СРАМ ИХ БИЛО: Немачка и САД тврде да је пријем Косова у Унеско – корист за свет

SRAM IH BILO: Nemačka i SAD tvrde da je prijem Kosova u Unesko – korist za svet

7 novembra 2015

pol-unesko_620x0O zahtevu Srbije da se izjašnjavanje o članstvu Kosova u Unesku odloži, glasaće se u ponedeljak u Parizu. Za ovu inicijativu su Rusija, Brazil, Kina, Indija, Argentina, dok su SAD, Nemačka i Velika Britanija stale iza zajedničkog saopštenja kojim podržavaju prijem lažne države!

Još nije izvesno hoće li zamisao Beograda pridobiti prostu većinu, potrebnu za „brisanje“ albanskog zahteva sa dnevnog reda. Savetnik predsednika za spoljnu politiku Ivan Mrkić izjavio je danas da se „čini sve“ da se u narednim danima dobije većina, ali da nije zahvalno predviđati koliko je država uz Srbiju, a koliko uz drugu stranu.

Ukoliko bi se zahtev Kosova odložio, ova tema bi se, kako navodi Mrkić, premestila u briselski dijalog:

– Ne zna se da li će Amerika glasati, s obzirom na to da je od prijema Palestine u Unesko obustavila uplate ovoj organizaciji.

Kako države koje nisu platile članarinu Unesku to mogu da urade do ponedeljka, neizvesno je koliko članica ima pravo glasa, a procena je da barem desetak država neće moći da učestvuje u odlučivanju.

Diplomatska igra traje i u Parizu. Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov, posle sastanka sa Irinom Bokovom, generalnom direktorkom Uneska, izjavio je da pokušaji da se Kosovu dozvoli članstvo vode ka politizaciji ove organizacije i da je veoma važno da se to izbegne:

– Članstvo Kosova bilo bi kršenje Rezolucije 1244, zbog čega je do rešenja neophodno doći konsezusom.

Na drugoj strani ambasadori SAD, Nemačke i Velike Britanije podržavaju prijem Kosova, konstatujući da će „od zaštite kulturnih spomenika, uključujući spomenike SPC, imati koristi sve zajednice na Kosovu i ceo svet“.

Savetnica predsednika Srbije Stanislava Pak Stanković ukazala je da je Nikolić jedini političar koji je iskoristio kanale komunikacije na internetu za promociju kampanje „No Kosovo in Unesko“, a da većini političara ti kanali služe za ličnu promociju.

VUČIĆ: EU NEĆE PRITISKATI ALBANCE

Premijer Aleksandar Vučić izjavio je danas da ne očekuje da će EU vršiti pritisak na Prištinu zbog blokiranja formiranja ZSO, poručivši da je Srbija sve ispunila iz Briselskog sporazuma.

– Držali smo se svih tačaka. Ostale su nam još neke sitnice da ispunimo, ako se ne varam, vezano za implementaciju pravosudnih sporazuma. Sve ostalo je Srbija ispunila – rekao je Vučić, istakavši da se „niko ne sekira zbog ZSO za čije formiranje je odgovorna Priština“.

KOMENTARI4 komentara

 1. Apis says:

  Gore od sve bede Srbe udavi Vucić. Svaki dan slusamo o njegovim istorijskim uspesima koje niko ziv nigde ne vidi. Slusamo o zapadnim prijateljima a u SAD ga nije primio ni predsenik kućnog saveta. Merkelova mu redovno isporucuje spisak zahteva a britanski ambasador pljuje u lice. PA KO DA BRANI DRZAVU DOK JE KVISLING PREMIJER.

 2. Dusan says:

  jedini koji tvrdi suprotno, cak i javno kaze da nece rasturati odnose sa istom tom nacistickom Nemackom, je vUCKo.

 3. Meri says:

  Srbija će u ponedeljak tražiti da se odluka o prijemu takozvanog Kosova u Unesko odloži na dve godine do 2017 godine. Bilo bi i to sad dobro da se bar toliko uspe. Kupili bismo opet neko vreme... Sledeće godine počinje masovno čipovanje stanovništva sveta, tako su bar najavili Australija pa Norveška, mada su kasnije rekli da će ipak najpre čipovati Izbeglice u EU. Mislim da će svetu 2017 puno manje biti interesantna tema tzv. Kosovo - Unesko... Ko bi mogao znati šta naši gradjani stvarno žele, možda bi želeli da budemo hrabri i prvi čipovani, nije lako biti skoro uvek na začelju, eto da se istaknemo da smo bar u nečemu prvi. Hm, možda su neki već i čipovani...

 4. pravda says:

  Bitange jedne o cemu vi pregovarate,i sta vi to odlazete.Ko vam dade to pravo ...............

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *