СПРЕМНИ ЗА РАТ ПРОТИВ МОСКВЕ: Шведска жели да „зада главобољу Русији“

СПРЕМНИ ЗА РАТ ПРОТИВ МОСКВЕ: Шведска жели да „зада главобољу Русији“

14 маја 2021

КОМАНДАТНИ оружаних снага Шведске сматрају да је шведска војска спремна на рат против Русије, пише лист „Дагенс Нихетер“.

– Имамо довољно потенцијала да задамо војне проблеме чак и тако великом противнику попут Русије, уверен је главни командант ваздухопловства Шведске Карл Јухан Едстрем.Он је додао да је Москва почела чешће да изводи вежбе, притом „не само веће, већ и сложеније“. Шведске снаге ће, са своје стране, током маневара изводити нападе на местима потенцијалног противника на којима је рањивији, прецизирао је он.

Према мишљењу команданта копнених снага Шведске Карла Енгелбректсона, војска би требало да се припрема на акције у стратешки важним областима, као и да учествује у заједничким вежбама са Финском.

– Већ сама чињеница да имамо снаге на Готланду ствара много проблема потенцијалном противнику, сматра генерал.

Командант ратне морнарице Ева Скуг Хаслум је уверена да Стокхолм „ни под којим околностима“ не може да се држи подаље од сукоба НАТО-а и Русије.

– Наш важан задатак је да промислимо акциони план у том случају и да се спремимо, закључила је она.

Формула периода хладног рата „ван савеза у мирно доба, у циљу очувања неутралности током оружаног сукоба“ је ствар прошлости, пише шведски лист. Сада би Шведска требало да учествује у борбеним дејствима сама или у склопу савеза, на територији земље или ван ње, наведено је у чланку.

У те сврхе, Стокхолм планира да настави да повећава финансирање војске. За Оружане снаге ће ове године земља издвојити 7,9 милијарди долара, а до 2025. године та сума ће се повећати до 10,7 милијарди долара.

У Русији је последњих година примећен знатни пораст војне активности земаља НАТО-а дуж западне и јужне границе. Државе НАТО-а редовно изводе вежбе великих размера и симулирају борбе против руске војске.

С тим у вези, министар одбране Сергеј Шојгу је изјавио раније да активности НАТО-а носе „отворени антируски карактер“. Према његовим речима, руски војни ресор предузима све мере које су неопходне за заштиту земље од претњи које долазе од Северноатлантске алијансе.

KOMENTARI7 коментара

 1. Ivana says:

  Ako po ko zna koji put, ovaj put Rusi ne zbrišu šveđane, nemce britance i ostalu bagru s lica zemlje a Srbi rvate i šiftare ova dva glupa i naivna slovenska naroda više i ne treba da postoje.

  • Milan says:

   Pirova pobeda: Velika pobeda, ali sa veoma velikom cenom. Pir je bio kralj Epira, vladao je nakon poglavlja Aleksandra Makedonskog. Bio je veliki protivnik Rimske Republike. Nakon pobede nad Rimljanima na njihovoj teritoriji u bitkama kod Herakleje (280 g. p.n.ere) i Askula (279 godina p.n.ere) rekao je: "Još jedna ovakva pobeda nad Rimljanima i vratiću se u Epir bez ijednog vojnika".

 2. Miraš says:

  Dosad Švedska i Rusija imale su 16 ratnih sukoba. Od toga 4 su bila bez pobednika, 10 sa pobedom Rusije (5 Novgorodska republika + 5 Rusija) i samo jednom je pobedila Švedska u Livonskom ratu. Livonski rat se vodio od 1558. до 1583. godine radi izlaza na Baltičko more izmedju Ruskog carstva i Livonije (region duž istočnih obala Baltičkog mora, Livoniju su naseljavali razni baltički i finski narodi kojima je vladala viša klasa baltičkih Nemaca, danas Finska, Estonija, Letonija Litvanija i dr.), Poljske, Švedske i Danske. Sada u sklopu NATO-a su ponovo povezani protiv Rusije i još su moćniji imajući u vidu SAD, V. Britaniju i druge moćne članice. Da li ovo motiviše Švedjane da makar još jednom ostvare pobedu nad Rusijom? Najverovatnije da. Posebno imajući u vidu da u Velikom severnom ratu pod vodjstvom Petra Velikog, od 1700-1721 Švedska (zajedno sa saveznicima) je toliko poražena da od tada više ne spada u značajne evropske sile.

 3. test01 says:

  Svedska je i za vreme drugog svetskog rata debelo profitirala na "smrti" Evropljana. Citava industrija Svedske je radila za 3ci Rajh!Svo sadasnje bogastvo i razvoj su napravili u drugom svetskom ratu dok su drugi krvarili. Fasisticka bagra koja se pravi neutralna.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u