Spremaju se nova hapšenja Srba na Kosovu

Spremaju se nova hapšenja Srba na Kosovu

31 jula 2013

EuleksPošto je Priština, uprkos dogovoru sa Beogradom, rešila da na silu stavi sever Kosmeta pod svoju kontrolu otvorene su istrage protiv nekih od najuticajnijih pojedinaca sa severa Kosova i Metohije, koji se sumnjiče za navodna ubistva, tvrde frankfurtske „Vesti“.

Na spisku u koji su „Vesti“ imale uvid, nalaze se imena pojedinih političara, policajaca – sada već bivših radnika MUP-a Srbije, kao i čuvenih branitelja mosta na Ibru, koji su 1999. godine sprečili prelazak Albanaca u severni deo pokrajine. Prema tim saznanjima, spisak je nedavno sačinjen, a na njemu su imena 32 osobe, od toga 30 Srba, jedan Bošnjak i jedan Albanac.

Reč je o spisku koji je sastavila Kancelarija specijalnog tužilaštva Kosova, a radi se uglavnom o stanovnicima severnog dela Kosovske Mitrovice, za koje se sumnja, prema navodima optužbe „da su počinili ubistva koja su se dogodila u periodu od 14. aprila 1999. – 4. februara 2000. godine“. Većina osumnjičenih su Srbi, a navodne žrtve Albanci.
„Očigledna želja takvog spiska je da se napravi pritisak na građane, kako bi se destabilizovao Sever. To što se pojedinci spominju za navodne zločine su stare priče i Priština nikada te priče nije uspela da dokaže. S druge strane, profil optužbi je takav da ta „krivična dela“ nisu obuhvaćena nedavno donesenom amnestijom. Tako da je cilj tog spiska više nego očigledan“, zaključuje jedan neimenovani sagovornik lista.

Saznanja „Vesti“, u suprotnosti su sa onim što tvrdi Euleks – da nema tajnih ili zapečaćenih optužnica. Prema navodima iz Euleksa njihovi tužioci trenutno istražuju 94 slučaja ratnih zločina na Kosovu, a do sada je doneto ukupno 28 presuda.

Direktor vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin izjavio je ranije da je država Srbija zabrinuta ukoliko postoje tajne optužnice za ratne zločine na Kosovu i spiskovi u koje nema uvid.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *