SRAMNO: Navodni Crnogorci sa Kosmeta traže hitnu razmenu ambasadora između Podgorice i Prištine

SRAMNO: Navodni Crnogorci sa Kosmeta traže hitnu razmenu ambasadora između Podgorice i Prištine

4 maja 2013

crna_gora_albanija_500x220Navodni predstavnici Crnogoraca sa Kosova i Metohije založili su se za što urgentniju razmenu ambasadora između Crne Gore i tzv. “Kosova“. Crnogorci po zanimanju uputili su pismo ministru spoljnih poslova Crne Gore, Igoru Lukšiću u kome ističu da su sa „izuzetnim zadovoljstvom i ohrabrenjem primili Lukšićeve najave da će Vlada CG, na diplomatskoj ravni, u narednom periodu poraditi na stvaranju pretpostavki za otvaranje ambasade u Prištini i razmenu ambasadora“.

U dopisu se navodi kako „Crnogorci sa Kosova zaista dele mišljenje ministra spoljnih poslova Crne Gore da bi se kroz uobičajeni diplomatski kanal olakšala i pojednostavila komunikaciju dveju zemalja koje dele evropske i evroatlantske ciljeve“ – navodi se u dopisu koje potpisuju Udruženje Crnogoraca Kosova, Crnogorska demokratska stranka (CDS), Narodna crnogorska partija Kosova (NCPK) Udruženje kosovskih Crnogoraca „Matica“ i Udruženje Crnogoraca Kosova „Lovćen“.

U istom dopisu u koji je portal „IN4S“ imao uvid, ističe se zahvalnost kosovskih Crnogoraca državi Crnoj Gori na dosadašnjoj brizi i angažovanju na jačanju njihovog statusa na Kosovu. Zanimljivo je da dopis kojim se „vapi“ za razmenom ambasadora sa međunarodnom nepriznatim „Kosovom nije potpisala Crnogorska liberalna stranka (CLS), koja važi za jedinu uticajnu političku partiju sa crnogorskim prefiksom u južnoj srpskoj pokrajini. Istovremeno, iz predsedništva Crnogorske demokratske stranke (CDS) je saopšteno da nijedan organ te stranke nikada nije razmatrao tekst pisma upućenog Lukšiću, te da je stav CDS-a o priznanju „Kosova“ i pitanju diskriminacije crnogorske zajednice u pokrajini odavno poznat crnogorskoj, kao i javnosti na samom Kosovu i Metohiji.

„Neko se ozbiljno šali sa imenom naše stranke i reputacijom stečenom muktorpnim radom i odricanjima, ili čini krivično delo zbog kojeg se ide u zatvor“ – saopštili su iz CDS-a. Takođe su naveli da će u vezi sa ovim ovih dana biti održane i konferencije za štampu u Prištini i Podgorici, kako se javnost, a pre svega crnogorska zajednica sa Kosmeta, ne bi dovodila u zabludu.

(IN4S.NET)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *