СРАМНА УЦЕНА ЗАПАДА: Србији се спрема замка!

SRAMNA UCENA ZAPADA: Srbiji se sprema zamka!

23 januara 2019

Ucena Zapada stigla je u Beograd samo nekoliko dana posle posete ruskog predsednika Vladimira Putina, gde ga je dočekalo više od 125.000 ljudi.

Sagovornici navode da je očigledno da NATO obećanjem o ujedinjenju zapravo želi da namami Beograd u klopku i saseče prijateljstvo i raskine sve veze sa Moskvom.– Amerikanci, koji su praktično najglasniji u Alijansi, pokušavaju na sve načine da stave tačku na dalje produbljivanje odnosa Beograda i Moskve i postave tačku na balkansko pitanje – otkrivaju izvori.

Prema rečima sagovornika iz diplomatskih krugova, pritisak na Srbiju da se priključi NATO kao što su to učinile i čine okolne zemlje nikad nije bio jači. Istovremeno upozoravaju da nije slučajno što NATO uveliko raspoređuje oružje na granicama Rusije.

– Broj vojnika zemalja NATO i broj manevara koji se održavaju na granicama Rusije je u stalnom porastu. To sve treba da nas zabrine – upozoravaju sagovornici.

Stručnjak za bezbednost Dževad Galijašević kaže da će pritisci i ultimatumi biti sve intenzivniji.

– Srbiju, Milorada Dodika i RS, pored ove očekuje još sličnih ponuda uglavnom polupristojnih i vrlo nepristojnih. Odreći se Rusije i predati Kosovo Šiptarima, te potvrditi neprikosnoveni značaj NATO zemalja u oblikovanju i prekrajanju Balkana, biće u osnovi svih ponuda. Zapad gubi moć na Balkanu jer mu je Balkan samo bitan u kontekstu ruskog uticaja i nikako drugačije – objašnjava Galijašević.

Višegodišnja nastojanja NATO da ubedi Srbe da im se priključe nisu urodila plodom i zato su, kaže analitičar Dragomir Anđelković, promenili strategiju.

– Novi pristup im se svodi na to da nam poručuju da je u redu da budemo neutralni, ali da bismo stvarno bili neutralni, treba da se udaljimo od Rusije. To je zapravo velika prevara jer kad bismo se mi udaljili od Rusije, onda bismo izgubili podršku za odbranu RS i Kosova. NATO bi mogao lako da nas osakati, a onda tako osakaćene i da nas uvuče u svoje redove – zaključuje Anđelković.

Bivši šef jugoslovenske diplomatije Vladislav Jovanović kaže da NATO hoće da nas stavi u svoj džep.

– Misle da im to pripada još iz doba Hladnog rata. A onda su rasturili Jugoslaviju, pa su se podsmevali međunarodnom pravu agresijom 1999. na nas i onda sad misle da je to dovoljno da oni imaju tapiju nad celim Balkanom. Ali u međuvremenu se promenio odnos snaga, tako da više ozbiljnih centara moći sada osporava pretendujuće gospodstvo Amerike. Mi nikada nismo pripadali nijednom vojnom savezu, dok svi oko nas jesu, i to treba da uvaže – objašnjava Jovanović i dodaje da je neutralnost deo našeg identiteta.

(Srpski telegraf)

KOMENTARI8 komentara

 1. Vesko says:

  Nista te hijene ne uvazavaju osim SILE! Srbija umjesto da trosi energiju i vrijeme na odbijanje njihovih diplomatskih pritisaka treba da POD HITNO dovuce s-300, ili s-400 a u najmanju ruku kineske verzije tih sistema, i da SILOM stavljenom u odbranu otadzbine govori sta misli o tim prijetnjama!! To je jedini jezik koji oni postuju i razumiju. Znaci stvaranje jake i mocne armije, uvodenje vojnog roka, najmoderniji PVO sistemi i protivbrodske rakete i celicna odlucnost da na svaku provokaciju odgovorimo nepokolobljivom porukom da cemo braniti otadzbinu bezkompromisno ako se usude da nas ikada vise napadnu.

 2. Slobodanka says:

  Ako uđete u NATO, ujedinićemo Srbiju i Republiku Srpsku, ali ... Ali opasno se približavaju granicama Rusije i ako npr. baza u Rumuniji u Deveselu bude oštećena onda imaju kao rezervnu teritoriju Srbiju jer i odavde se raketama srednjeg dometa može gadjati jug Rusije. Zauzvrat Rusi imaju sa čim da odgovore i tako bi mi dobili "čvorugu" i to nuklearnu. Nije nam dosta što su 1999 godine sa osiromašenim uranijumom kontaminirali najviše KIM i jug Srbije, pa ćemo dopustiti da nam cela zemlja bude zagadjena. Teški bezobrazluk je korišćenje teritorije tuđih zemalja za ofanzivno ratovanje, neka oni svoju otadžbinu i svoje civile izlože posledicama prljave ratne igre.

  • Željko says:

   @Slobodanka Niste vi dobro! NIKADA manji entitet u BiH se neće ujediniti sa Srbijom i NIKADA Srbija neće prijeći rijeku Drinu! Isto tako NIKADA neće u BiH nastati hrvatski entitet ili neka bošnjačko-muslimanska država!

   • padre says:

    Dali ti znaš, šta znači nikad?

   • test01 says:

    Hrvat nije ni vama dobro... Sve moze pa i HDZ a Srpsko nacionalno pitanje ne moze da se resava ali zato je normalno da se otima teritorija i unistava nacija? To vi pricajte na vasim HDZ portalima gde imate istomisljenike, ovde nam takvi pametnjakovici ne trebaju, imamo ih dosta i bez vas.

 3. Slobodanka says:

  Drugosrbijanske tetke i teče što bi u EU, a i u NATO pa da se obogate neka pogledaju bar ovaj tekst: "Rajska ostrva koja su uništili Amerikanci" objavljeno 27. AVG 2013. Na sajtu „Bazfid“ objavljena je lista 12 ostrva koja su nekada predstavljala pravi raj na zemlji, ali ih je američka vojska testirajući naoružanje pretvorila u jeziva mesta. Nije preporučljivo posećivati ih bez preke potrebe, a za one najhrabrije najbolji savet je da zaborave na lokalno uzgajane poljoprivredne proizvode. ...

 4. Slobodanka says:

  To je ponuda NATO-a Srbiji i Srpskoj da će dozvoliti to ujedinjenje, ali pod uslovom da tako ujedinjena teritorija bude pod kontrolom NATO-a. To je tako zato što im je trenutno važnije da Srbija prizna državu Kosovo, nego šta će biti dalje sa celom BIH. Hrvati i Bošnjaci u BIH u toj varijanti služe NATO-u tek za kusuranje. Rahmetli babo je otvorio rat u BIH pa sad iz ovoga Bošnjaci i Hrvati iz BIH mogli bi konačno da shvate da su ispali budalčine i da se slikaju za istorijski album kao teške budalčine.

 5. Slobodanka says:

  Željko, Šefik Džaferović i Željko Komšić treba da shvate da je za njih sada bolje što Srpska neće u NATO, ali oni će to shvatiti o kukovom letu. Još treba da mole boga da ni usnija ne odvede Srbiju u NATO.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *