СРАМНО И ДИВЉАЧКИ: Уместо помоћи ЕУ нас уцењује и оптужује!

SRAMNO I DIVLJAČKI: Umesto pomoći EU nas ucenjuje i optužuje!

21 aprila 2020

UMESTO solidarnosti, pomoći i skidanja embarga na kupovinu medicinske opreme, iz Brisela se put Beograda „pakuju“ nove ucene o usporavanju našeg evropskog puta, pod plaštom optužbi da ne sledimo spoljnu politiku EU i njihove demokratske vrednosti!

Na meti su, pre svega, dobri odnosi koje Srbija ima sa Kinom, zemljom koja je prva reagovala i pomogla našoj državi u borbi protiv virusa korona. Ali, političke krugove u Briselu „žuljaju“ i mere koje su srpske vlasti preduzele kako bi zaustavile epidemiju kovida 19, a za koje, paradoksalno, tvrde da su „nedemokratske“, iako su slične odluke primenjene u mnogim zemljama, članicama EU.Naime, najpre se oglasio 21 poslanik Evropskog parlamenta, koji su u pismu evropskom komesaru za proširenje Oliveru Varheiju optužili srpskog predsednika Aleksandra Vučića da je „vanredno stanje uveo ne zbog borbe protiv kovida 19, već da spreči slobodu kretanja i govora i obezbedi punu kontrolu nad medijima“

Uz to, grupa poslanika, koje predvode neki od oštrih kritičara srpskih vlasti, poput Tanje Fajon i Tonina Picule, podseća da je predsednik Srbije na početku pandemije virusa korona izjavio da „evropska solidarnost ne postoji“, kao i da je nastavio „spektakularnu saradnju sa Pekingom i Moskvom“.

Prema nezvaničnim informacijama, tekst pisma sročio je mađarski poslanik Atila Ara Kovač, koji dolazi iz redova opozicione Demokratske koalicije i koji je žestoki kritičar premijera Viktora Orbana. Tako on u pismu pita Varheija „koje akcije namerava da preduzme kako bi osigurao da EU reaguje ne samo rečima, već i delima na ekstremne mere srpskih vlasti“.

Ubrzo se, u sličnom tonu, oglasio i Vladimir Bilčik, izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju. On je kao dodatni argument „povukao“ i izveštaj o napretku Srbije koji treba da bude objavljen u maju, indirektno zapretivši da bi se u njemu mogle naći ocene koje bi mogle da ozbiljno uspore naše evropske integracije.

– EU bi volela da od Srbije vidi više približavanja prioritetima spoljno-bezbednosne politike i investicijskim i trgovinskim obavezama Unije. To će biti naglašeno u izveštaju o napretku – rekao je Bilčik, dodajući da je zabrinut za vladavinu prava.

Politički analitičar Dragomir Anđelković kaže, za „Novosti“, da Srbija ne bi trebalo da se obazire mnogo na bilo kakve izveštaje EU:

– Davno smo mogli da vidimo da EU nema solidarnost – kada je većina država članica priznala Kosovo. Sada je vreme da vlasti u Srbiji konačno daju odgovor na pitanje da li je EU za nas zaista budućnost kojoj treba težiti.

IVICA DAČIĆ, ZA „NOVOSTI“: LICEMERI NAM DRŽE LEKCIJE

NA optužbe iz EU oštro je, za „Novosti“, reagovao srpski šef diplomatije Ivica Dačić:

– Sve ozbiljne države, uključujući i one u EU, ograničile su neke slobode, a naročito slobodu kretanja, koja je prvi preduslov za zaustavljanje zaraze. Zato nam lekcije o demokratiji ne mogu držati ni Fajonova ni Bilčik. Naročito je licemerno optuživati Srbiju da prihvatanjem prijateljske pomoći iz Kine i Rusije izdaje nekakav evropski koncept, koji se raspao već prvog dana kada su počela umiranja u Italiji.

(Novosti)

KOMENTARI11 komentara

 1. Kulak says:

  Pa da,taj tonino picula je najobičnije govno.Poznato je da se nije mogao ići niti popišati u zahod ako mu to nije dozvolio Ivica Račan.

 2. Kosovac says:

  Evo opet se ukazala zgodna prilika da Srbija otkaže „pristupne“ pregovore. I onda da ispratimo reakciju Imperije. Biće ista reakcija kao u slučaju kada je Ukrajina otkazala „pristupne“ pregovore. Ne znamo kako će se kod nas to završiti, ali je sigurno da će biti aktivirana Peta kolona političara, novinara i umetnika. I radnika CIA u našoj Udbi. Idealna prilika da ih sve onda lepo saberemo i osudimo na doživotnu robiju zbog veleizdaje svoje domovine. Možda će neko poželeti da ih strelja, kao Đinđića naprimer, ali mislim da bi to bilo previše okrutno.

  • Sloba says:

   Ovima na vlasti Srbija nije domovina.

   • Kosovac says:

    U svakom slučaju petokolonaši su članovi društva u kome ostvaruju egzistenciju. I izdaja tog društva, države, kolonije, rodne grude, se smatra za krivično delo. Oni bogatiji smatraju da im je buduća domovina ono mesto u kome imaju svoj bankovni račun. Pogrešno, jer kada nestane to sa računa, oni će postati apatridi – izgubiće i tu drugu domovinu. ……….Ti si se ograničio samo na „ove na vlasti“. Moja pretpostavka je da samo „ovi na vlasti“ imaju pravo da otkažu pristupne pregovore. Kada bi se to desilo (kad na vrbi rodi grožđe), aktivnirana Peta kolona će biti sastavljena od mnogo ljudi koji „nisu na vlasti“ – kao što sam rekao – političari, novinari, profesori, umetnici,…. civili. Naravno one profesionalne petokolonaše u uniformi moći će da otkriju samo profesionalci Udbe. To je njihov posao.

  • Pravda stize polako ali sigurno stize says:

   Bogme i Srbiji bi trebao Goli otok za toliku bagru koja se tamo nakupila!!! Ali sve ce doci na svoje mjesto cim se EU inRusija ekonomski i vojno zblize. Jednom vec treba i EU da otpusi tu Ameriku. Neka Srbija misli o sebi i sa kime ce se zblizavati jer od EU nema bas nista vec samo stetu.

 3. KrompirovaZlatica says:

  Nikada do sada niti sam glasao za listu G-dina Vućića, a nadam se da i u buduće neću iz prostog razloga što smatram da su svi izbori u svetu farsa i da su režirani.Ipak,u ovom prenutku sam PONOSAN jer je predsednik države u kojoj sam se rodio i u kojoj živim TOLIKO MOĆAN I JAK da je odložio olimpijske igre,planetarni događaj,prekinuo sva sportska,kulturna događanja,zaustavio avio saobraćaj,......Ponavljam,samo odlaganje olimpijskih igara ga svrstava u velikane koje planeta mora ,na neki način da zapamti.

 4. Portopranco says:

  Evo ovdje u Trstu svi pišaju po toj EU.Toliko licemjerja i sebičnosti čak i od njih koji su poznati po tim gadljivim osobinama malo je ko očekivao.Čim je došla kriza,svi su se zatvorili u svoje granice i pokazali krajnju sebičnost,a o toj "evropskoj solidarnosti" još se samo vicevi pričaju.

 5. Dražen Jovan Petrović says:

  Aleksandar Vučić stvarno mi nije legao kao čovek.Ali kad vidim kako ga napadaju ovi licemerni gadovi iz te EU,postao je političar koga VOLIM.

 6. Rafmanjinov says:

  Meni jedna stvar nije jasna, zašto bre Srbija više ne završi sa tom fašističkim eu, koga bre oni interesuju i kome trebaju, fašisti bili i ostali. NIKAD U FASISTICKU EU NIKAD U ZLOCINACKI NATO

 7. harry neron says:

  Nije se raspao, Ivice. EU nije politička nego ugovorna zajednica država od kojih s eočekuje da so sve na nivoju da se mogu na prvom stepenu same rešavati bilo kakve probleme na svojoj teritoriji tek na drugom stepenu dolazi do međusobne solidarnosti.

  • Kosovac says:

   @ harry neron, …..Kako „na prvom stepenu same rešavati bilo kakve probleme na svojoj teritoriji“? To kao Mađarska, ona pokuša da reši sama svoje probleme sa sorošoidima, a potom joj Centralni komitet EU zapreti opipljivim sankcijama. Ipak se zna centralna vlast i Direktiva koje ona daje.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *