SPREMNI ZA ZIMU: Kako da se najjeftinije i najbolje grejete

SPREMNI ZA ZIMU: Kako da se najjeftinije i najbolje grejete

8 avgusta 2014

drvaVeć je počela prodaja ogreva za narednu sezonu. Ove zime najjeftinije, ali i najstabilnije biće grejanje na drva.

Svi ostali energenti menjaju cenu, a zbog poplava i krize u Ukrajini moguća je i energetska kriza koja će se odraziti i na Srbiju.

Poplave su ugrozile proizvodnju uglja. Najveći deo proizvodnje završiće u termoelektranama. Ovo priznaju i trgovci. Kažu, sezona nabavke ogreva za zimu je počela, cene uglja su još prošlogodišnje, ali je očigledan nedostatak dovoljnih količina iz Kostolca i Kolubare.

– Nudimo zamenu za ovaj ugalj, a to je ugalj “stanari” iz Republike Srpske, koji je jači, pa je potrošnja manja. Moguće je kupiti ogrev na odloženo, dajemo i na čekove – objašnjavaju trgovci.

Ima i drveta za ogrev po starim cenama, na šta zasad utiče slaba tražnja za briketima i peletom. Ipak, trgovci kažu da će problemi sa ugljem dići i cenu drva.

Grejanje na gas prošle nedelje poskupelo je za 1,4 odsto. Međutim, situacija se može pogoršati ako dođe do zaoštravanja ukrajinske krize i novih sankcija EU Rusiji, jer Moskva već najavljuje mogućnost poskupljenja gasa. Nevolja je što se u Srbiju iz Rusije uvozi oko 90 odsto potrebnih količina prirodnog gasa. I to iz pravca Mađarske, posle tranzita kroz Ukrajinu. Dakle, svaki poremećaj snabdevanja gasom preko Ukrajine odražava se na tržište Srbije.

– Sredinom avgusta završićemo punjenje Banatskog dvora. U slučaju krize, gas iz ovog skladišta biće dovoljan za grejanje domaćinstava tri meseca – kaže direktor “Srbijagasa” Dušan Bajatović.

Grejanje na struju će od jeseni biti skuplje. Koliko, još nije poznato, mada se pominje 12 odsto.

– Restrikcija sigurno neće biti. Obezbeđeno je oko 80 odsto potrebnog uglja za termoelektrane. Razmatramo trenutno sve mogućnosti – od uvoza struje do uvoza uglja – kaže Aleksandar Antić, ministar energetike.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *