„СРАМАН ПОТЕЗ НОВОГ РУСКОГ АМБАСАДОРА У ХРВАТСКОЈ – УВРЕДИО СРБЕ И СРБИЈУ“

„СРАМАН ПОТЕЗ НОВОГ РУСКОГ АМБАСАДОРА У ХРВАТСКОЈ – УВРЕДИО СРБЕ И СРБИЈУ“

2 новембра 2020

Пише: Ања Филимонова

Нови руски амбасадор у Хрватској, Андреј Нестеренко, по његовим сопственим речима, пошто се детаљно упознао са историјом савремене Хрватске, одлучио је да, као први корак на новом месту, положи цвеће на гроб Фрање Туђмана и „ода почаст“ у виду поклона, приметивши да се Туђман „прво развијао као војник а затим као политичар, оставивши значајан траг у историји целог региона“.Траг Фрање Туђмана заиста је и више него упечатљив. Прво и главно, он је коначно „решио српско питање“. У децембру 1998. Фрањо Туђман је говорио:

„Хрватска је решила српско питање у Хрватској. Ми смо прихватили повратак једног дела Срба у Хрватску, да бисмо зауставили нападе на Хрватску и критику да је Хрватска – наставак НДХ, и да неће ни једног Србина. Српско питање ми смо решили, неће више бити 12% Срба или 6% Југословена, као што је било. А 3%, колико ће их бити, више неће претити хрватској држави”.

Заиста, ако је 1948. године по попису становништва у Титовој Југославији, у Републици Хрватској живело 543.795 Срба, по попису из 1981 године – 531.501 Срба, онда по попису Хрватске из 2011. г. њихов број је само 18.633, притом средњи узраст не прелази 53 године. Данас је у Хрватској регистровано 180.000 Срба (иако их реално живи мање од 150.000. То су људи старијег узраста, који хоће да умру у родном месту. Њихова су деца углавном васпитани као Хрвати и на тај начин гасну и последњи угарци српства на родној земљи).

„Рата не би било да га Хрватска није жељела, али ми смо процијенили да само ратом можемо изборити самосталност Хрватске“, говорио је Туђман. (Говор на Тргу Бана Јелачића 24. 5. 1995)

Приметимо да је припрема за рат ишла темељно, у свим правцима. У мају 1990. године на првим вишепартијским изборима у Хрватској, победила је Хрватска Демократска Заједница (ХДЗ), са Фрањом Туђманом на челу. Већ крајем те године, у републици доносе нови устав, по коме се Срби, као конститутивни народ напросто избацују, а Хрватска се проглашава за „националну државу хрватског народа“. Срби апсолутно нелегитимно постају национална мањина.

Овде морамо напоменути основне историјске моменте, који разјашњавају историјски проблем „хрватских територија“, манипулацију тезом о „Србима – досељеницима у Хрватску“, и остале константе хрватске националне политике, које проистичу из њих.

За време постојања Аустро-Угарске, хрватске земље су биле само један део мађарских земаља Двојне монархије, осим Истре и Далмације, које су директно припадале аустријским земљама монархије. Приметимо да је посредством закључења личне уније још 1102. г. независност „хрватских земаља“ била фактички продата Мађарима. Средином ХIХ века Краљевство Хрватска и Славонија, заузимала је само невелики географски простор у оквиру Мађарског Краљевства.

Краљевство Хрватска и Славонија, делило се на Грађанску Хрватску, која се састојала из само три области-жупанија (Загребачка, Вараждинска и Крижевачка) и Грађанску Славонију. Хрвати се нису спомињали у односу на територије Славоније, Срема, Далмације, Барање и Истре, а Славонија није била сједињена са Хрватском чак ни административно. Притом се цела данашња Славонија, чак по сведочанству ученог језуита Сент Ивањија (1691) називала Рашка или Србија.

Хрватску и Славонију је делила српска Војна Крајина, образована после одласка Турака, крајем XVII, која се налазила под директном управом Беча. Ипак, после ликвидације Војне Крајине 1881. г. Краљевство Хрватска и Славонија било је проширено на рачун значајног дела српског простора. Од тог времена, број српског живља у Хрватској и Славонији, непрестано је опадао. У ХХ в., после територије Хрватске, на рачун српских земаља, обилато су повећавале своју територију како краљевска (Краљевина Срба, Хрвата и Словенаца из 1918., од 1929. Краљевина Југославија) тако и комунистичка власт.

Смањење броја православних Срба, било је повезано са делатношћу Римокатоличке цркве. Мисионарска делатност РКЦ ишла је у два правца: преобраћање некатоличког становништва у католицизам, а затим обједињење римокатолика, Срба, Немаца, Чеха, Словака, Словенаца, Италијана, Русина, Мађара, Шокаца и Буњеваца у јединствену категорију „хрватског народа“. Ипак, у друштвено-политичком пољу, однос према Србима, формирао је званични „отац“ хрватске нације, Анте Старчевић (1823-1896, отац – Хрват, мати – Српкиња).

Управо су он и његова Странка права, створили стереотипе и предрасуде у односу на Србе, изражене интелектуално сиромашним провинцијалним језиком, који је одражавао идеале и вредности уско буржоаског слоја, конзервативног до реакционарности. Србе Старчевић описује као „неслободно, зависно становништво, које се састоји од бивших робова“. Посматрајући их као одвојену расу, „пасмину“, Старчевић свесно користи термин, који се односи на животиње.

Уопште, његов речник, који користи у односу на Србе, крајње вулгаран и аморалан, постепено се шири по Балкану. По његовом мишљењу, име „Србин“, није етнички назив, већ долази од термина „servus“ (роб, слуга). Израз „словен“ такође се не односи на народ, већ је то социјални израз, који долази од латинског „sclavus“, које одређује статус народа тј. означава робове и слуге. Тај расистички мотив редефинисања српског менталитета нарочито је јако био изражен у раду „Име Срб“. Уопште, све Јужне Словене, осим Бугара, Старчевић је сматрао Хрватима, и тврдио њихово право на рестаурацију „ране историјске државности“, у току чијег је настанка био потчињен и помоћу хришћанства апсорбован народ – „роб-слуга-кмет“ (тј. Срби).

Старчевићеве територијалне „историјске хрватске“ претензије шириле су се на Славонију, Далмацију, Војну Крајину, Истру, Босну и Херцеговину – једним потезом „похрвативши“ још и два милиона Срба у БиХ, којих „овде уопште ни нема“. Савременици су карактерисали Старчевића као „апостола мржње према свему српском“, а тај чланак – као „памфлет са гомилом бесмислица и рецепт за рат против Срба“. Као последицу тога, Старчевић је створио „екстатични идентитет у сукобу са реалношћу“. [Берић Д. Указ. Соч. Књ. 1. С. 57.]

Правашки интелектуалци су у другој половини XIX писали да је „старчевство 60-70-тих година нашој савременој хрватској народној мисли дало облик и душу“[4] Сведочанство из 1911. Милета Будака (касније министар за религију и образовање у НДХ (1941-1945), заменик Анте Павелића, организатор геноцида над Србима, Јеврејима и Циганима):

„Ми немамо ништа против Срба зато што су они Срби, већ зато што су они хрватски Славосрби у смислу Анте Старчевића. Зато међу нама не сме и не може бити речи о слози и љубави… Разуме се да су у нашим очима сви славосрби исти…“5 [Цит. по: Берић Д. Хрватско праваштво и Срби. Нови Сад, 2005. Књ. 1. С. 273.].

Старчевић је обезбедио конкретне идеолошке координате: огроман број усташког политичког руководства излегли су се из „Старчевићевог гнезда“. У систем хрватског националног мишљења управо је Старчевић унео тоталитаризам, али главно је да је први пут његов саставни део постала директна претња физичким истребљењем Срба. Анте Старчевић је постао утемељитељ хрватског ексклузивизма, који је генетски условио настанак усташког покрета. [Архив Србиjе и Црне Горе. Фонд 37 «Збирка Милана Стојадиновића». Фасцикла 19.]. У целини, слепа мржња и позив на крваву револуцију, отровали су душу хрватског народа.

Практична реализација Старчевићеве идеологије постао је трократни (!) геноцид на Србима у ХХ – за време Првог светског рата, Другог светског рата (једином периоду за целу хрватску историју, када је била остварена идеја хрватске државе), и за време локалних ратова на простору бивше Југославије 90-тих година ХХ века.

Поменимо овде само хрватску „Вражју дивизију“, која је ратовала под Стаљинградом и њену „ратну ренесансу“ – неоусташе, које су постале јака подршка за необандеровце на Донбасу. Приметимо овде још један упечатљиви корак руске стране: маја 2005. г. у част 60 година победе над фашизмом, Руска Федерација наградила је бившег хрватског председника, Стипа Месића – за допринос хрватског народа и Хрватске као државе – победи над фашизмом.

Али, има једна ситница, која помрачује ову радост „заједничке победе над фашизмом“: Месићев рођени стриц, Марко Месић, био је командир усташке јединице, која је ратовала под Стаљинградом. Сам Степан Месић, наравно, будући експозитура Туђмановог ХДЗ, између осталог, познат је и по томе што је човека, који је упуцао малу девојчицу, Александру Зец 1991. г. у Загребу, пуцњем у главу (то је било убиство породице Зец, које је добило велики друштвени одјек), Синишу Румца – помиловао.

За време Другог св. рата, Независна Држава Хрватска истакла се саздавањем система логора смрти, под заједничким именом Јасеновац. По подацима Међународне комисије за утврђивање историјске истине о Јасеновцу, на основу изучавања европских архива, српски научници су установили да је у Јасеновцу убијено најмање 700.000 Срба, 80.000 Јевреја и 23.000 Цигана. Јединствени случај у историји човечанства био је логор смрти за децу – Стара Градишка, у којој је физички уништено 50.000 српске, јеврејске и циганске деце до 14 година.Притом су обична грађанска лица, обични Хрвати, упоредо са усташком војском – званичном војском НДХ, узимали у геноциду масовно учешће, често – под личним руководством и са непосредним учешћем римокатоличког свештенства. Нарочито привлаче пажњу начини „радикалног решења српског питања“. То су убиства са нарочитом, истанчаном свирепошћу, извршени са насладом, са садистичким мучењима, приручним материјалима – секирама, маљевима, тестерама и „специјалним средствима“ – кривим ножевима са карактеристичним називом „србосјек“.

Ликвидирани су не само „представници погрешне националности“, већ и трагови самог пребивања Срба на тој земљи: архиви, имовина, цркве. Укупно је у НДХ било уништено 450 православних храмова. Масовност учешћа хрватског становништва у геноциду над Србима, Јеврејима и Циганима, не може а да не постави питање о коренима и узроцима ове патолошке појаве.

Глава НДХ Анте Павелић у свом ауторском тексту (април 1937.) приметио је да је „усташки покрет настао као револуционарни покрет за ослобођење хрватског народа од туђинске власти и за установљење самосталног и независног хрватског народа… Усташтво – то је практична реализација Старчевићеве теорије…“ [Архив Србиjе и Црне Горе. Фонд 37 «Збирка Милана Стојадиновића». Фасцикла 19.]. У НДХ, усташка идеологија и клерикализам су се сјединили. 13. јануара 1942. г. у НДХ су донели документ у коме се каже да се Срби, који су примили католичку веру, имају сматрати Хрватима.

На првом заседању Хрватске демократске заједнице 24. фебруара 1990. г. Фрањо Туђман је изјавио: „НДХ није била само пука квислиншка творба и фашистички злочин, већ и израз повјесних тежњи хрватског народа ка својој самосталној држави“. Управо од тог тренутка, сенка нацизма и геноцида појавила се у Хрватској.

У то време, Туђман је широко отворио врата усташама-емигрантима, који су се својевремено спасли од судског гоњења у Латинској Америци, у Парагвају и Аргентини и њиховим идејним наследницима. Тако су главна места у Туђмановој влади заузеле бивше усташе-емигранти: Гојко Шушак (Министар одбране!), Иван Милас (Министар правосуђа), Перица Јурић (Заменик министра унутрашњих послова).

Ево још једног Туђмановог исказа из тог времена, у стилу денацификације Срба: „Србе у Хрватској треба објавити за хрватске грађане и треба их називати „православни Хрвати“. Треба забранити израз „православни Србин“ (Фрањо Туђман, фебруар 1990. године) Ове речи нису остале само да лебде у ваздуху: следећи путем праксе поглавника НДХ Анте Павелића, у Туђмановој „Независној Хрватској“, Срби су, због своје етничке припадности, били дужни да потписују документарно потврду лојалности („декларацију о лојалности“) новој хрватској држави.

Србе су почели да отпуштају са посла управо зато што су Срби, почело је опште разоружавање општина са српском већином, а у марту 1991.године почиње грађански рат нападом хрватских паравојних јединица на Србе у Пакрацу и Плитвицама, а на јесен те године, почињу и масовна убиства Срба. Први „позив из НДХ“ била је физичка ликвидација више Срба у граду Сиску, који се налази, индикативно, 30км од Јасеновца. После тога, масовно клање у Сиску, добило је назив „Реприза Јасеновца“.

За убиство Срба у Сиску директну одговорност сносе такве персоне као што су Иван Бобетко – син хрватског министра одбране, начелника Генералштаба, човека, који је направио план операције „Олуја“ – Јанка Бобетка, и Јосип Брајковић – први председник Туђмановог ХДЗ-а за Сисак и његову околину.

У октобру 1991. године у Госпићу су била убијена 123 Србина, међу којима и 35 жена. Тада су хрватска армија и полиција, углавном сакривени маскама, извели из својих станова и физички ликвидирали Србе – највиђеније представнике интелигенције: судије, тужиоце, директоре предузећа, полицајце, новинаре, али и обичне пензионере. У новембру 1991.г. у току вуковарске операције, управо је Туђман забранио да се из Вуковара евакуише 2.000 деце, која су се налазила тамо. Тако је почела владавина Фрање Туђмана, који је „оставио траг у историји Балкана“.

Од тог трага осетљиво заудара злочинима против мира, против човечности и најтежим ратним злочинима. Надамо се да све то и томе слично, чека свој праведни војни трибунал. Али „оквир Туђмановог деловања“ се не ограничава само на решење српског питања у Хрватској и Босни и Херцеговини: 1992. године (!) по подацима са Викиликса, он је већ Западу слао захтеве да се бомбардују цивилни објекти у Србији.

У складу са алгоритмом и изворима надахнућа Туђманове политике, мораћемо поново да се вратимо у НДХ. 2016. године хрватски историчар Јосип Манолић, „закрпио је рупу“ у биографији првог хрватског председника и бившег генерала ЈНА, Фрање Туђмана: 1942. године он је радио у влади НДХ, у Министарству одбране (Ministarstvо domobranstva Nezavisne Države Hrvatske). Ту чињеницу је пажљиво скривао како Туђман, тако и званична историографија, тако да се чињеница да се он „развијао као војник“ не односи на партизански покрет, већ директно на казнене операције усташа у току геноцида над Србима.

Притом је тај геноцид спровођен без наредби, иницијативе и учешћа од стране Немаца т.ј. спровођен је рукама Хрвата (који су масовно учествовали у злочинима, што искључује теорију о „појединим манијацима“. У комунистичкој Југославији трагови усташких злочина, у име „братства и јединства“ су се прећуткивали и тихо затирали. Фрањо Туђман изградио је своју политику на наслеђу НДХ и порицању усташких злочина. У складу са тиме, за разлику од Немаца, они се никад нису покајали за злочине против Срба, напротив, ти злочини су предмет њиховог нарочитог поноса. Штавише, у касарнама Р. Хрватске, не мање поносито, били су окачени портрети усташа – злочинаца из период Другог светског рата. Ти портрети били су у своје време уклоњени на директан захтев америчког амбасадора.

Рат у Хрватској, којим се тако поносио Фрањо Туђман, који се „развио као војник“, почео је од напада, рушења и ликвидације свега што је представљало Југославију: закона, државних органа и грађане српске националности. Али, почетак су поставиле идеје: рехабилитације нациста – усташа и НДХ. Приметимо да су још пре почетка конкретних војних дејстава већ почели напади на Србе: отимања, крађа, мучења, убиства – у градовима Сисак, Осјек, Задар, Сплит, Загреб, Карловац.У периоду 90-тих година мржња према Србима се ширила као куга. Држава их никако није штитила, све је било усмерено против Срба. То није био „ослободилачки рат“, како је то представљао Туђман, већ рат хрватских специјалних јединица, паравојних формација, која је саздао Фрањо Туђман, као нпр. безумно свирепи „Збор народне гарде“ против одреда српске Територијалне одбране и милиције, које је месно српско становништво стварало у циљу самоодбране.

Операције „хрватске армије у циљу изгнања српског становништва из Републике Српске Крајине (зоне под заштитом УН (!)), која је била саздана од српских земаља бивше Војне Крајине, укључене, као и низ других српских земаља у територију Хрватске – по злу чувене „Бљесак“ (мај 1995.) и „Олуја“ (август 1995.), доказују да те појаве нису биле случајни ексцеси или рецидиви. Реч је о историјској законитости тј. о логичној, закономерној и једино могућој пројави одређене хрватске политике и хрватске националне свести. Уопште није случајно се што данас најпоштованије прославе у Хрватској, сваке године одржавају поводом државног празника у част операције „Олуја“.

Операција „Бљесак“ (1. маја 1995. године), која је претходила операцији „Олуја“, била је спроведена од стане хрватске војске, паравојних формација и полиције на територији Западне Славоније, која је улазила у састав Републике Српске Крајине, под директним руководством Фрање Туђмана. Операцију је планирао сам председник Туђман, као и министар одбране Гојко Шушак, начелник генералштаба Јанко Бобетко и други. Операција је започела изненадном артиљеријском паљбом српских положаја од Пакраца до Јасеновца (присуство „плавих шлемова“ у тој зони, која је била по заштитом УН, није сметало хрватској операцији). Услед велике војне надмоћи – 16.000 против 4.000 заштитника Крајине – за 36 сати напада, било је изгнано 15.000 Срба, 283 човека су убијена, међу њима 57 жена и 9 деце.

Туђманово ликовање поводом тога што се „прво развио као војник“, по речима руског амбасадора, Туђмана, који је организовао етничко чишћење у виду казнених експедиција против грађанског српског становништва, изгледало је овако: „По Србима треба ударити такве ударце, да они практично нестану.“ (Фрањо Туђман о операцији „Олуја“ на брионском састанку са државним и војним руководством Хрватске 31. 7. 1995. г.)

На Брионском састанку учествовао је и манијак – убица, Мирко Норац, чији је задатак био да „испровоцира српске снаге тако што ће пустити пар граната по насељеним тачкама“. После операције, по Туђмановим речима, „се српске снаге више не могу опоравити, него да морају капитулирати. Да остану после тога само некакве енклаве које би се морале предати. Имамо и наклоност САД, али до одређене границе. Ако ћете, господо, извршити на професионалан начин као што сте извршили у западној Славонији у року од неколико дана, онда можемо рачунати да ћемо политички добити“.

После масовних чистки, Туђман је констатовао:

„Срби су неславно нестали из ових крајева као да их никад није ни било. Нису успјели покупити ни своје прљаве гаће. Нека им је сретан пут! А они из свијета који нам и данас предбацују да палимо српске куће на ослобођеним дијеловима Хрватске, нека се присјете да је управо библијско начело, из старог завјета: око за око, зуб за зуб!”

У независној Хрватској, коју се створио Туђман, остварена је политика отвореног прогонства и истребљења дела становништва тј. нацизам.

Чак и отворено антисрпски Хашки трибунал (МТБЈ) није могао да остане равнодушан на злочине Фрање Туђмана. Карла дел Понте, главни тужилац у Хагу, припремала је тужбу против њега, али ју је спречила његова смрт од рака 1999. г. У оптужницама МТБЈ, шесторица Хрвата су указивала да је Туђман делио са њима планове о етничком чишћењу муслимана у циљу уједињења свих Хрвата у региону“.

Тако је захваљујући хрватским вођама, „хрватским херојима“, од Туђмана до Месића и данашњих хрватских власти, била реализована „историјска идеја“, која је носила радикално расистички, шовинистички карактер, о стварању етнички чисте, католичке Хрватске, при исто толико историјској константи хрватске политике – односу према Србима као према својој легитимној жртви.

Туђманова партија и његова политика су историјски наставак хрватске политике „оца хрватске нације“ – Анте Старчевића и усташког покрета из времена Другог светског рата. Њен резултат су геноцид над Србима и њихов прогон са њихових завичајних места (450.000), банална отимачина српске имовине у вредности многих милијарди долара, уништење историјских, документарних и других трагова српског живота на тим просторима.

Приметимо још један тренутак: 20. октобра 2020. у току именовања нове српске владе, у својству министра иностраних дела Србије, била је именована бивши премијер Ана Брнабић – Хрватица по националности, отворени припадник нетрадиционалне сексуалне оријентације, чији је деда био командант у усташкој војсци НДХ, који је чинио злочине против Срба. Именовање Ане Брнабић, а затим, као министра спољних послова Николе Селаковића, има још једну важну конотацију: раније је саговорник Русије и тачка ослонца у Србији био Ивица Дачић, који је то место заузимао, рекло би се непроменљиво и вечно.

На Дачићева „сагрешења“ у виду потписивања Бриселског споразума заједно са Александром Вучићем (2013. године), по којем је српска власт, најгрубље нарушавајући Резолуцију СБ УН 1244, чији је гарант Русија, као и сопствени Устав, сама предала цело Косово, укључујући и српски север, под уставно-правни поредак сепаратистичке Приштине и ликвидирала државне органе Србије у виду суда, полиције и безбедносних служби на територији „Републике Косова“ (саучесништво у сепаратистичкој делатности кажњава се Кривичним закоником затвором од 3 до 15 година) – РФ је одлучила да затвори очи.

Сада ће саговорници Русије у Србији бити „Гренелови људи“. Са „Гренеловим људима“ ће морати да раде и по питањима војно-техничке сарадње Русије и Србије. Посао ће, како се чини, бити веома незгодан.

У светлости историјских чињеница о политици Фрање Туђмана и његове партије ХДЗ, поклон његовом гробу од стране руског амбасадора изгледа као наглашено ругање над осећањима не само Срба, које су Туђманови кољачи типа Мирка Норца или Томислава Мерчепа подвргавали незамисливим мучењима, Срба убијених од стране Туђманових паравојних формација, Срба, који су претрпели највеће етничко чишћење после Другог св. рата у току Туђманових операција „Бљесак“ и „Олуја“ (не говорећи о осталим „војним акцијама“ у циљу геноцида и прогона Срба) 1995. г. већ и Хрвата – неистомишљеника Туђмановог неоусташтва, који су такође подвргавани и подвргавају се прогонима, и фактички су принуђени да живе у условима непрестаног психолошког притиска због „неслагања са партијском линијом“.

Сви народи Балкана, без сумње, имају сад легитимно питање:

„Да ли је та недопустиво скандалозна порука – поклон Туђману – да ли је то слагање и одобравање Руске Федерације са политиком геноцида над Србима?“

Индикативно је што је практично истовремено, 10. септембра 2020. бивши немачки дипломата на Балкану, Герт-Хинрих Аренс, изјавио: „Пожурили смо да признамо Хрватску“, „Туђман је имао план етничког чишћења и прогонства Срба.“ (овде)

Незнање и изостанак жеље да се зна историја региона, демонстративно одбацивање поимања фундаменталних историјских константи, слепо бирократско неразумевање, доводе РФ до губитка стратешког смисла своје делатности на Балкану, до тактичких неуспеха, које Срби сваки пут доживљавају као шамар, што Русију води ка потпуној ликвидацији из душа и умова Срба, наших јединих правих историјских савезника у Европи и свету у целини.

Ако Русије нема у српским душама и умовима, западни фактор ће нас елементарно надиграти у било ком економском или војно-техничком аспекту.

(Српски став)

KOMENTARI51 коментара

 1. Косовац says:

  Да, Русија се поклонила Туђману, страшно. А није уопште страшно што се Србија свакодневно клања душманима Русије и Белорусије, нарочито бедној, злочиначкој и лоповској Европској Унији.

  • persida says:

   Jedan nemoral opravdavas drugim, zasto? Rusija je velika zemlja koja ne mora da se klanja, Srbija je okupirana i njene izdajnicke vodje nemaju nikakav izbor. Ipak je gore sto Putin kleci pred Tudjmanom nego sto Vucic kleci pred Trampom. Razlika je u snazi, u mogucnostima, zar je moguce da to ne vidis?

  • Риста says:

   Мој Косовац се овог пута залетео. А Русија се не клања ЕУ? Не тражи било који ниво савеза са НАТО већ скоро цео један век? Са душманима Србије. Није валда да ти то не знаш? хехе...кад Косовац каже нешто тек да нешто каже! И Кина и Русија и Србија се једнако клањају и ЕУ и Америци и НАТОу. Само има мале разлике у нијансама. А што се не удруже у војни савез та Кина и Русија и Белорусија и Србија? Е, то је питање свих питања. Јел им неко брани? Па ко може тако нешто забранити? Нико, брате мили, али ипак се не усавезују. Зашто?

 2. persida says:

  Kod Rusa, ne prolaze Rusi na vise polozaje. Ovaj Nesterenko nije nikakav Rus vec Ukrajinac, to je tipicno ukrajinsko prezime. Inace, Rusi su oduvek vise podrzavali totalitarne rezime koji imaju prljave rucice. Primer su Izrael i Hrvatska.

  • Karital says:

   Tako je persida, i Aleksandar Zaharčenko je bio Ukrajinac.

  • jovan says:

   U Rusiji od Oktobarske revolucije na najvise polozaje nije bilo istinskog Rusa. Isto tako od 1918. u Jugoslaviji I Srbiji na najvisim polozajima su bili samo Hrvati-ustase, Slovenci i unijati Srbi. Neko neupucen bi rekao da je to slucajnost, ali slucajnost ne postoji. Za to su odgovorne dve hiljadugodisnje najorganizovanije organizacije na svetu- Vatikan i mafija.

 3. jovan says:

  Zasto se mi ljutimo nakakvog ambasadora ruskog koji je postavljen da se uvlaci ustasama. Zasto se ljutimo sto on ima takav stav, kada takvo msljenje ima komplet "elita beogradska", plus nvo, demonkrate,... koji tvrde da smo mi krivi za rat na celu sa Milosevicem. Zasto se cudimo ambasadoru kada se nasa vlast u Kraljevini Jugoslaviji daje Hrvatima Dalmaciju, Slavoniju,pola BiH, a jos I Baranju I pola Srema posle Drugog rata. I zato verujem da je ambasadoru hvalospev Tudjmanu naucio od bg elite, koja je poslenjih 30g podrzavala Tudjmana( I Izetbegovica), a napadali SANU, Srbiju I Milosevica.

  • Beli Orao says:

   Јоване , да се може дати поен добио би га од мене ! Тачно тако шта очекивати од “ неког” Руса кад у самом БГ. имамо толико усташа !!!

   • persida says:

    Pa, sto se onda Rusi klanjaju ustasama u Zagrebu, ako im smetaju ustase u Beogradu? Ili im mozda uopste ne smetaju, ni u Zagrebu ni u Beogradu?

 4. Срђа Злопоглеђа says:

  Колико пута и где су се састајали туђман и милошевић док су трајала ратна дејства.Да ли би хрвати освојили Книнску републику да милошевић није аминовао.

  • jovan says:

   Da li ui jos uvek verujes u tu propagandu. Kao USA, Vatikan I Shvabe trazili odobrenje Milosevica da bi okupirali Krajinu!??? Bas suprotno. Zapad je tom propagandom( spolja I iz unutrasnju) slabio vojnu odbranu Krajine, dok je istovremenom jos od prvog dana 1991. Milosevicu preceno bombardovanjem Srbije ako iz BG krene vojska na Nezavisnu Drzavu Hrvatsku, uz vec gusenje sankcijama Srbiju. OK. Mozda mislis da je bolje da je bombardovanje Srbije bilo 1995, ali Milosevic je to odlagao verujuci da ce to izbeci pregovarajuci sa Tudjmanom I Zapadom. Greska. Smilja Avramov je rekla genijalnu recenicu da je Milosevic imao samo jednu gresku- sto je verovao Zapadnim emisarima. A svi znamo da su Latini stare varalice.

 5. petrovgrad says:

  Od kada je Hrvatska ušla u EU, Srbi imaju milion problema manje. Razlog tome je , što je milion Hrvata otišlo iz Hrvatske. Gotovo svaki odlazak jednog Hrvata iz Hrvatske, jedan problem manje za Srbe. Biće sve manje problema za Srbe.

  • persida says:

   Bice sve manje problema i sa Siptare jer se Srbi raseljavaju vise nego Hrvati. Ah, kako ti to nije palo na pamet? Ali, ti bi da komsiji umre krava, a posle cemo lako.

   • Suzuki Vitara says:

    Persido, lupas kao croasan, nije tacno ni u procentima ni u realnim brojevima. Krvati se mnogo vise iseljavaju, a bogami i sipci. Za kravu se ne sekiraj, izumiru ti prijatelji, koji nisu Srbi.

    • persida says:

     Ne gledaj americke filmove, moj ti je savet.

 6. Павле says:

  Ko hoće da razume politiku Rusije prema nama neka pogleda drugi deo filma ,,SEOBE'' reditelja Saše Đorđeviča ili pročita istoimenu knjigu od Miloša Crnjanskog ... Toliko o tome , vo vjek i i vjekov ...

 7. За Србију says:

  Tekst je odličan. Samo mi imamo problem sami sa sobom. Na primer: ako predstavnik srba u hrvackoj proslavlja Oluju, onda ambasador misli da je to tuđmanovo nedelo pozitivan događaj. Sami se se*emo po sebi, a onda se za isto to, ljutimo na druge.

  • jovan says:

   Tacno.Mi se 100 godina podilazimo Hrvatima, Zapadu I Vatikanu, a 90-ih I do dana danasnji sva Bg "elita" je na stranu Hrvata I Tudjmana, I osudjuju "ratnohuskacku" politiku Milosevica I SANU!

  • Miki says:

   Najbolji odgovor za predhodni tekst

 8. M says:

  Srbija očekuje i traži da Rusija bude talac i sluga njene politike?!??Kad bi Hrvatska to očekivala i tražila od Njemačke ili USA,s pravom bi je smatrali nenormalnom,ludom!

 9. Ekselencija Nestorenko- plivajući detalj u jadranskoj uvali ? says:

  Ružno, veoma ružno? Srpski narod to NIJE ZASLUŽIO. Ne misli valjda RF da tako kao g. NESTORENKO stalno pozicionira na Balkanu ? SFRJ nije bila previše pri srcu SSSR ali ekselerncija NEstorenko je ko zna šta čitao kada se pripremao za dužnost. Možda se je koncentrisao na 3/4 knjiga ili materijakla koje je imao na raspolaganju a poslednju 1/4 nije stigao da pročita ili se je samo držao politike SSSR prema kojoj SFRJ nije nešto što je njegov interes .To je izrazito loš odnos prema više vekova srpskog bitisanja u Hrvatskoj ,Možda dobije vilu u Cavtatu kao i mr Montgomeri ex Ekselencija SAD u BGD "smeškajući se na tezu da Srbi tzv, ruski vodiči konja hoće da dovedu Ruse na Jadran ".Kada na Jadran Hrvati dovode ex Ekselenciju Montgomerije pa što ne bi i buduću ex Ekselenciju Nestorenka? I ko onda može da kaže da se na taj Jadran i bez Srba-nije nije stiglP Tako se gube simpatije par stotina hiljada ljudi Srba poreklom iz Hrvatske. Zadovoljni ?

  • persida says:

   Nesterenko, a ne Nestorenko.

 10. Риста says:

  Је...то је политика. Треба се мало умилити Западу а пошто на Западу руски амбасадори немају право гласања и живе полуизоловано, онда дај шта даш. Клањање Туђману је индиректно клањање Немачкој и Америци. Уосталом, то је Путин започео, наставио Јељцин политику, дарујући оног, заборави како се зове, онај хрватски циган са обрвама ко у мајмуна, ордењем и похвалама. А ја, Месић се зове. Знате Срби моји. Постоје људи који су понекад и помало маштари и кад год легну, они мало маштају, ако не ништа друго, о својој комшиници, па знаш кад он....Жена му 10 пута лепша и згоднија, али знаш како то иде. Те маште ником не сметају и нико не зна и ти људи након пар минута заспу. Зову се и нормални маштари. Е, али постоји нешто врло незгодно и болно, а то су дневни маштари. Они сањају отворених очију јер им стварност задаје толико муке да су нашли излаз у лаганом бекству и ходајући улицама, мисле да ходају испред трона. Понекад застану нагло јер ударе у бандеру. Ево ту горе дневних маштара колко вам воља. Они ће затворити очи због непријатне стварности на слици где се Русија клања Туђману(амбасадор је претставник државе и искључиво спроводи политику државе) и наћиће подоста оправдања јер их јако боли. Позивају своју машту у помоћ и измишљају којекаква срања и правдања. Најцрњи су ови лемузина шовинисти, или "стручно" аутошовинисти који чак криве Србе за срања руског Амбасадора у име Русије. А они који ме оптужују да пишем само црно о Русији, нека мало погледају ове црне слике. Није их Риста правио нити измислио. Ни месића ни Туђмана ни Руско поштовање дотичних. То је бре само прагматична политика коју дневни маштари не могу да сваре осим да је мало пре фарбају српском кривицом. Фала вам на пажњи, ки браћи.

 11. Ekselencija Nestorenkoi /plivaju'i detalj II says:

  @Rista To je bre samo pragmatična politika koju dnevni maštari ne mogu da svare osim da je malo pre farbaju srpskom krivicom. Kakve veye ima nezadovoljstvo ovakvim potezom ambasadora RF "sa "autošovinizmom -srpskom krivicom i maštanjima o komšinici ".? Takve stvari se svakako mogu razumeti ali ne i opravdati. Da li ima još nekog sličnog a da je na ovakav način pohvaljen od Rusa? Zašto ne pohvale Porošenka za sličan pokušaj rešavanja "Ruskog pitanja" u Donbasu odnosnoi u Ukrajini ? Nemojte samo još da kažete da mu "to nije odobreno "? Ako nije - zašto nije ? Tuđmana i Porošenka krase iste ideje i praksa ali u slučaju Porošenka - neuspele .U slučaju Tuđmana su uspele. Rezultat?Obe ekselencije i Montgomeri i Nestorenko brčkaju se na plaži u Cavtatu. Nemojte molim Vas. Apsolutno nema opravdanja ovakva podvala čitavom jednom narodu.

  • Риста says:

   Овако и лепо са дужним друштвеним поштовањем,али не и дистанцом, да вас упитам - Где сте ви видели да сам ја написао РУСКИ народ? Због непажљивог читања таквих као што сте ви, површног схватања и слично, ПАЖЉИВО избегавам ево већ годину дана да ни случајно не споменем РУСКИ НАРОД. Искључиво пишем о руским руководиоцима па чак ни кад пишем о Америци не кажем Амерички народ, него амерички политичари и нема никаквог оправдања ни за вас ни за друге који на то жмуре и беже од врло незгодне истине коју износим на свој помало незгодан начин, понекад непримерен, понекад неочекиван али ипак истинит, подмећући ми да "подваљујем" Руском народу. Будите мало пажљивији и будите фер када читате моје коментаре, ако их већ читате. И ако кажем Руси, мислим на руководиоце а никако на Руски народ. Руски народ је исто као и Српски народ потпуно отсечен од неке чудне политике руског и српског руководства а та политика је плагијат политике западних народа која као таква, накалемљена на Србе и Русе, уопште није одговарајућа нити корисна. Писао сам о штети коју руски политичари и олигарси праве руском народу али ипак ви се непрекидно враћате са оптужбама да сам ја написао, на пример, да се Руски народ клања нацистима а не Руско руководство, да Руски народ прави сам себи штете а не Руско руководство. Па нисам то написао нигде и нећу никада оптужити Руски народ који је паћенички народ као и ми Срби. Улажем много труда већ годинама да макар мало допринесем осветљавању ситуације на Свету данас и тако ћу наставити док сам жив. Нема пардона ни према коме, јер то само буди узалудне наде Срба. Срби најзад треба да сазнају каква је ситуација око њих а не да блену у Небо и чекају помоћ која неће никад стићи. Сами морају да се тргну и освесте а онда је већ мало лакше. И вероватно боље за будућност Срба. Па и Руса, мада ово не допире до Руса.

   • Karital says:

    Skupo su Rusi platili vaše mitomanske gluposti.Izgubili su državu,cara i oko dvadesetak miliona ljudi.Vjerojatno bi trebali plesati kako vi svirate?Malo morgen!

    • Риста says:

     Сад си ме разочарао дибидус! Руси изгинули због Срба? Ето, сврставам те у највећег и заиста најнеочекиванијег лемузина шовинисту. Ускоро ћеш да вичеш "Уби Србина! 20 милиона Руса погинуло због Срба!" Мислим да је руски амбасадор учио историју од истог учитеља од кога и ти. Ај бре врати се у забавиште и овог пута гледај да ипак одеш у основну школу после забавишта. Тамо се почиње са учењем историје. Јес чуо некад од маме и тате шта је то историја? Али ај да ти објасним неке основе. Тај твој став Срби понекад просипају по кафанама када се диве Русији и фале се како је Русија изгубила државу од љубави према Србима и зато заслужују нашу неограничену љубав...Само то уопште није тачно. Руски Цар није послао ни једног војника у помоћ Србији јер је имао рат на све стране али ми му радо приписујемо заслугу за спасаваље Срба из Албаније. А није их спасо Руски цар, него пре свега Италијани са својим чамцима а био и један Францсуки чамац. Дакле, то о губитку Руске државе због Срба је кафанска прича нас Срба кад се разнежимо. Руси и Срби су православани словенски народи, полубратски народи, имали смо кроз историју готово исте непријатеље алу су их Руси увек побеђивали што је нама увек олакшало да и ми наше победимо. Русија никада није са војском помогла директно Србију, а није ни требала. Нисмо ми уштројени. Нама увек било довољно када Русија превлада, да почистимо гамад и из наше државе. То и данас чекамо и без Руске победе над Западом, Србија не може да се ослободи. Ето, почни од ових елементарних истина па ћеш, када и ако стигнеш до првог разреда основне школе, бити најпаметнији ђак у првом разреду.

     • Karital says:

      Ne razumem turski!Spasila vas najmanja članica Antante, dok vas Francuzi i Talijani ne prebaciše na Krf.Risto, ne budi dubeduz, Rusi popušili sve, državu, cara, ljude, resurse zbog vašeg Dragutina, Gavrila,Ilije i ostalih mitomanskih glupaka.Ti ideš toliko daleko u iznošenju svojih stavova, gdje se gubi granica između istine i laži.Možda toga nisi svestan?

      • Милан says:

       Мислим да и твоји учитељи, наставници, професори историје заслужују чисту јединицу. Долазај рата у ваздуху се осећао раније, нарочито у великим европским градовима. А атентат који се десио 28 јуна 1914 само је био повод да он коначно крене. Антанта војно политички савез Русије, В. Британије и Француске прављена је у периоду 1904-1907 као противтег Тројном савезу Немачке, Аустроугарске и Италије. Зато историчари оправдано наводе да сарајевски атентат је само повод за избијање рата, а прави разлози формирали су се у Европи значајно раније, и наравно у престоницама великих европских сила, а не у Сарајеву.

 12. Gagi says:

  Ko bi vise ovu politiku razumeo, posto kazu da je politika k...a ocigledno je velika greska da joj se pristupi iskrenim emocijama. A emocije prste na sve strane, svako voli nekog svoga i navija za njega bez obzira na evidentne rezultate. Pogledajmo iskreno nase nacionalne rezultate, dokle smo stigli i sta smo postigli. U pravu je Jovan u prvom delu teksta, za sve smo krivi sami. Nema tu abolicije ni za jednog politicara koji se "gurao" da on vodi narod, za svaku njegovu nesmotrenost lete ljudske glave i vezuju se crne marame. Od 1914 do danasnjeg dana Srbi non-stop ginu i Srbija se prazni, za kog to vozda i politicara moze da se kaze da je bio istorijski uspesan. Nema takvog, ali ima pozitivnog navijanja za licnu politicku simpatiju iz nekog iracionalnog razloga. Doduse, ima i racionalnog razloga, obicno su ovi navijaci u doba "svog" vozda zgrabili neku kosku i drustvenu poziciju koja donosi egzistencijalnu nagradu. To se vise ne zaboravlja, sta je to drugacije ovih dana sa ovom decom koja su se nagurala u Skupstinu. Nasa stvarnost mi izgleda kao da radimo i zivimo za neku privatnu kompaniju a ne za nasu drzavu i narodno opste dobro. U ovoj "nasoj" kompaniji director rasipa dohodak i nagradjuje koga hoce, po svom nalogu i cefu bez obzira na stvarni doprinos zajednici. To je praksa svih "nasih" vozdova jer moraju da imaju svoje "pouzdane" saradnike i tapsace. Onda posle nekog vremena dodje novi "vozd" i preuzme ovu "nasu" kompaniju, tako u nedogled. Za svo to vreme, narod gubi najrodjenije i krvavo stecenu imovinu jer je normalno i ljudski da "vozd" takodje moze da pogresi. Drugacija je prica bila dok je narod posedovao SVOJE sume, livade i njive, to je bila NJIHOVA kompanija kojom su rukovodili i za koju su brinuli, nije im bila potrebna tudja milostinja i iz tog razloga su cuvali i ginuli za svoju drzavu. U takvoj nerazvijenoj zajednici su imali po desetoro dece koje su othranjivali i stvarali ljudima. Onda im neko na prevaru pobi tu decu i razrusi ta domacinstva, da bi stvorio svoju kompaniju gde ce nanovo da ugnjetava ovaj istorijski napacen narod i da ga nagradjuje po "zasluzi" koliko voli "vozda". Hocemo li mi ikada izaci iz ove masovne hipnoze.

 13. Риста says:

  А Милошевићу се не смеју клањати? Ни Руси ни Кинези? Ах, да! Запад је наредио Русима да је Милошевић нациста, издајник и убица. Руси су народ који има руководиоце који поштују наређења. Сви и лепо редом. Одгоре до дупета. ЖивеЛА Вучић! Вуче их дупетом занос јер зна каква су они срамота од људи. Клањају се Горбачову, Порошенку, Туђману, Ердогану...још мало само и Руски руководиоци ће осудити Русе да су провоцирали Наполеона и Хитлера и отиће да клену пред Немцима усред Берлина и пред Французима испред Тријумфалне Капије. Само сачекајте. Кад је једна земља на рубу пропасти због америчког бомбардовања покелкне и добије Ђинђића, Коштунице, Тадиће, Вучиће и Дачиће филоване ѕМилићкама и Соњама у црном филу, онда се она почиње клањати Хитлеру, Туђману, Сребреници и нацистима које су побили да се ослободе и посипају се пепелом небили мало успорили пропаст своје државе и мало дуже остали на власти. То је први почео Тадић а наставио Вучић да би Путин усвојио прагматичне потезе Српских квислинга и почео се клањати нацистима Финцима и Пољацима и тако то а наставио са Туђманом и Месићем. Си је након најаве санкција Кини, ома и ненајављено изненада отрчо на Флориду и клекао пред Трампа. И опет је добио санкције само га још нису почели тући. Путин и Си одједном постали прагматични црви који се увијају, савијају и подмећу. Руски руководиоци су данас постали љигавци и гори су од српских квислинг руководилаца. Слика политике руских руководилаца су њихови амбасадори којима је наређено да јавно претстављају руског прецедника и његову најновију доктрину јер Амери не дају Путину да наступа на Западу. Само га сваке пеступне године пусте да дође у УН нације и да по клозетима јури Трампа као некад Туђман Клинтона. Некад смо се клели у Путина а он се претворио у новог Горбачова и старог Јељцина. Уместо да укину Јужни ток, они га поклоне Ердогану. И маму своју би продали за доларе а Јужни ток је између осталог, тренутно затворен. Наредила Америка. Поклоне Ердогану и С-400 а пошто није довољно, поклониће му и Сухоје заједно са вабрикама за производњу. А Ердоган им убијо амбасадора, зауставио их у Сирији, руши им авијоне и тако то. Причамо о распродаји Србије под издајником Вучићем, кога уствари нико ништа и не пита. То је америчка присилна лутка. А шта је онда Путин? И шта је и ко је Си? Кинез прагматичар. Ради скрушено и послушно за Америку а они му сјебали зграду амбасаде у Београду и убили му амбасадора ко стоку. Два политичара који замлаћују овај свет, жељан правде и слободе. Амери им узели Тајван а они се боре за повратак Тајвана радећи послушно за Америку? Продали би и маму своју а не тамо неки Тајван и Аљаску. Аљаска је данас већ навелико Америчка држава, а Тајван још није. Али оће ускоро као и Косово. Па нико се не бори за Тајван и Косово и само још мало, постаће Америчке државе. А онда Украјина, па Грузија па онда...Па и не треба да се уједине у савез са Русијом. Добили би дупло голо. Србија је једина која је ратовала против Америке и тек после страховитог војног напада, постала послушна. А Руси и Кинези седели у почасним ложама и посматрали холивуд филм и на крају, поучени Српским искуством и схватајући шта може да им се догоди ако не слушају, нису ни покушали да ратују него су прагматично и ома клекли на колена јуначка. Јел још увек има неки Србин да верује у помоћ са Истока? Сунце више не излази на Истоку. Кинезима, Русима и Србима сунце све мање сија. То што се мисли да Кинезима тренутно сунце бљешти, сачекајте мало да Запад уклони Сунце из Русије а онда долази на ред Кина. За дивно чудо, то је опште позната и јавна тајна али Путин и Си то некако невиде. Вучић "не види" и прави се блесав да не би добио поново фантомске батине, а зашто Путин и Си невиде? Боје ли се и они фантомских батина? Уместо да се уједине у савез и уведу санкције Америци без милости, да ослободе Србију као знак новог, мултиполарног светског поретка, они полако постају западне слуге и марионете. Захваљујући немилосрдном бомбардовању Србије, Америка нема потребе да војно нападне Русију и Кину и неће ни напасти. Нема потребе, брате мили. Ето госпон Путине и Госпон Си, моји некадашњи идоли. Ово је моја комплетна рекација на Путиново гужење нацистичком малом Хитлеру у Загребу, завијено у захвалност и Кини за сву помоћ коју смо добили када нам је требало 99. Хвала Русима што су нам нако силно помогли па Милошевића нису у Хагу убили ома, него га мучили натенане до смрти. А када и ако се икада отрезните, ома да узмете све Милошевићеве говоре и пре Хага и у Хагу и добро их проучите. То што још увек жмурите на његове речи, неће вам помоћи.

  • Slobodanka says:

   Risto bezveze se ljutiš i na Kinu i na Rusiju. Kako da Ruski, Kineski ili neki drugi strani ambasador položi cveće na grob Miloševiću kad mi njegov grob nikom ne prikazujemo? Da li njihove ekselencije (=preuzvišeni) ambasadori treba da provale kao kriminalci u privatnu kuću u Požarevcu, sve sa buketom? Možda treba da pormenimo ugao posmatranja. 1. U presudi Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju protiv Ivana Čermaka Mladena Markača, Tuđman se pominje kao jedan od saizvršilaca u "udruženom zločinačkom poduhvatu". Ali Tudjman je umro još 1999 godine pa njega lično nije pogadila ova presuda. Bez obzira na to Hrvatska mu je podigla spomenik kao svom uvaženom predsedniku. S druge strane naš Slobodan Milošević, nikad nije osudjen. Umro je pre eventualnog izricanja presude. ZAŠTO SRBIJA NIJE PODIGLA SPOMENIK MILOŠEVIĆU, A HRVATSKA JESTE SVOM TUDJMANU? Protiv Srbije je vodjen intenzivan psihološko-propagandni rat i u toj disciplini su nas u startu porazili. Sada smo mi svesni da su nam to podlo uradili, ali ne usudjujemo se da podignemo taj spomenik. Još jedan i važniji razlog poraženi narodi ne podižu spomenike svom ratnom predsedniku, tako nešto redje se dogadja. I možda najvažniji razlog nama se desila 05-oktobarska revolucija u organizaciji Zapada. Ali da budemo iskreni tog 05 oktobra porazili su nas naši sopstveni izrodi. Ta mračna revolucija drži Srbiju u neslobodi do dana današnjeg, već pune dve decenije. Moramo najpre da se oslobodimo svih tih naših unutrašnjih porobljivača. Lele, a te gamadi se baš nakotilo, a ni to nije slučajno nego je poželjno za osvajača. Zatim da podignemo spomenik Miloševiću i to sa punim samopoštovanjem naroda, a i sa poštovanjem njega lično. Tek tada i na osnovu toga odmah ćemo biti sposobni da oslobodimo naše KIM, a i da kažemo EU: Veštice, pa-pa.

   • Gagi says:

    Risto, smani svoj emotivni dozivljaj. Imas dobru misao, medjutim, Milosevic nije bio clan nase Srpske zajednice. On je bio katolicki internacionalista koji je radio za katolicku svetsku dominaciju koja se u medjuvremenu pretvorila u tesku pevaru, samoupravljanje je bila istorijaska prevara da narod sam moze da kreira svoju sudbinu. Usput, svi ti "dobronamerni" kreatori nase sudbine su koristili tudji rad i zalaganje. Gledas svaki dan isto, sta su svojim znanjem i intelektom stvorili danasnji aktuelni politicari. To su BRE covece najobicniji lopovi Srpskog zrtvovanja i istorijske muke. Ukrali su nam zivot i drzavu nasiljem, streljali su domacine na svom kucnom pragu. SRBIN nije to mogao da uradi, to su radili oni najgori iz naseg roda, oni su videli priliku da zive besplatno i da njihove zene budu " srecne" sa svojim kvalitetnim zivotnimm izborom. Ciju decu radjate.

    • Риста says:

     Па да! У праву си. Донекле! Тако и Цар Лазар прошао. Радио за Турке, а они га на крају напали и оцекли му главу на Косову. Ми Срби увек имамо такве владаре. Тако и Милошевић радио за Американце, па га они на крају напали као свог савезника и оцекли му главу на Хагу. У праву си, само немам појма где си студирао то своје право. У Ватикану? Није чудо поред данашњих западно оријентуисаних медија у Србији и психолошког удара по Србима, брисања њиховог сећања и историје да си чак и ти постао аутошовиниста. Срби су криви што су ох нацисти хрвати најзад истерали са својих вековних територија. Срби су усташе, јел тако? А хрвати и Американци су руски прикатељи, јел тако? Ај бе не лупајте баш толико. Да ниси ти лупо у шерпе тамо неког октобра? Не би ме изненадило.

     • Gagi says:

      E moj Risto, sve si zivo na kraju vesto pobrkao. Za nasu nesrecu nisu krivi oni koji NISU IMALI VLAST, vec oni koji su odlucivali da li da se narod brani ili NE. Tenkovi u Krajini i Bosni nisu imali goriva, za to vreme, neki su "svojim cisternama" narodu prodavali gorivo da bi mogao da se brani. KO je doneo odluku da se onoliko oruzja i tehnike u kasarnama oko i u Kninu "ostavi" ustasama, sto ga nisu unistili i zapalili. Ko je tu bio Vuk Brankovic a ko Car Lazar recice istorija vrlo precizno. Ko je to non-stop zajebavao nase borce u Vukovaru i okolnim mestima da napustaju vec osvojene polozaje, mnogi su tada izgubili glave. KO je bre covece sve TO naredjivao i vodio TAKVU politiku, postoji li NEKO ime. Nije ovde moguce taksativno izneti sve nase propuste i greske, ja sam autosovinista sto upozoravam na sve te propuste i katastrofu koju je doziveo nas narod. Ima li uopste NEKOG krivca za tu nasu nacionalnu katastrofu, naravno da NEMA. Mene neces prevariti i podmetnuti mi, objasni ovom narodu koji ovo cita, KO su bili ovi serpolupaci. Kakve su biografije ovih iz DOS-a, da nisu prethodno radili u svim drzavnim upravama i ustanovama, sto se ljutis na njih, to su covece VASI kadrovi.

    • Риста says:

     Лемузина, знаш шта ти је та тачна једноставност коју си изрекао? Јесте, данас је идеолошко, економски и политички пуноважећа, прагматична и недодирљива. То ти оно - Ми вас туцамо, али преко менаџера и амбасадора КОЈИ САМО РАДЕ СВОЈ ПОСАО! Ово сам сад ја употребио велика слова, мада то ретко радим намерно. А то значи, до оног ко издаје наређења не можемо доћи и НЕ МОЖЕМО га кривити. Јесте, они горе су недодирљиви, они НИСУ криви за то што ради амбасадор а ови доле јадни амбасадори "само раде свој посао". Знаш колико је Американцима требало да то постигну? Па готово цео један век. Данас ти немаш шансе ни ко лањски снег да стигнеш до оног "правог" и да га уцмекаш јер између правих и нас су небројени амбасадори, менаџери и службеници. Они САМО РАДЕ свој посао и нису никада криви. Знам ја то и тачно је да он само ради свој посао, али сам отишао тамо горе до онога ко је наредио тај посао. Почистио сам тог неважног који нам убо око а иза њега се појавио - онај главни! Онај који је то наредио. А то је ома изазвало паничну реакцију...ма ко ланчана реакција, знаш оно код радиоактивних распада који доведу до експлозије. Али за утеху, исто тако и амерички амбасадор, Гренели и остали раде свој посао у име Трампа. Нису они ништа прагматичнији од Руског амбасадора. А ми онда ома волемо Трампа и Путина јер они нису тако нервирајући као њихови амбасадори. Ето, то ти је право значење те фантазамагамаморгаричне фразе "Нису они криви. Они само раде СВОЈ посао!" И онда, ако оћеш да истучеш оног ко ти крив, њега нигде нема, а онај испред тебе "само ради свој посао" и њега немаш зашто да кривиш. У суштини, они су продужена рука скривене хидре коју све нејасније видимо од тих руку. Тако су Трамп и Путин чисти у нашим очима и ми навијамо за њих, а они нам шаљу Гренеле и амбасадоре који "само раде свој посао" И онда ми навијамо и гласамо за Путина и Трампа и тако сами себи копамо гробницу. Као што видиш, код мене не важи та достека "Они само раде свој посао!"

 14. Ekselencija Nestorenko -plivajući detalj says:

  @Risto "Rezultat ? Obe ekselencije i Montgomeri i Nestorenko brčkaju se na plaži u Cavtatu. Nemojte molim Vas. Apsolutno nema opravdanja ovakva podvala čitavom jednom narodu." Poštovani @ Risto Vi niste razumeli ili to nećete da razumete da je ovde reč o podvali - ne ruskom narodu i drugima iz RF koga Ekselencija Nestorenko predstavlja u RH nego o podvali prognananim Srbima na način kako je to pokušao ali nije uspeo Potrošenko u Ukrajini sa Rusima ali jeste prema Nestorenku i zvaničnoj RF znameniti balkanski "antifašista i partizan " F Tuđman sa Srbima u RH.Ako je on bio sntifašista a pri tom pre odlaska u sastav jedinica NOV i POJ radio kao službenik u Ministarstvu domobranstva NDH pa sre po raskidu sa JNA" vratio " svom prvobitnom antisrpskom opredeljenju u čemu je onda njegov anti nacifašizam ako se zna da su ti Srbi u RH največum delom bili apsolutni anti -nacifašisti. To je uvreda za postradali Srpski narod u celini od iste ponovo sa Tuđmanom oživele ideologije posebno za te Srbe iz R. Hrvatske- Ruski narod u celoj ovoj priči je samo tim i takvim ambasadorom RF u RH predstavljani subjekt.Njemu ništa nije podvaljeno. Podvala je usmerena sa narativom "partizanska prošlost Franje Tuđmana" samo i jedino ka Srbima koji su u sastavu NOV i POJ.NOVJ direktno i ozbiljno uvećali teritoriju sadašnje Hrvatske ( tada Juoslaviju ), Naprotiv oružane snage tadašnje NDH ( bez obzira i na "preletanja "najvećim delom domobrana u partizanske jedinice i NOVJ ) su završile kao poražene pa i pobijenre u Blajburgu.Neka onda Nestorenko ode i u Blajburg kada već ovako flagrantno vređa potomke onih koji su u sastavu NOVJ umalo izbili i dalje u Austriju u kojoj su je čekali antifašisti uglavnom Slovenci a sa opasnošču da se svi ti partizani ( preko 850 000 boraca sa Italijanskim i Francuskim antifašistima povežu u Francuskoj i izbiju na Lamannnš. Takav scenario koji bi naravno SSSR tada bio veoma atraktivan su zaustavili zapadni saveznici sa čuvenom tršćanskom krizom. To bi neko ko dolazi iz ex SSSR morao da zna.Ovim se ni na jedan način ne umanjuje značaj i zahvalnost ovog naroda zbog ruskog veta povodom perfidne igre žigosanja Srba za genocid u funkciji njihovih (britanskih) geopolitičkih interesa.Da nije bilo RF bili bi označeni kao genocidni nacisti na bazi rezolucije spremljene za Savet bezbednosti UN.Ali to nema sa istorijom drugog svetskog rata i ovakvim podvalama Srbima o vodečem hrvatskom anti -nacifašisti . RH jednostavno nije nasatala na tekovinama antifašističke borbe - posebno ne zbog Srba u njoj( tačnije potomaka tih Srba- sada,prognaih van nje ) v

 15. Риста says:

  Ekselencija Nestorenko -plivajući detalj / Часна реч, два пута сам читао и два пута ми се завртело у мозгу. Покушао сам и трећи пут али мислим ако дозволите, да замолимо Слободанку да ми објасни о чему се ради у вашем одговору? Ја сам ипак помало и стар а Слободанкине коментаре пратим годинама и када нешто напише, разумем чак и оно између речи, али свама ми никако није успело. Не замерам вам ништа нити се противим али једниставно ми није пошло од мозга да схватим о чему пишете овде у задњем одговору, мада сам се трудио.

  • persida says:

   Risto, ne uzbudjuj se, Slobodanka i njeni sendvicari idu na to da te umore i dekoncentrisu. Cim se pojavi neko ko misli svojom glavom, oni ga napadaju, to gledam u komentarima vec godinama. Tvoji su komentari trenutno najbolji: iskreni, spontani, ne-ideoloski, razmisljas umesto da navijas. To se ne prasta.

  • Slobodanka says:

   Risto pronadjite na internetu "DAVID U JAMAMA GOLIJATA" Genocid nad Srbima i Jevrejima od 1941. do 1945. godine za vreme NDH. Kazivanje Branka Cetine, jedinog preživelog iz jedne od jama u Jadovnu. Iz ove istorijske sveske jasno je da su Brozovi komunisti skrivali zločine ustaša. Simon VIzental, poznati lovac na naciste: "Jugoslavija je skrivala zločine ustaša, i zato ja nikad neću doći u Jugoslaviju, vi Srbi ste isuviše naivni, i nikad se nećete dozvati pameti." ... "Po završetku Drugog svetskog rata bilo je na teritoriji tadašnje NDH obeležno 1.227 jama. Nova vlast je po nalogu i dogovoru Josipa Broza sa Ivanom Gošnjakom, Edvardom Kardeljem, Bakarićem i Stevom Krajačićem zabetonirala 350 jama. Taj mučni posao obavljali su uglavnom Srbi od 1956 do 1962. godine, i to na taj način što su dobijali pozive od vojnih odseka na teritoriji gde su se nalazile jame, pod vidom vojne vežbe. Jame su zabetonirane o trošku budžeta JNA." Moguće je da Nestorenko ovo ne zna, ili kad Srbi nisu isterali tu istinu na videlo, a tek kako on to da sprovede=uradi.

  • Slobodanka says:

   Iz iste istorijske sveske: Posle rata sticajem okolnosti, radio sam u Političkoj upravi u Nemanjinoj ulici u Beogradu. Sa mnom je radio u istom odeljenju i Franjo Tuđman. Imao sam zadatak da ga pratim, i utvrdio sam da sarađuje sa ustaškom emigracijom. Bilo je to u vreme maspoka u Hrvatskoj, krajem šezdesetih godina. O buđenju ustaštva u Hrvatskoj u to vreme mnogo je u "Borbi" pisao Miloš Žanko, visoki partijski funkcioner i član Predsedništva SFRJ. Tragajući više od dve decenije za zločinima u jamama Jadovna, nisam ni slutio sa kakvim ću se zločinima i svedocima zločina sresti O saradnji Franje Tuđmana sa ustašama obavestio sam u više navrata Daneta Ćujića, general-pukovnika i narodnog heroja Jugoslavije. Pozvao me je na razgovor i rekao: "Ti mrziš Hrvate". > Eto Vam objašnjenja, da li su Srbi bili naivni ili su bili samo koristoljubivi kao Titini generali.

 16. Риста says:

  Амбасадор једне државе стриктно заступа политику те државе. Он је врхунски обавештен шта сме а шта несме и сваки амбасадор заступа пре свега правац прецедника државе, јер га прецедник поставља на то место и смењује ако није добро одрадио посао. Смена амбасадора је тежак људски пораз за амбасадора и зато он зна у детаље шта сме а шта не сме. Дакле, покоњење туђману је уз Путинов благослов и немо се заносите ко мала деца. Овакав један потез Амбасадор Русије сигурно није урадио без саветовања са "врхом". Можда са Лавровим ако не са Путином. А да ли је то "масло" добро или лоше за Србију, па ето, ја не знам кога сам дочекао у Срему, ко су биле хиљаде и хиљаде људи у приколицама са завежљајима у крилу и изгубљених, уплашених погледа, изгубљене наде... Зато не лупајте глупости. То је Путинова политика и џаба се посипате пепелом. Амбасадор је директни претставник свога прецедника. Поздравља вас Риста са жељама да се дозовете памети. Није Путин нама непријатељ, али није ни хрватима ни азербејџанцима ни турцима ни немцима ни американциМА...А КОМЕ МАЊЕ НИЈЕ НЕпРИЈАТЕЉ...ПА НЕ ЗНАМ. БАШ МЕ И ТО БРИГА. ПРИЈАТЕЉ МОГА НЕПРИЈАТЕЉА ЈЕ МОЈ НЕПРИЈАТЕЉ. А ТО СВЕ СРПСКИ НЕПРИЈАТЕЉИ. ИТЕ МАЛО ШЕТАЈТЕ. МАНИТЕ СЕ ПОЛИТИКЕ И ПРОСТИТУЦИЈЕ. КАДА НИСТЕ У СТАЊУ ДА СХВАТИТЕ ШТА ЈЕ ПРОСТИТУТКА, НЕ ТРАЖИТЕ САСТАНАК.(оПЕТ МИ НЕКО ПРИТИСНУО ДУГМЕ ЗА ВЕЛИКА СЛОВА, бЕМ ТИ блесави компјутер који ме прави блесавим кад год му се ћефне)

 17. Риста says:

  Ето ви, моји сапатници. Нисам тео ома да вас треснем у главу, али читајући коментаре схватио сам да имате тврду главу и да нико не схвата шта амбасадор ради па сам вам сад ударио мацолу. Знате оно, чвгра па оно још јаче од чврге и тако то. Знам ја да већина вас неће имати проблема са главобољом али то покоњење Туђману је Путиново поклоњење, јер амбасадор у некој држави заступа искључиво свог прецедника а не свој народ. Поклонио се он и Месићу па смо преживели, јел тако Срби моји? А јесте, није да није, Путин је био мој идол једно кратко време.

  • Slobodanka says:

   Hrvatska ima odnose i sa Ukrajinom i sa Rusijom koji se medjusobno kose. Hrvatska je 2016 nameravala da Ukrajini pomogne u ostvarivanju reintegracije Donjecka i Luganska, poput operacije Oluja. Takodje Kolinda Kitarević je početkom 2017 godine izjavila da Rusija ugrožava Bosnu i Hercegovinu na putu njenih integracija u EU i NATO. U novembru 2018 Plenkovič je opet sa Porošenkom razgovarao o teritorijalnoj celovitosti Ukrajine. Ruski izvoz u Hrvatsku sada je oko 1 milion dolara, a 2008 je bio više nego duplo veći. Ambasador Rusije u Hrvatskoj očigledno imaće posla po pitanju povećanja ruskog izvoza, a i po pitanju Ukrajine-Donbasa, itd. Mislim da je ovo čist pragmatizam da bi Rusija stvorila nešto povoljnije pozicije u svom interesu.

   • persida says:

    Ako je tako, onda je ovo strasno, Rusija se dodvorava ustasama kako bi ih omeksala u nekakvom buducem ekonomskom ugovoru. Ponasanje primereno znacaju Zimbabvea ili Ingusetije, ali sramotno na primeru Rusije.

    • Slobodanka says:

     Hrvatska je suviše mali cilj za Rusiju u ekonomskom smislu. Ciljevi su veći od "ekonomskog ugovora". Cilj je da bude prisutna na celom Balkanu, i na celom prostoru bivše Jugoslavije. Pogledaj Ukrajinu. Šta nju koliko toliko usporava od njene ludačke mržnje prema Rusiji? Ipak potreba da ekonomski saradjuje i sa Rusijom. Kad su zapuštene sve ekonomske veze, a mržnja već postoji, onda sledi smo rat.

    • Slobodanka says:

     Ustaše imaš i u Beogradu, pa zbog toga Rusija nije spakovala kofere iz Srbije. Srbija u svemu sledi Hrvatsku, čak se pridružila sankcijama EU protiv Lukašenka-Belorusije. Lukašenko nam obezbedi nekoliko aviona, a Beograd mu se tako zahvali. Kakva je razlika izmedju ove dve jugo-republike? Skoro da je nema, s tim da je Srbija postala podlija od Hrvatske. Glumi prijateljsku zemlju, a ovamo zabija nož u ledja. Gledajući to logično je da i Hrvatska dobije neki poklon.

  • persida says:

   Risto, malo je onih kojima je Putin bio kratkotrajno oboljenje, kod vecine Srba on je presao u hronicni fanatitis. Slobodanka je najizrazitiji primer. Ali, covek moze da se leci samo ako prizna da je bolestan.

 18. RASPUCHIN says:

  Да би се , квалитетно , могла коментарисати ова тема , потребно је добро познавати менталитет 'рвата. У ствари , много буке око једне поруке и то управо "нашем" руководству.

 19. pravda says:

  Srbija nije smela priznati USTASKU drzavu u njenim sadasnjim granicama. Da se ja pitam,milion godina da zivim ,hrvatakU nebi priznao .I ustase znaju ,ali nece da priznaju,nisu SRBI nastali od ustasa,vec su pokrsteni srbi postali ustase.Samo toliko da se zna ko je od koga nastao.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u