Spremne optužnice za vođe OVK

Spremne optužnice za vođe OVK

6 septembra 2014

sudski ovk 45Prve optužnice za zločine nad Srbima i nealbancima, kao i za trgovinu organa, već su spremne i na njima će biti 23 Albanca, među kojima 11 vođa takozvane OVK, piše beogradska štampa.

Neimenovani sagovornik precizirao je da će optužnice za zločine nad Srbima, ali i nad Albancima koji su u vreme sukoba na Kosovu bili lojalni Srbiji, biti podeljene u dvije grupe – u jednoj će biti optuženi za zločine protiv Srba, nealbanaca i Albanaca koji nisu podržavali OVK, a u drugoj optuženi za trgovinu organima.

„Na optužnici je 11 lidera nekadašnje OVK, dok su preostalih 12 Albanci koji se terete za klasična ubistva. Neki od čelnika OVK biće optuženi po `komandnoj odgovornosti` za period između 1999. i 2001. godine, kada se i dogodilo najviše ubistava Srba i nealbanaca lojalnih Beogradu“, otkrio je isti izvor.

On je istakao i da će nekolicina Albanaca iz samog vrha tzv. OVK biti optuženo i za „eventualnu trgovinu organima“, među kojima je jedan lekar iz Albanije koji je pomagao u transplantaciji organa i preuzimajući ih na aerodromu u albanskom gradu Fuše Kruje nosio ih van Albanije.

U izveštaju izvestioca Saveta Evrope Dika Martija, albanski grad Fuše Kruje pominje se kao mesto u čijoj je blizini bila klinika na kojoj su zarobljenicima sa Kosova vađeni organi i potom preprodavani na Zapadu.

Prema pisanju beogradske štampe, dvanaestorica Albanaca biće optuženi za klasična ubistva Srba, ali i ubistva svojih sunarodnika koji su bili članovi Demokratskog saveza Kosova pokojnog Ibrahima Rugove.

„Neki od optuženih za ubistva Srba, nealbanaca i nelojalnih Albanaca već su pristali da budu svedoci saradnici i očekuje se da pruže jako korisne informacije. Ali, ima dosta onih koji se i danas slobodno šetaju po Kosovu i Albaniji“, istakao je sagovornik iz Prištine.

Imena optuženih su zvanično zasad i dalje tajna, na Kosovu već postoji spisak bivših članova OVK koji će se naći na optužnici, ali da niko od dobrih poznavalaca prilika na Kosovu nije mogao da potvrdi njegovu autentičnost.

„O imenima je teško govoriti, jer će i od ove optužnice zavisiti od toga ko će formirati vladu, sadašnji premijer Hašim Tači ili Ramuš Haradinaj. Kako stvari sada stoje, Tači više nije tako daleko od formiranja većine kao što je bio pre nekoliko nedelja. A, ukoliko se to i dogodi, gotovo je sigurno da se njegovo ime neće naći na optužnici. U suprotnom, sve je moguće“, istakao je sagovornik lista iz Prištine.

Kada je tužilac Euleksa Klint Vilijamson pokrenuo istragu za zločine nad Srbima, osumnjičeno je više od 100 pripadnika tzv. OVK. Lista je potom smanjena na 70 pripadnika tzv. OVK, a sada bi na optužnici trebalo da budu 23.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *