Vardar Solun", …..Podsetio si me na ovaj odličan plan izgradnje pitome Srbije, ali moram da ti odgovorim dosta pesimistički - da je sada to utopija. Valjda si video da nam je EU zabranila da gradimo Mini hidroelektrane. I šta misliš, ovaj kapitalni objekt će dozvoliti da gradimo. Pa pišljive Mini hidroelektrane nam nisu dozvolili, a misliš da će ovako dobar razvojni objekt dozvoliti? Aleksandru Vučiću su se tresle gaće od jednog degenerika Ćute i mentalno ograničene Zorane Mihajlović, pa je prekinuo akciju Mini hidroelektrane, a garantujem da bi ga centralni komitet EU smenilo zbog kanala „Morava - Vardar“, odakle bi dodatno potekli zapaženi megavati električne energije. ………………..Umesto toga, EU nas prisiljava da radimo dečije igračke „održive“ i „obnovljive“ elektrane na sunčani pogon i na jebivetar.

 6. Arkadije says:

  Idealno je za obojenu revoluciju jer ni milicija ni vojska a ni drzava ne reaguju tako da bilo kakvu revoluciju mogu da naprave i klinci iz vrtića.

 7. milorad5 says:

  NAŠA "DEMOKRATSKA I EKSPERTSKA OPOZICIJA" JE PERMANENTNO U STANJU OBOJENE REVOLUCIJE..TO JE OČIGLEDNO I SMEŠNO...A IGLEDA DA SU ONI OD SILNNOG NAPORA DEMOKRATIZACIJE MALO VIŠE POSTALI OBOJENI U MOZAK...ONI BRE NEZNAJ UDE JE LEVO VIŠE I ČIM SE NEKO POBUNI ZA NEŠTO IZ BILO KOG RAZLOGA ŠTO SE NORMALNO DEŠAVA U SVIM ZAJEDNICAMA ETO "OBOJENIH" I TOG MOMENTA KREĆE "REVOLUCIJA" I TIME U STVAARI ČESTO POTPUNO RAZORE I DEPALSIRAJU ČESTO SASVIM RAZUMNE NEPOBITNO TAČNE I POTREBNE ZAHTEVE GRADJANA I TIME POTPUNO SATIRU GRADJANSKU DEMOKRATIJU ČIM POČNE DA SE POMALJA..PROFESIONALNI REVOLUCINARI I BUKAČI U STVARI BLOKIRAJU POSTEPEN PRELAZ NA RAZUMNO UJEDINJENO OI ZAISTA DEMOKRATSKO DRUŠTVO ..TI TIPOVI SU POŠAST ZA ISTINU ,ZAKON I DEMOKRATIJU..ALI UOSTALOM AMERIKA I NE ŽELI DA MI IMAMO TRANSPARENTNU ZAKONITU I DEMOKRATSKU DRŽAVU JER BI SE ONDA I DRUGAČIJA DIPLOMATKS I VOJNA PESMA PEVALA U BEOGRADU..OVAKO SVAKA ŠUŠA IMA PUTERA NA GALAVI I NE SME DA ZAISTA I DO KRJA STANE IZ NACIONALNIH,EKONOMSKIH I BEZBEDNOSNIH POTREBA I PRAVA NAŠE NACIJE...SVI IMAJU TAČKU KOMPORMISA..ŠTO BI TEŠKO BILO NAĆI KADA BI SE USTANOVILE POLAKO DMEOKRATSKE INSTITUCIEJ SA NOVIM POLITIČARIM IZ NARODA I NOVIM SAMONIKLIM PRAVIM POLITIČKIM STRANKAM KOJE IJMAJU ZAISTA GRADJANE IZA SEBE.GRADJANE KOJI ŽELE TE POLITIČKE OPCIJE A NE SAMO POSEBNE OPŠTE I GRUPNE KORISTI KOJE PORIZILAZE IZ BAVLJENJA POLITIKOM I UPRAVLJANJEM DEOBE RESURSA I PRAVA MEDJU POJEDINCIMA ŠTO I JESTE SVRHA PARLAMENTARNE DEMOKRATIJE..TAKVU DEMOKRATIJU NI EU NI USA NIKAKO,NI POD RAZNO NE ŽELE OVDE, JER BI TO BIO OZBILJAN PROBLEM ZA NJIHOVE "SPECIJALNE" INTERESE KOJI SE NAČELNO SVODE NA PLJAČKU SVIH NAS ZA RAČUN NEKOLIKO NJIHOVIH "DEMOKRATSKIH" POJEDINACA...GENERALNO...

 8. Cp6a says:

  A joj, koliko zavedene dečurlije napolju. Nemaju pojma šta je 5. oktobar. Moraju li i oni opet sve to da proživljavaju? Nije dobro. Zbog nastupajućih odmora, Mefisto lično ide na ubrzavanje stvari. Sledeći put ide paljenje varnice, verovatno nečijim ubistvom, radikalizacija i haos. Bog neka nam je u pomoći.

  • Kosovac says:

   @ Srba, …..Namnožila se gamad, i nisu svi samo zavedeni. Sa mržnjom koju poseduju, oplemenjenom sa injekcijom evra, oni predstavljaju jaku i idealnu Petu kolonu Evropske Unije. Plus uživaju toleranciju sadašnje vlasti koja se plaši od najmanjeg šušnja EU. U eventualnom građanskom ratu Srbija bi ratovala sa ovom Petom kolonom (oplemenjenom sa preobučenim NATO vojnicima), videli smo kako je u Ukrajini. A mi bi cvileli kako eto opet Sloveni ratuju protiv Slovena, a oni radili svoj posao.

   • Cp6a says:

    Kosovac, brate, gledam snimak, sve vreće hormona ispod 25 godina. Idealan supstrat za manipulaciju. Dečurlija sa iskrvljenim idealima, produkti školstva u stalnoj davoskoj reformi. Kako to radi taj Instagram, mamici li mu? Po Guglu vidim sada algoritam koji bezočno na najvažnije prve dve strane bilo kog pretraživanja stavlja linkove Vreme, Danas, Autonomija, N1, Nova, Blic. Na snimku ima nešto matorijih korisnih idiota, a srboždera nema nigde, sem kad treba da se snime, izlaze na kišicu suvi u košulji, znači, direktno iz auta. Nema sad "Idite na Kosovo!". Ovo država mora ozbiljno da rešava i mora pod hitno u rikverc sa nasilnom implementacijom neoliberalnih perverzija. Ko će da im brani te perverzije, bre?

 9. Snežana says:

  dobar odgovor Kosovac..

 10. Petrovgrad says:

  Samo naivcima nije jasno da NATO kreće na Moskvu, i za ocekivati je da će čistiti teren na putu ispred sebe. U čišćenju terena i logističku podršku uključeni su mnogi, svako na svoj način. Vlast dala saglasnost za nesmetano kretanje NATO kroz Srbiju, taj sporazum potpisao Vuk Drašković, nikada nije ukinut, dakle na snazi je. NVO rade svoj posao,Srđa Rđa se duboko povukao u ilegalu, što ne znači da se pasivizirao.Vlast razoružava narod da se kojim slučejem neki komad ne nadje u ruke patriote i zapuca na NATO konvoj koji bude išao pravac Volgograd. Ameri nisu toliko blesavi, što daju toliko oružje svojim građanima. Poznato je njima, da to donosi i tragicne situacije, ubistva i sl. Ali znaju da će svaki naoružan Amerikanac branice i Ameriku u prvom redu, kao i to da je svaki naoružan amerikanac bezbedniji u svojoj zemlji.

 11. Rista Bre says:

  Ne spremaju revoluciju, nego su je već pokrenuli javno i eksperimentalno. Pa kad smo morali da prihvatimo sve psihološke lekcije kao seme Oktobra, sada ćemo morati da prihvatimo i taj plod. Eno ga, valja se ulicama našeg grada kao i 5. Oktobra samo još nije puko. Imali smo Koštunicu, Đinđića, Tadića i na kraju Vučića. Sve invalid do invalida. Došlo vreme da posle ove nove revolucije na vlast u Srbiji dođu Milo, Čanak, Izetbegović junoš, Kandićka da bude ministar spoljnih poslova, precednica vlade je već prošla glasanje i ostaće. Milo se zato i povukao sa mesta predsednika Crne Gore. Tamo je završio posao, a čeka ga unapređenje u Srbiji. Milanković će mu biti savetnik. Nisam verovao ni 90tih kada su se prema Beogradu valjale mase Crnogoraca i Srba pevajući ustaške pesme. Ne verujem svojim očima ni sada. Imamo par miliona janičara u Bosni i Srbiji, par miliona janičara koji su kao neka dijaspora i 3 miliona novo regrutovanih janičara u Srbiji. Prvi su Muratovi, a imaju rezervu od oko 2 miliona gastarbajter janičara Srba još od turskih dana a žive i danas u Turskoj, drugi su Titovi i oni su raspoređeni u Srbiji, Nemačkoj i Americi, a ovi danas janičari što šetaju tako jadno su janičari madam Olbrajt, mister Klintona i mister Bajdena. Imam gorak osećaj da nam neće ostati čak ni Beogradski pašaluk. Jesmo li bivši narod?

  • Gagi says:

   Risto... Odlicno razmisljanje i komentar. Svi imaju neodoljivu teznju da budu nesto drugo od onoga sto jesu. A ono sto jesu, nije malo a ni beznacajno. Ovo duhovno trovanje nije sprovedeno samo kod nas, sprovodi se u celom svetu i vidimo kako se narod sukobljava sam protiv sebe. Jedini spas je neka vrsta patriotskog apsolutizma. Naravno, kada bi vodja naroda imao hrabrost, srce i dusu svojih predaka. Sustina zapadne hipnoze i trovanja je, da je moguce bezbrizno i lagodno ziveti od dobrodusnih sponzora koji su inace odusevljeni nasim evolutivnim nacinom razmisljanja da su oni majka Tereza. Taj komotan zivot podrazumeva njihovog vojnika koji ce umesto nas brinuti o drustvenom i prirodnom bogatstvu, svakako za nase dobro. Ako se prisetimo i bolje pogledamo, sve revolucije u istoriji su dizali i sprovodili neki zivotni gologuzani u necije ime i za tudj racun. Oni se posle toga malo zivotno ogrebu i postanu nesto kao vazni.

 12. Milun says:

  Da li ste to vi konacno udarili na Vucica, Intermagazine?! Ne mogu prosto da poverujem...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *