СРАМОТА – АМЕРИМА СВА ОВЛАШЋЕЊА, А РУСИМА НИШТА! ЕВО ШТА ЋЕ РУСИ да ураде у Србији!

СРАМОТА – АМЕРИМА СВА ОВЛАШЋЕЊА, А РУСИМА НИШТА! ЕВО ШТА ЋЕ РУСИ да ураде у Србији!

25 априла 2017

Руски деминери и ове године чистиће Србију од НАТО бомби. Они су једини који нам у том помажу, пројекат је тренутно у Министарству финансија у Русији, пошто ангажовање деминера кошта неколико милиона евра, каже за Спутњик поводом петог рођендана Српско-руског хуманитарног центра директор Бојан Гламочлија. Долазак деминера се очекује у мају.

У Србији је на данашњи дан 2012. потписан међудржавни договор о стварању Српско-руског хуманитарног центра за реаговање у ванредним ситуацијама. Центар је отворен као одговор на природне и техничке несреће и катастрофе на територији Србије и других земаља балканског региона, а разматра се и отварање још једног тренaжног центра, у Војводини.

Пети рођендан Центар је, после свих напада Запада да је реч о војној бази која је претња миру у региону, дочекао као јединствен у свету, јер сваку помоћ на Балкану пружа уз асистенцију снага за ванредне ситуације Руске Федерације, које су по стручности и развоју система обуке и технике најбоље у свету.

Поводом јубилеја разговарали смо са директором Српско-руског хуманитарног центра са српске стране, Бојаном Гламочлијом.

Од једне мале канцеларије и складишта поред нишког аеродрома за само пет година стигли сте до престижне титуле најбољег центра у овом делу света, чији се спасиоци обучавају у Русији. Како он изгледа данас?

— Данас је много боље него што је било на самом почетку. У међувремену нам је Министарство за ванредне ситуације Русије донирало доста опреме. Немамо много запослених људи, али важно је рећи да смо сада покренули наш центар за обуке у самом Центру у Нишу. Тамо смо направили захтеван полигон за обуку за рад на висинама, тако да је тренутно акценат рада Центра на обукама. Наравно, нисмо запоставили ни реаговање у ванредним ситуацијама, али смо схватили да су нашим ватрогасцима-спасиоцима, цивилној заштити и целом систему неопходне обуке.

Када је центар осниван, тадашњи заменик министра за ванредне ситуације, господин Пучков, обећао је инвестиције у милионима евра за различите пројекте, наравно хуманитарног карактера. Да ли се стигло до те пројектоване цифре?

— Све што је руски министар обећао, наравно, испуњено је. Реч је о више од 20 милиона евра у донацијама у опреми за наш Сектор за ванредне ситуације, односно Министарство унутрашњих послова. Сада имамо 18 најновијих ватрогасних камиона марке „МАН“, ту су четири робота, техничка возила за безбедно гашење пожара која су много вредна и скупа, ту је преко 20 „лада нива“, много агрегата, шатора, много чамаца развалног алата и остале опреме коју користе ватрогасци и цивилна заштита. Русија је испунила сва обећања дата на почетку рада Центра.

Поменули сте механизацију која је као донација стигла из Русије, Центар је спреман да у сваком тренутку реагује и на мигрантску кризу. Да ли ће бити неких нових, посебних пројеката ове године?

— Важно је нагласити да ми већ осам година добијамо посебан вид помоћи од Руске Федерације. Група од 50 руских деминера сваке године од раног пролећа до касне јесени чисти нашу територију од неексплодираних убојних средстава. Они су једини који су остали у Србији да нам помажу у том проблему. То је за нас веома значајно, очисти се добар део територије, углавном се ради тамо где је било изражено НАТО бомбардовање. То је такозвано хуманитарно разминирање, када они прођу, остаје нам чиста територија, чисто земљиште које касније може да се користи за пољопривреду и индустрију. Очекујемо да дођу и ове године. Према мојим информацијама, пројекат је тренутно у Министарству финансија у Русији, пошто је реч о милионским пројектима. Свако ангажовање тих деминера кошта неколико милиона евра. Деминере очекујемо у Србији следећег месеца.

Наша Влада већ дуже време, готово од оснивања Центра, говори о Споразуму о имунитету и привилегијама Српско-руског хуманитарног центра у Нишу. Прошло је пет година, то се још није догодило? Шта би сте добили када би тај споразум коначно био потписан?

— То је политичко питање, питање за Владу Републике Србије. Ми се у Центру бавимо техничким питањима, гледамо да посао одржимо на највишем могућем нивоу, али политичка питања ми не решавамо. Иначе, много би нам значило да се то питање реши, у финансијском смислу. Имали би олакшице по питању пореза и царина. Пре свега, могли бисмо за исти новац да набавимо више опреме и возила.

(Спутник)

KOMENTARI6 коментара

 1. kuka says:

  Tek sad je jasno zašto su Ameri toliko zapeli da se ovaj centar zatvori. Pa braća deminiraju, neutrališu bombe koje je nato nemilice sipao na Srbiju i tako postaju svedoci nato zločina. Još je veća muka što će Rusi dobiti tačan procenat (ne)efikasnosti njihovih vojnih akcija.

 2. kuka says:

  Hvala braći Rusima i apelujem na državu Srbiju da se ovom centru daju sva ovlašćenja koja traže.

  • Djordje says:

   More pod hitno baza braci iz Rusije a za primer na jednu bulavu da stavimo picousnato kopile pa da leti ki supermen. Al bi se izradovao kopilac AV da se vine u velike visine.

 3. Bubalo says:

  Sramota da čekamo Ruse da nam deminiraju po Srbiji kao da sami ne možemo i sramota da 20 godina od bombardovanja još postoje neexplodirana sredstva. Rusima bih dao ne posebna prava već bi im otvorio desetak vojnih baza i ponudio državljanstvo. Ubi nas lopovluk!!!

  • Anđe says:

   Pa nekada smo nešto mogli i sami, bilo je aktivista spremnih na sve i na ništa nas ne sme iznenaditi. Danas je moderno da za sve imamo stručna treća lica koja nam rade sve što treba a mi samo gledimo i divimo se. Mi ostajemo da ne znamo, da smo glup i neradan narod, i onda nas kazne po svemu tj. po životu. Ali gledi i taj bog s nebesi i daće svakome od nas po delima našim. Pošteno!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u