СРАМНА РЕКЛАМА АМЕРИЧКЕ АМБАСАДЕ: Покушавају да дресирају Србе!

СРАМНА РЕКЛАМА АМЕРИЧКЕ АМБАСАДЕ: Покушавају да дресирају Србе!

6 јануара 2021

НЕДЕЉАМА се на телевизији приказује спот америчке амбасаде у коме су неадекватно употребљене реченице нашег великог и драгог члана, академика Борислава Пекића.

Истина, то је само један од низа сличних прилога који изгледа имају циљ да нас убеде у оно што одавно знамо да смо и ми свет. Чудно је да су аутори спота ту самосвест, која нема потребе за даљим поспешивањем, пренебрегли.Ово је за наш лист рекао академик Владимир Костић, председник Српске академије наука и уметности, реагујући на последњу у низу реклама америчке амбасаде у Србији „Ви сте свет“, у којој је цитат једног од Пекићевих књижевних јунака приписан самом Пекићу.

Наиме, у реклами је цитат Конрада Рутовског, јунака из романа „Како упокојити вампира“, бившег официра нацистичког Гестапоа, наведен као мисао великог Пекића:

„Треба гледати право. Јер да се хтело гледати иза себе, добили бисмо очи на потиљку. Треба љубити земљу деце своје, а не дедова својих. Јер част неће зависити од тога одакле долазимо, него куда идемо.“

Сам Пекић о прошлости је, међутим, говорио овако:

„Немати прошлост је остати без будућности. Али ако тамо останемо, ако се тамо заглибимо, будућност због које смо се у њу вратили постаће недостижна… Да је неразумевање онога што је било јуче јемство да ћемо још мање разумети оно што нас чека, а најмање ово што данас радимо.“

Академик Костић даље истиче:

– Мој лични и, сасвим могуће, субјективни утисак је извесна непријатност и разочарање да се ради о својеврсној медијској дресури, чија је основна мана потцењивање оних којима се упућује. Штавише, чини ми се да се ради о истој причи из два дела. Као сведок пре 20 година у суштини баналног и суровог злочина, „бомбардовања у име хуманости“, у сећање ми долази први део те приче, у коме је било неопходно стварати негативан однос према онима који ће бити бомбардовани. Било би погрешно помислити да негирам иједан злочин који су починили моји етнички земљаци. У другом делу, чини ми се, исте приче добронамерно нам се поручује да је „доста с том историјом“, која постаје сувишна и омета нам учешће у геостратешкој и тржишној утакмици.

НИСАМ НАКЛОЊЕН НИЈЕДНОЈ СИЛИ

– ОВИХ дана имао сам задовољство да налетим на мисли Дијега Фузара („Мислити другачије“) који сматра да тврдње попут ове из рекламе америчке амбасаде служе да би се „народи, друштва и појединци уверили да им не треба други свет осим постојећег“ (додао бих, оног који им нуде) и да буду сигурни да ова реалност исцрпљује све могућности – каже академик Владимир Костић.

– Могуће је да сам стар, уморан и преосетљив, али свакако знам да нисам ни против, нити посебно наклоњен било којој сили која се нагиње над ову нашу убогу балканску шћућуреност! Као што и некако одавно знам: нема добронамерности и сарадње без поштовања!

(Вечерње новости)

KOMENTARI6 коментара

 1. Одраничење Брзине says:

  imao sam zadovoljstvo da naletim na misli Dijega Fuzara - стар си ти дртино,пази како НАЛЕЋЕШ , можеш да се УЛУБИШ,на погрешно место иако си већ доста деформисан.

 2. Kosmos says:

  Dokle će drugi da nam vršljaju po zemlji i rade šta hoće, pa čak i reklame da prave ?? Zašto je ovo dozvoljeno ?? Zašto se vlast ponaša kao da je nemamo ?

  • Beli Orao says:

   Па и немамо ми наше власти ова је њихова они су је послије 5 Окт.поставили од тада је они бирају и постављају ,само што многи то неће да виде , неправи вучина ауто путеве , вијадукте , тунеле и остало за Србију и Србе него за газде са запада ! Ако боље погледате већ се назире зашто!!! Драги “ земљаци” само ви можете нешто учинити рушите и палите те стране банке , здања, пројекте , и све што смрди на запад ! Ноћ је тамна довољно !!!

 3. Косовац says:

  Ево ја немам очи на потиљку, али сам се осврнуо иза себе, па ми се јавила асоцијација на овог Костића председника САНУ који предлагаше ономад да достојанствено потпишемо предају Косова и Метохије. Који не може ни са пола уста да спомене Америчке и Шиптарске злочине, а да нас прво не подсети на злочине које су починили његови Костићеви „етнички земљаци“. Срби ваљда. Тако су старе српске комуњаре критиковали друге народности, али претходно су морали да се добро испљују на српски хегемонизам. ……………Могао би академик Владимир Костић и да скупи храброст и упути ноту америчком амбасадору, због њеног фалсификата. Али неће, врана врани очи не вади. ……………Могао би Александар Вучић и да обрише спот, позивајући се на правне тековине ЕУ о истинитости информација. И да процесуира сорошоида режисера спота, бар да му узме све паре које је добио за антисрпско и антиљудско деловање. И да нам бар каже име аутора. Али ни Вучић нема храбрости, зато што ће га одмах пришрафити европски комитет задужен за слободу медија. ……………Ко је тај мајчин син да узме дете и натера га на оно сатанистичко перверзно грљење кипа (статуе)? Грозно. Јадно дете. Као оно мајмунче које грли лутку мислећи да му је то мама мајмуница. ……………Ми смо ономад овде жестоко реаговали, то је било спонтано, резултат пласирања глупе дебилне изреке. То што је изрека стављена у уста Борислава Пекића, нисмо ми криви, криви су фалсификатори (falce) аутори спота, амбасадор Америке им је само администратор, наручилац који је поштено платио.

 4. Gagi says:

  Eto, merici se smesi lepa buducnost. Senatori nekih drzava imaju suprotstavljene stavove po pitanju izbora i ko zna cega jos. Neodoljivo me podsecaju na ove nase republicke seratore iz 90-ih god. Iskreno se nadam da ce poci nasim putem i razvaliti meriku na sopstvene samostalne drzave. Internacionalna vestacka tvorevina i prevara da smo svi braca i jednaki, najzad u svetu dozivljava svoj kraj. Od postanka naroda na zemlji se znalo da smo razliciti, zbog toga su ljudi ziveli u svojim plemenima a kasnije u drzavama. Ovi ludaci hoce da stvore jednu svetsku drzavu gde cemo svi biti isti i ravnopravni, njihov najbolji eksperiment je merika, imacemo priliku ovih dana da posmatramo sta se desava sa njihovim eksperimentom. Puno je primera u proslosti sta se desava sa drzavama kada se pomesaju narodi koji se ne trpe,nas primer je najsveziji. Od sutrasnjeg dana se pise nova istorija na zemljinoj kugli, po prvi put se desavaju ovakvi protesti u "najrazvijenijoj demokratiji" na svetu, gde je pravo i pravda osnovni oslonac njihovog drzavnog uredjenja. Ili ce biti prava i pravde,ili nema sistema i drzave.

 5. Косовац says:

  Када се мало зачепрка, та емисија америчког хвалоспева Србима звана „Ви сте свет“, је савршена. Увале нам га отпозади, а не дају да се осврћемо, само право, само јако. …..Један спот о споменику у Чачку урађен је за масонски празник „Дан примирја“ 11. новембра. На том споменику су уклесани симболи четири верске заједнице: православне, римокатоличке, исламске и јеврејске. Споменик су урадиле неке чачанске госпође 1934. године. Може се рећи да су оне претече данашњих елитних сатанистичких јединица Жене У Црном. Фол споменик је порука мира, трт, мрт…. Признајемо да су тада српски комунисти били невини, на маргини, крили су се по буџацима и разрађивали планове. Овај америчко-српски спот је посвећен масонском празнику 11. новембар, који је Србија прихватила за свој државни празник када је Томислав Николић од сорошоида добио на поклон председавање свим грађанима државе Србије. Елем, у 35. секунди спота „Ви сте свет – споменик за сећање и понос“ нараторка казује: „…..На једном месту сахрањени су ХЕРОЈИ ваше земље заједно са ХЕРОЈИМА из земаља против којих сте ратовали…….“. СРАМОТНО се изједначавају Српски ХЕРОЈИ БРАНИОЦИ (ЖРТВЕ) и „ХЕРОЈИ“АГРЕСОРА (ЗЛОЧИНАЦА). Да се покоји др Арчибалд Рајс, Швајцарац, преврне у гробу, заједно са више од милион Срба који су оставили кости у Великом рату. Сребреница је мачији кашаљ за Ове. Овде Срби своје Убице проглашавају за Хероје. Чист Штокхолмски синдром, није ни чудо што нас и најмање пашче запишава и диже патку на нас. ………………..Није ни чудо што нас запишава и амерички амбасадор, није Он направио тај споменик у Чачку, него су га направиле чачанске госпође. Споменик је свечано отворио изасланик масонског краља Александра, Оскар Часки. То му дође као данашњи српски велики пријатељ Мирослав Лајчак.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u