СРАМ ГА БИЛО: Прекраја границе, брише историју и држи предавања!

SRAM GA BILO: Prekraja granice, briše istoriju i drži predavanja!

4 decembra 2015

U.S. Secretary of State John Kerry testifies at the Senate Foreign Relations Committee while on Capitol Hill in WashingtonAmerički državni sekretar nastavlja praksu svojih prethodnika, pa uz odbranu ranije nasilno prekrojenih granica — briše prošlost, hvali sadašnjost i proročki vidi budućnost država.

Deda Mraz je ove godine poranio u Srbiju. Prestigao je i Svetog Nikolu. Mada, onolike reči hvale, đa u Prištini đa u Beogradu, američkog državnog sekretara Džona Kerija pre liče na izlive nežnosti tetke kad dođe u posetu bratu ili sestri, pa ugleda njihovu decu.

Bilo je, doista više u Prištini, i reči o poklonima, ulaganjima i svim ostalim poslovima koji se tiču izvoza „demokratije“. Amerika je u tome decenijama u suficitu.

Ruke šire u obraze se ljube

„Čestitam Vam, jer Vi vodite Srbiju na veoma važnom putu u definisanju nove Srbije i na evropskom putu“, rekao je sinoć Keri na početku sastanka sa srpskim premijerom Aleksandrom Vučićem u vili „Bokeljka“. Keri je istom prilikom izrazio „poštovanje premijeru za inicijativu da uđe u dijalog sa kosovskom vladom, da ostavi prošlost u prošlosti i da proba da nađe budućnost, koja će biti bolja, lepša i prosperitetnija za sve ljude koji tamo žive“.

Neznatno pre čestitki i poštovanja koje je uputio domaćinima u Beogradu, američki državni sekretar blagoglagoljivo je govorio i o uspesima prištinske administracije. I njima je saopštio da je „Kosovo napravilo veliki progres na putu prema punoj evroatlantskoj integraciji“, istakao je da je veliki korak napred „nedavno potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i asocijaciji sa EU“ i podvukao je da je sve to direktni rezultat „kosovske spremnosti da napreduje u dijalogu sa Srbijom u kojem posreduje EU“.

Albanci, imate moju besu

Najpikantniji deo posete Prištini desio se posle skidanja celofana, a poklon koji se ukazao bio je Kerijeva garancija tamošnjoj administraciji da ništa od onog što je dogovoreno u Briselu ne šteti kosovskoj nezavisnosti.

„I nemojte napraviti grešku: mi ne bismo podržali bilo koji sporazum koji ugrožava suverenitet, sigurnost ili nezavisnost Kosova. Mi smo investirali zajedno veoma mnogo u kosovsku budućnost da bi to izložili opasnosti“, naglasio je Keri.

Posebno je precizirao da je „samo od nezavisnosti moja nacija investirala blizu 950 miliona dolara pomoći Kosovu da promoviše demokratiju, mir i sigurnost, za programe društvenog razvoja, ekonomski rast i humanitarnu pomoć“.

Piroman i vatrogasac

Znači, gotovo milijardu dolara novca američkih poreskih obveznika je bačeno, pošto ništa od svega ovoga što je Keri pobrojao nije ostvareno.

Koliko jutros na otvaranju Ministarskog saveta OEBS–a srpski premijer Vučić reče da je Balkan i dalje bure baruta kojem je potrebna jedna iskra da ponovo eksplodira. I tu bi Keri mogao da kaže koliko je uložila njegova država i šta je tim ulaganjima postigla. Dakako, stvarno jeste skupo prvo sve polivati benzinom, a onda sve to gasiti iz vazduha i sa kopna. Pa potom sanirati i nanovo graditi.

Ozbiljni ljudi takve stvari ne rade ili ih rade samo onda kad se igraju. A kad to čine države nesumnjivi je zaključak da vole eksperimente. Iz ovoga nažalost sledi da su im narodi često pokusni kunići.

Evo, nacrtaću vam državu

I onda čovek koji predstavlja političku doktrinu stvaranja žarišta i docnijeg hlađenja, dođe i hvali novu Srbiju. Iskreno, plaši nas na šta bi mogla da liči i kakva bi ispala ta nova Srbija. Keri jeste pohvalio put zvaničnog Beograda ka Evropskoj uniji, a u skladu sa time i reforme koje sprovodi.

Međutim, iz njegovih izjava u Prištini i Beogradu jasno se vidi da ga reforme koje pominje uopšte ne interesuju i da predstavljaju samo garnirung političkim odlukama, na kojim jedino i samo insistiraju Sjedinjene Države. Uostalom, svaka stepenica na putu Srbije prema članstvu u EU prelažena je tek pošto su ispunjeni, u tom trenutku predočeni, politički, a ne reformski uslovi.

Tako je bilo svih godina otkad je Srbija potpisala Sporazum o stabilizaciji i asocijaciji sa EU. A tako je i sada. Zato smo uvereni da ta nova Srbija — na koju Keri misli, a da smo ga zamolili sigurno bi nam je i nacrtao — nije ista nova Srbija na koju misle predstavnici Srbije.

Bila bi to Srbija koja bi kao prvi dokaz svoje nove agende prostrla crveni tepih na Terazijama i dočekala Hašima Tačija uz intoniranje himne Kosova, ako ta takozvana država i ima himnu. Takva Srbija bi Milorada Dodika stavila u neki podrum, a svim ostalim političkim predstavnicima Srba u Bosni i Hercegovini naredila da se odreknu elemenata državnosti Republike Srpske u korist što unitarnije BiH. To što Srbija ima specijalne veze sa Srpskom, ali ne sme da se meša u unutrašnje stvari Srpske i BiH, ne bi bio proceduralni problem za Kerija i ekipu. Ako procedura, činjenice i zakoni ne odgovaraju njihovom glavnom političkom cilju, tim gore po principe i činjenice.

Da ne idemo mnogo u detalje, a i radi vašeg razumevanja, ta nova Srbija arhitekte Kerija trebalo bi da se ponaša poput režima Mila Đukanovića u Crnoj Gori. Dakle: članstvo u NATO–u i sankcije Ruskoj Federaciji — kao glavni ciljevi, a sve ostalo kad prema potrebi pozovu iz Vašingtona. Zauzvrat će joj Keri i drugi izvoznici sreće i blagostanja progledati kroz prste za sve ostale teme poput demokratije, društvenog razvoja, ekonomskog rasta, odnosa prema manjinama, slobodi medija…

Nova Srbija ne bi bila nova kad bi imala prošlost. Dakle, poseban deo arhitekture te države bi moralo da bude zatiranje istorije. Nova Srbija mora ubiti staru Srbiju. Leš prošlosti — duboko zakopati. Može to da smeta, pogotovu ko ima istoriju onima koji je nemaju. Samo, čudno je da se Keri seća novca koji je u prošlosti ulagala njegova država, a druge tera da zaborave stvari koje su neuporedivo vrednije od zelenih novčanica.

Zato je Keri možda Deda Mraz u Prištini, ali u Srbiji to svakako nije. Nije ni ona deci omiljena tetka. Sve rečeno ukazuje da je u pitanju stari Ujka Sem, kome ne valja verovati ni kad te „hvali“, ni kad te „savetuje“.

(Nenad Zorić, Sputnjik)

KOMENTARI6 komentara

 1. Za Srbiju says:

  Teraju oni svoje. Postaje dosadno. Ko pokvarena gramofonska ploča. Skinimo im srPske saradnike koji provode njihovu politiku, da barem malo promene ploču. Da postane interesantnije.

 2. Krajisnik says:

  A onaj mu se nas nesrecni premijer u guzicu uvlaci. Sramota. A tek Dacic, jednu recenicu pijandura ne zna sloziti.

 3. soko says:

  Pošto im RUSI uništavaju kalifat u Siriji,jačaju kalifat na Kosovu i Metohiji. Eto to rade NAJBOLJI PRIJATELJI SRBIJE ????

 4. Nina says:

  Zašto njega da bude sram što prekraja granice, briše istoriju i drži predavanja? To on radi po celom svetu. Može to da radi u Srbiji, gde od 2000-te do danas ima marionetsku vlast, ali zato danas, kad crta novu kartu Srbije pred nosom srbima, u Nikoziji priča o ujedinjenju Kipra. Kipar, za razliku od Srbije, ima vlast koja decenijama ne priznaje okupaciju dela svoje teritorije. Srbija danas ima najsramniju vlast u novijoj srpskoj istoriji. Kriv je narod koji je, i pored toga što je video šta mu sadašnja vlast radi, na poslednjim izborima pohrlio da joj da legitimimet da nastavi sa rasturanjem države. Samo se budala dvaput spotakne o isti kamen, reče Vuk Drašković, a njegovo članstvo, koje je bilo inteligentno, nije dozvolilo da se po drugi put spotakne o isti kamen, te ga je masovno napustilo. Danas svi članovi njegove stranke mogu stati u jedan kombi, a SNS je za tri godine svoje vladavine zaposlio 32.000 svojih članova u državnu upravu i javna preduzeća i svi oni ne haju za državu, već gledaju samo svoj lični interes. Kad sutra ne budu imali platu, jer je država po nekim ekonomistima već u bankrotu neće im Džon Keri dati platu, a ni onaj kome su dali neograničenu vlast.

 5. Lady Gaga says:

  DAKLE, PRE PAR VEČERI SRBIJA DOŽIVELA JOŠ JEDNO PONIŽENJE, KOJE JE SVE KOJU SU TO GLEDALI ILI ČULI O ČEMU SE RADI, UŽASNULO. NAIME, JEDNA OD UČESNICA RIJALITIJA “ FARMA “ MAJA NIKOLIĆ ZAPEVALA JE SRPSKU HIMNU. NEKAKAV POTURICA IZ NOVOG PAZARA SEMIR DŽANKOVIĆ, TAKOĐE UČESNIK FARME, IZREVOLTIRAN PEVANJEM SRPSKE HIMNE U SRED SRBIJE, OTRČAO JE DO KUHINJE, ZGRABIO NOŽ I POKUŠAO DA ZAKOLJE MAJU NIKOLIĆ. Pred milionskim auditorijumom. Nakon svega, Maja je kažnjena. Željkomo Mitrovići, eto, nije hteo da se zamera mudžahedinima. NAVIKLI DA NAS KOLJU, JER SMO SRBI. JER PEVAMO “ BOŽE PRAVDE SRBI, GDE STE? SRBI, IMA LI VAS? http://www.svet.rs/nas-svet/estrada/semir-diskvalifikovan-sa-farme-aca-mu-jedva-oteo-noz-dzankovic-napao-maju-gabrijela-je-pljunula-a-onda-je-nastradala-i-tamara-video P.S. POŠTO JE ZBOG POKUŠAJA UBISTVA EKSPRESNO IZBAČEN SA FARME, TURSKO GOVNO SEMIR DŽANKOVIĆ JE U ONOJ SMRDLJIVOJ KASABI OD NOVOG PAZARA DOČEKAN KAO HEROJ. JER JE POKUŠAO DA ZAKOLJE SRPKINJU KOJA JE U SRED SRBIJE PEVALA SRPSKU HIMNU. MOLIM DA OBRATITE PAŽNJU NA USTAŠE I BALIJE KOJI SU SE NAMNOŽILI NA PRILOŽENOM SRPSKOM PORTALU. ……...A ONI NESRETNICI IZ BJRM I DALJE MISLE DA SU POTOMCI ALEKSANDRA GRČKOG….. ….NO SUDEĆI PO NJIHOVIM NJUŠKAMA ONI JEDINO MOGU DA BUDU POTOMCI KONJA ALEKSANDROVOG, BUKEFALA…...

 6. Apis says:

  Lady, prosetaj kroz okolna sela prikupi bar desetak momaka sa po flasu benzina i posle ponoći lepo zapalite farmu. Najbolje bi bilo zapaliti ceo pink zajedno sa Zeljkom Mitrović ali za pocetak bar nesto da se vidi da nisu jaci od naroda. NADAM SE DA ĆE RUSI SPALITI I SAD I DA NAKAZE POPUT KERIJA NIKADA VISE NEĆE DAVITI POSTEN SVET. AMERIKO GOREĆEŠ A CEO SVET ĆE SE RADOVATI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *