СРАМНА РЕКЛАМА АМЕРИЧКЕ АМБАСАДЕ: Покушавају да дресирају Србе!

SRAMNA REKLAMA AMERIČKE AMBASADE: Pokušavaju da dresiraju Srbe!

6 januara 2021

NEDELJAMA se na televiziji prikazuje spot američke ambasade u kome su neadekvatno upotrebljene rečenice našeg velikog i dragog člana, akademika Borislava Pekića.

Istina, to je samo jedan od niza sličnih priloga koji izgleda imaju cilj da nas ubede u ono što odavno znamo da smo i mi svet. Čudno je da su autori spota tu samosvest, koja nema potrebe za daljim pospešivanjem, prenebregli.Ovo je za naš list rekao akademik Vladimir Kostić, predsednik Srpske akademije nauka i umetnosti, reagujući na poslednju u nizu reklama američke ambasade u Srbiji „Vi ste svet“, u kojoj je citat jednog od Pekićevih književnih junaka pripisan samom Pekiću.

Naime, u reklami je citat Konrada Rutovskog, junaka iz romana „Kako upokojiti vampira“, bivšeg oficira nacističkog Gestapoa, naveden kao misao velikog Pekića:

„Treba gledati pravo. Jer da se htelo gledati iza sebe, dobili bismo oči na potiljku. Treba ljubiti zemlju dece svoje, a ne dedova svojih. Jer čast neće zavisiti od toga odakle dolazimo, nego kuda idemo.“

Sam Pekić o prošlosti je, međutim, govorio ovako:

„Nemati prošlost je ostati bez budućnosti. Ali ako tamo ostanemo, ako se tamo zaglibimo, budućnost zbog koje smo se u nju vratili postaće nedostižna… Da je nerazumevanje onoga što je bilo juče jemstvo da ćemo još manje razumeti ono što nas čeka, a najmanje ovo što danas radimo.“

Akademik Kostić dalje ističe:

– Moj lični i, sasvim moguće, subjektivni utisak je izvesna neprijatnost i razočaranje da se radi o svojevrsnoj medijskoj dresuri, čija je osnovna mana potcenjivanje onih kojima se upućuje. Štaviše, čini mi se da se radi o istoj priči iz dva dela. Kao svedok pre 20 godina u suštini banalnog i surovog zločina, „bombardovanja u ime humanosti“, u sećanje mi dolazi prvi deo te priče, u kome je bilo neophodno stvarati negativan odnos prema onima koji će biti bombardovani. Bilo bi pogrešno pomisliti da negiram ijedan zločin koji su počinili moji etnički zemljaci. U drugom delu, čini mi se, iste priče dobronamerno nam se poručuje da je „dosta s tom istorijom“, koja postaje suvišna i ometa nam učešće u geostrateškoj i tržišnoj utakmici.

NISAM NAKLONJEN NIJEDNOJ SILI

– OVIH dana imao sam zadovoljstvo da naletim na misli Dijega Fuzara („Misliti drugačije“) koji smatra da tvrdnje poput ove iz reklame američke ambasade služe da bi se „narodi, društva i pojedinci uverili da im ne treba drugi svet osim postojećeg“ (dodao bih, onog koji im nude) i da budu sigurni da ova realnost iscrpljuje sve mogućnosti – kaže akademik Vladimir Kostić.

– Moguće je da sam star, umoran i preosetljiv, ali svakako znam da nisam ni protiv, niti posebno naklonjen bilo kojoj sili koja se naginje nad ovu našu ubogu balkansku šćućurenost! Kao što i nekako odavno znam: nema dobronamernosti i saradnje bez poštovanja!

(Večernje novosti)

KOMENTARI6 komentara

 1. Odraničenje Brzine says:

  imao sam zadovoljstvo da naletim na misli Dijega Fuzara - star si ti drtino,pazi kako NALEĆEŠ , možeš da se ULUBIŠ,na pogrešno mesto iako si već dosta deformisan.

 2. Kosmos says:

  Dokle će drugi da nam vršljaju po zemlji i rade šta hoće, pa čak i reklame da prave ?? Zašto je ovo dozvoljeno ?? Zašto se vlast ponaša kao da je nemamo ?

  • Beli Orao says:

   Pa i nemamo mi naše vlasti ova je njihova oni su je poslije 5 Okt.postavili od tada je oni biraju i postavljaju ,samo što mnogi to neće da vide , nepravi vučina auto puteve , vijadukte , tunele i ostalo za Srbiju i Srbe nego za gazde sa zapada ! Ako bolje pogledate već se nazire zašto!!! Dragi “ zemljaci” samo vi možete nešto učiniti rušite i palite te strane banke , zdanja, projekte , i sve što smrdi na zapad ! Noć je tamna dovoljno !!!

 3. Kosovac says:

  Evo ja nemam oči na potiljku, ali sam se osvrnuo iza sebe, pa mi se javila asocijacija na ovog Kostića predsednika SANU koji predlagaše onomad da dostojanstveno potpišemo predaju Kosova i Metohije. Koji ne može ni sa pola usta da spomene Američke i Šiptarske zločine, a da nas prvo ne podseti na zločine koje su počinili njegovi Kostićevi „etnički zemljaci“. Srbi valjda. Tako su stare srpske komunjare kritikovali druge narodnosti, ali prethodno su morali da se dobro ispljuju na srpski hegemonizam. ……………Mogao bi akademik Vladimir Kostić i da skupi hrabrost i uputi notu američkom ambasadoru, zbog njenog falsifikata. Ali neće, vrana vrani oči ne vadi. ……………Mogao bi Aleksandar Vučić i da obriše spot, pozivajući se na pravne tekovine EU o istinitosti informacija. I da procesuira sorošoida režisera spota, bar da mu uzme sve pare koje je dobio za antisrpsko i antiljudsko delovanje. I da nam bar kaže ime autora. Ali ni Vučić nema hrabrosti, zato što će ga odmah prišrafiti evropski komitet zadužen za slobodu medija. ……………Ko je taj majčin sin da uzme dete i natera ga na ono satanističko perverzno grljenje kipa (statue)? Grozno. Jadno dete. Kao ono majmunče koje grli lutku misleći da mu je to mama majmunica. ……………Mi smo onomad ovde žestoko reagovali, to je bilo spontano, rezultat plasiranja glupe debilne izreke. To što je izreka stavljena u usta Borislava Pekića, nismo mi krivi, krivi su falsifikatori (falce) autori spota, ambasador Amerike im je samo administrator, naručilac koji je pošteno platio.

 4. Gagi says:

  Eto, merici se smesi lepa buducnost. Senatori nekih drzava imaju suprotstavljene stavove po pitanju izbora i ko zna cega jos. Neodoljivo me podsecaju na ove nase republicke seratore iz 90-ih god. Iskreno se nadam da ce poci nasim putem i razvaliti meriku na sopstvene samostalne drzave. Internacionalna vestacka tvorevina i prevara da smo svi braca i jednaki, najzad u svetu dozivljava svoj kraj. Od postanka naroda na zemlji se znalo da smo razliciti, zbog toga su ljudi ziveli u svojim plemenima a kasnije u drzavama. Ovi ludaci hoce da stvore jednu svetsku drzavu gde cemo svi biti isti i ravnopravni, njihov najbolji eksperiment je merika, imacemo priliku ovih dana da posmatramo sta se desava sa njihovim eksperimentom. Puno je primera u proslosti sta se desava sa drzavama kada se pomesaju narodi koji se ne trpe,nas primer je najsveziji. Od sutrasnjeg dana se pise nova istorija na zemljinoj kugli, po prvi put se desavaju ovakvi protesti u "najrazvijenijoj demokratiji" na svetu, gde je pravo i pravda osnovni oslonac njihovog drzavnog uredjenja. Ili ce biti prava i pravde,ili nema sistema i drzave.

 5. Kosovac says:

  Kada se malo začeprka, ta emisija američkog hvalospeva Srbima zvana „Vi ste svet“, je savršena. Uvale nam ga otpozadi, a ne daju da se osvrćemo, samo pravo, samo jako. …..Jedan spot o spomeniku u Čačku urađen je za masonski praznik „Dan primirja“ 11. novembra. Na tom spomeniku su uklesani simboli četiri verske zajednice: pravoslavne, rimokatoličke, islamske i jevrejske. Spomenik su uradile neke čačanske gospođe 1934. godine. Može se reći da su one preteče današnjih elitnih satanističkih jedinica Žene U Crnom. Fol spomenik je poruka mira, trt, mrt…. Priznajemo da su tada srpski komunisti bili nevini, na margini, krili su se po budžacima i razrađivali planove. Ovaj američko-srpski spot je posvećen masonskom prazniku 11. novembar, koji je Srbija prihvatila za svoj državni praznik kada je Tomislav Nikolić od sorošoida dobio na poklon predsedavanje svim građanima države Srbije. Elem, u 35. sekundi spota „Vi ste svet – spomenik za sećanje i ponos“ naratorka kazuje: „…..Na jednom mestu sahranjeni su HEROJI vaše zemlje zajedno sa HEROJIMA iz zemalja protiv kojih ste ratovali…….“. SRAMOTNO se izjednačavaju Srpski HEROJI BRANIOCI (ŽRTVE) i „HEROJI“AGRESORA (ZLOČINACA). Da se pokoji dr Arčibald Rajs, Švajcarac, prevrne u grobu, zajedno sa više od milion Srba koji su ostavili kosti u Velikom ratu. Srebrenica je mačiji kašalj za Ove. Ovde Srbi svoje Ubice proglašavaju za Heroje. Čist Štokholmski sindrom, nije ni čudo što nas i najmanje pašče zapišava i diže patku na nas. ………………..Nije ni čudo što nas zapišava i američki ambasador, nije On napravio taj spomenik u Čačku, nego su ga napravile čačanske gospođe. Spomenik je svečano otvorio izaslanik masonskog kralja Aleksandra, Oskar Časki. To mu dođe kao današnji srpski veliki prijatelj Miroslav Lajčak.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *