SPS menja ime, postaće „progresivna“ stranka

SPS menja ime, postaće „progresivna“ stranka

12 maja 2014

SPS sednica 01U okviru reformi SPS se sprema i za promenu imena i politike. Odustaju od Socijalističke internacionale i teže „Progresivnoj alijansi“, saznaju Novosti.

Uoči kongresa koji će biti održan krajem decembra, socijalisti će sprovesti opsežno istraživanje među članovima i građanima da li bi i kako bila prihvaćena eventualna promena imena i simbola stranke, saznaju Novosti.

Prema informacijama ovog lista, u slučaju pozitivnih reakcija, nije isključeno ni da novi naziv, ali i politika socijalista, budu formulisani „na talasu“ nove međunarodne političke organizacije koja je u osnivanju – „Progresivna alijansa“ – a čijem članstvu SPS teži.

Lider SPS Ivica Dačić otkrio je da već duže vreme razmišlja da u okviru predstojećih reformi u stranci sprovede sveobuhvatne promene, ne samo kadrovske i organizacione, već i u imenu i zaštitnom znaku SPS.

Inače, SPS je odustao od članstva u Socijalističkoj internacionali i već duže vreme radi na pridruživanju „progresivcima“, novom pokretu koji okuplja stranke levo od centra sa ciljem da postanu protivteža najuticajnijoj političkoj organizaciji u EU – Evropskoj narodnoj partiji (EPP).

Kako je potvrdila Nataša Gaćeša za Novosti, internacionalni sekretar SPS, oni su krajem aprila učestvovali na konferenciji u Amsterdamu, na kojoj su obavljene pripreme za start ove organizacije, a da će krajem godine znati više o načinu organizovanja i radu „Progresivne alijanse“:

„Tema konferencije bila je kako da učinimo progresivnu politiku delotvornijom. Potrebno je da građani u nama vide ekonomsku alternativu i da mi, spektrom mera, podržimo razvoj i sigurniji život građana. SPS će i nakon redizajna u svojoj suštini biti najvitalnija politička platforma u Srbiji, otvorena za promene, koje su uslov napretka i razvoja“.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *