СПРЕМАЈУ СЕ НАЈВЕЋЕ НАТО вежбе у Србији

SPREMAJU SE NAJVEĆE NATO vežbe u Srbiji

13 septembra 2018

Vežba pod okriljem NATO-a, odnosno Evroatlantskog koordinacionog centra za vanredne situacije, specijalizovanog dela Alijanse za reagovanje u slučaju prirodnih katastrofa i tehnoloških akcidenata, održaće se u Srbiji od 7. do 9. oktobra. Na vežbu nisu pozvani predstavnici Centra iz Niša, ali će pomoć ruskih spasilaca na vežbi biti i te kako vidljiva.

Slična vežba održana je prošle godine u Bosni i Hercegovini, a „Srbija 2018“ biće najveća od formiranja odeljenja NATO-a za reagovanje u vanrednim situacijama pre dvadeset godina.U Srbiji će boraviti čak 830 pripadnika tog vojnog saveza, odnosno 24 međunarodna tima iz 37 zemalja. Pomoćnik ministra unutrašnjih poslova i načelnik Sektora za vanredne situacije Predrag Marić za Sputnjik kaže da je reč o timovima za spasavanje iz ruševina, medicinskim timovima, timovima za spasavanje i rad na vodi i ekipama koje otklanjaju posledice hemijsko-bioloških akcidenata.

„To su zapravo snage zemalja-članica NATO-a, ne radi se o nekom korpusu snaga koji se po potrebi aktivira, nego se pozivaju. Slično je mehanizmu civilne zaštite Evropske unije, znači da zemlje-članice sa svojim raspoloživim snagama učestvuju u određenim vanrednim situacijama“, objašnjava Marić.

Dodaje da će u vežbi koja će se odvijati na lokalitetima Mladenovca i Aranđelovca, pored pripadnika Sektora za vanredne situacije, učestvovati i ostale jedinice MUP-a Srbije, ali i Ministarstva odbrane i drugih državnih organa koji se u nekom segmentu bave zaštitom i spasavanjem. To je više od 900 ljudi iz Srbije.

„Suština je da se demonstrira koordinacija spasilačkih timova koji vam dolaze u pomoć. Podsećanja radi, 2014. godine tokom katastrofalnih poplava, oko 600 spasilaca iz 14 zemalja bilo je u Srbiji. Dolazak je koordiniran preko našeg sektora, odnosno Ministarstva. Ovo će biti simulacija takvog vanrednog događaja, ali ne samo poplava već i ruševina i hemijskih akcidenata“, kaže Marić.

U vežbi će učestvovati Balkanske medicinske snage i Odeljenje za civilno-vojnu saradnju Ministarstva odbrane Srbije, Crveni krst, ali i brojne međunarodne organizacije, predstavnici OEBS-a, Ujedinjenih nacija, predstavnici Evropske unije, Svetske zdravstvene organizacije, Inicijative za prevenciju i spremnost u slučaju katastrofa za region jugoistočne Evrope, Karitasa i Crvenog polumeseca.

Interesantno je da na vežbu nisu pozvani predstavnici Srpsko-ruskog humanitarnog centra iz Niša, koji su, uz kolege koje su tokom pomenutih poplava odmah doletele iz Moskve, takođe reagovali. I ne samo tokom katastrofalnih poplava, podsetimo, zbog požara koji su zahvatili Srbiju, iz Rusije je preko Centra stigao i specijalni avion za gašenje vatre.

Ipak, pomoć ruskih spasilaca biće i te kako vidljiva na vežbi koju organizuje NATO. Naime, pripadnici Sektora za vanredne situacije radiće sa opremom koja je stigla kao poklon iz Ruske Federacije.

„Nema razloga da se ta činjenica prikriva, ono što smo od Rusije dobili preko Centra u Nišu je zaista impozantna pomoć, i u kvalitetu i u broju vatrogasnih vozila. Sigurno će i ta vozila uzeti učešće u samoj vežbi. Ne samo vozila, već i oprema koja je donirana. Treba reći da se ne radi samo o opremi koja je stigla zahvaljujući kolegama iz Rusije, tu je i ona koju smo dobili u proteklih nekoliko godina zahvaljujući donacijama Vlade Japana, oprema za timove za spasavanje na vodi, i to je ono što nam treba u Srbiji, jer su poplave, nažalost, rizik koji iz godine u godinu postaje sve dominantniji“, kaže pomoćnik ministra policije.

Marić podseća da u Srbiji poslednjih osam godina postoje i snage za reagovanje u slučaju ruševina, odnosno katastrofalnih zemljotresa, čije se opremanje pojačava iz godine u godinu, a regionalni timovi za spasavanje i rad na vodi trebalo bi da budu udarna snaga vežbe sa srpske strane.

Većina spasilaca iz ova dva tima takođe je prošla obuku u Srpsko-ruskom humanitarnom centru u Nišu, u kome se na svaka tri meseca smenjuju instruktori koji dolaze iz Rusije.

(Sputnjik)

KOMENTARI3 komentara

  1. Dane Radakovic says:

    srbija nije u natu ni uniji koja je to mudrolija mozda je vlada u beogradu usla u nato sa narodom srbije srbi su lud narod oni ne razumu inglis ni srbski jezik

  2. Deda Micko says:

    Srbima, kakvi su danas mozes da uradis sta hoces. Oni su posuti praskom, nemam drugog objasnjenja da milionska masa sva odjednom postane kao sundjer. Uzas.

  3. Vežbanje says:

    - Šta to radiš kume? - Pa vežbamo kume. Probamo za film. I ti ćeš ovo isto da radiš, samo sutra.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *