„СРАМ ВАС БИЛО!“ Ердоган ОСУО ПАЉБУ по БИВШИМ САВЕЗНИЦИМА

„SRAM VAS BILO!“ Erdogan OSUO PALJBU po BIVŠIM SAVEZNICIMA

31 januara 2020

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan kritikovao je danas Saudijsku Arabiju i druge zalivske arapske države zbog toga što se nisu izjasnili protiv američkog plana za Bliski istok, za koji je rekao da podržava izraelsku aneksiju palestinskih teritorija.

Erdogan je rekao da je stav arapskih nacija prema Palestincima bio za žaljenje i da će zemlje koje se nisu izjasnile biti odgovorne za „ozbiljne rezultate“.Tramp je u utorak predstavio svoj dugo najavljivani plan za Bliski istok koji poziva na stvaranje palestinske države s prestonicom u istočnom Jerusalimu, navodeći da je to dobitna kombinacija i za Izrael i za Palestince.

On je poručio da je plan „istorijska šansa“ za Palestince da dobiju svoju nezavisnu državu.

Erdogan je rekao da je stav arapskih nacija prema Palestincima bio za žaljenje i da će zemlje koje se nisu izjasnile biti odgovorne za „ozbiljne rezultate“.

Tramp je u utorak predstavio svoj dugo najavljivani plan za Bliski istok koji poziva na stvaranje palestinske države s prestonicom u istočnom Jerusalimu, navodeći da je to dobitna kombinacija i za Izrael i za Palestince.

On je poručio da je plan „istorijska šansa“ za Palestince da dobiju svoju nezavisnu državu.

Plan predviđa da se teritorija trenutno pod palestinskom kontrolom više nego udvostruči, ali i da se prizna suverenitet Izraela nad velikim stambenim blokovima na Zapadnoj obali.

Turska je odbacila plan kao pokušaj krađe palestinske zemlje i „ubijanje“ izgleda za uspostavljanje palestinske države pored Izraela.

Uprkos palestinskom odbijanju plana i njihovom bojkotu Trampa, tri zalivske arapske države – Oman, Bahrein i Ujedinjeni Arapski Emirati – prisustvovale su na okupljanju u Beloj kući na kojem je Tramp objavio svoj plan.

– Kad pogledamo stav zemalja u muslimanskom svetu prema ovom koraku i saopštenom tekstu, žalim nas. Saudijska Arabijo uglavnom ćutiš. Kada ćeš progovoriti? Isto važi i za Oman, Bahrein i rukovodstvo Abu Dabija – rekao je Erdogan članovima svoje vladajuće stranke u Ankari.

– Oni čak tamo idu i aplaudiraju. Sram vas bilo – dodao je on.

Prema Erdoganovnim rečima, pojedine arapske zemlje koje podržavaju takav plan izdaju Jerusalim, njihove narode i najviše celo čovečanstvo.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *