СПРЕМНИ ЗА РАТ ПРОТИВ МОСКВЕ: Шведска жели да „зада главобољу Русији“

SPREMNI ZA RAT PROTIV MOSKVE: Švedska želi da „zada glavobolju Rusiji“

14 maja 2021

KOMANDATNI oružanih snaga Švedske smatraju da je švedska vojska spremna na rat protiv Rusije, piše list „Dagens Niheter“.

– Imamo dovoljno potencijala da zadamo vojne probleme čak i tako velikom protivniku poput Rusije, uveren je glavni komandant vazduhoplovstva Švedske Karl Juhan Edstrem.On je dodao da je Moskva počela češće da izvodi vežbe, pritom „ne samo veće, već i složenije“. Švedske snage će, sa svoje strane, tokom manevara izvoditi napade na mestima potencijalnog protivnika na kojima je ranjiviji, precizirao je on.

Prema mišljenju komandanta kopnenih snaga Švedske Karla Engelbrektsona, vojska bi trebalo da se priprema na akcije u strateški važnim oblastima, kao i da učestvuje u zajedničkim vežbama sa Finskom.

– Već sama činjenica da imamo snage na Gotlandu stvara mnogo problema potencijalnom protivniku, smatra general.

Komandant ratne mornarice Eva Skug Haslum je uverena da Stokholm „ni pod kojim okolnostima“ ne može da se drži podalje od sukoba NATO-a i Rusije.

– Naš važan zadatak je da promislimo akcioni plan u tom slučaju i da se spremimo, zaključila je ona.

Formula perioda hladnog rata „van saveza u mirno doba, u cilju očuvanja neutralnosti tokom oružanog sukoba“ je stvar prošlosti, piše švedski list. Sada bi Švedska trebalo da učestvuje u borbenim dejstvima sama ili u sklopu saveza, na teritoriji zemlje ili van nje, navedeno je u članku.

U te svrhe, Stokholm planira da nastavi da povećava finansiranje vojske. Za Oružane snage će ove godine zemlja izdvojiti 7,9 milijardi dolara, a do 2025. godine ta suma će se povećati do 10,7 milijardi dolara.

U Rusiji je poslednjih godina primećen znatni porast vojne aktivnosti zemalja NATO-a duž zapadne i južne granice. Države NATO-a redovno izvode vežbe velikih razmera i simuliraju borbe protiv ruske vojske.

S tim u vezi, ministar odbrane Sergej Šojgu je izjavio ranije da aktivnosti NATO-a nose „otvoreni antiruski karakter“. Prema njegovim rečima, ruski vojni resor preduzima sve mere koje su neophodne za zaštitu zemlje od pretnji koje dolaze od Severnoatlantske alijanse.

KOMENTARI7 komentara

 1. Ivana says:

  Ako po ko zna koji put, ovaj put Rusi ne zbrišu šveđane, nemce britance i ostalu bagru s lica zemlje a Srbi rvate i šiftare ova dva glupa i naivna slovenska naroda više i ne treba da postoje.

  • Rafmanjinov says:

   Tako je.

  • Milan says:

   Pirova pobeda: Velika pobeda, ali sa veoma velikom cenom. Pir je bio kralj Epira, vladao je nakon poglavlja Aleksandra Makedonskog. Bio je veliki protivnik Rimske Republike. Nakon pobede nad Rimljanima na njihovoj teritoriji u bitkama kod Herakleje (280 g. p.n.ere) i Askula (279 godina p.n.ere) rekao je: "Još jedna ovakva pobeda nad Rimljanima i vratiću se u Epir bez ijednog vojnika".

 2. Miraš says:

  Dosad Švedska i Rusija imale su 16 ratnih sukoba. Od toga 4 su bila bez pobednika, 10 sa pobedom Rusije (5 Novgorodska republika + 5 Rusija) i samo jednom je pobedila Švedska u Livonskom ratu. Livonski rat se vodio od 1558. do 1583. godine radi izlaza na Baltičko more izmedju Ruskog carstva i Livonije (region duž istočnih obala Baltičkog mora, Livoniju su naseljavali razni baltički i finski narodi kojima je vladala viša klasa baltičkih Nemaca, danas Finska, Estonija, Letonija Litvanija i dr.), Poljske, Švedske i Danske. Sada u sklopu NATO-a su ponovo povezani protiv Rusije i još su moćniji imajući u vidu SAD, V. Britaniju i druge moćne članice. Da li ovo motiviše Švedjane da makar još jednom ostvare pobedu nad Rusijom? Najverovatnije da. Posebno imajući u vidu da u Velikom severnom ratu pod vodjstvom Petra Velikog, od 1700-1721 Švedska (zajedno sa saveznicima) je toliko poražena da od tada više ne spada u značajne evropske sile.

 3. test01 says:

  Svedska je i za vreme drugog svetskog rata debelo profitirala na "smrti" Evropljana. Citava industrija Svedske je radila za 3ci Rajh!Svo sadasnje bogastvo i razvoj su napravili u drugom svetskom ratu dok su drugi krvarili. Fasisticka bagra koja se pravi neutralna.

  • Petar says:

   Tacno!

 4. Rajko says:

  Došlo vreme da zečevi drve

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *