СПРЕМИТЕ СЕ! Америка послала поруку Приштини

СПРЕМИТЕ СЕ! Америка послала поруку Приштини

20 априла 2021

„Тешки компромиси“ у циљу постизања нормализације односа Приштине и Београда, које је председник САД Џо Бајден споменуо у писму упућеном косовској председници Вјоси Османи, могу бити неко ново, средње решење којим би се направио помак у дијалогу између две стране, оцењује за политички аналитичар Дукађин Горани.

„То најбоље зна америчка администрација, али сматрам да се ради о неком средњем решењу или проналажењу неког таквог решења који не би усрећило ни једну ни другу страну, али које би значило помак јер се политика бави компромисом и једини начин стварања неке врсте решења јесте изналажење тог средњег пута. Како ће се то обликовати и у шта ће се претворити видећемо током преговора и дијалога, који по мом мишљењу мора јако брзо да се настави. Барем се чини да ће до наставка доћи раније него што се очекује”, каже Горани.Он оцењује да су изјаве, попут ове америчког председника, нејасне и додаје да косовске власти у таквим случајевима треба да затраже додатно објашњење, односно шта тачно значе “тешки компромиси”.

„Да сам ја на њиховом месту затражио бих од америчке администрације да појасни о чему се ради у том компромису, то би био много ефикаснији начин него да расправљамо о принципијелностима и нечему што не води никуда, јер максимилистичке позиције, то се види и у писму Бајдена, неће бити нити пут, а неће бити ни прихватљиве за процес и то важи за обе стране истовремено”, сматра Горани.

Он напомиње да се без компромисног решења не може постићи свеобухватни споразум о нормализацији односа између Косова и Србије и истиче да је, осим наставка дијалога, неопходно да две стране промене приступ у преговорима, односно да изразе већу спремност за прихватање компромисног решења.

“Ако се та Заједница (српских општина) види као могући компромис, као то средње решење које ће водити ка међусобном признавању и осталим важним политичким ставовима и одлукама, онда она мора да се узме у обзир. То ће ипак бити део преговарачког процеса”, наводи Горани и додаје да многа питања између Косова и Србије нису разјашњена и да управо због тога ни формирање Заједнице српских општина није прецизно дефинисано.

„Зато дијалог мора да се настави, али без разумевања да ће решење морати да буде компромисно, не верујем да ћемо се померити са мртве тачке. Практична политика налаже да свака од страна започне тај унутрашњи процес размишљања о компромису и припреми јавног мњења да ће до компромиса морати доћи”, закључује Горани.

(Косово онлајн)

KOMENTARI4 коментара

 1. Gardista says:

  Szo za otmicu KiM...dogodine u Prizrenu.

  • Kwaka says:

   Kakvo medjusobno priznavanje? Ima da vas nema u srpskim zajednicama koliko i vojske RS nema na Kosovu. A Kosovo ostaje dio Srbije. Nije niko potpisao za predaju prije 600 godina nece vala ni u narednih 600 se takav roditi. A vi Siptari se spremite za jedan dan...

 2. За Србију says:

  Tante za kukuriku. Od priznanja nema ništa. A ako je Srbija ispunila Briselski dogovor na svoju štetu, onda i SZO mora da se provede. Šiptare moramo staviti na mesto i zaustaviti otimačinu srbske i državne imovine na KiM.

  • Ivana says:

   Ko? Srbi? Pa Srbijom ne vladaju Srbi no usraše i petokolonaši do narodnog ustanka nema slobode za narod.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u