СРАМОТА – АМЕРИМА СВА ОВЛАШЋЕЊА, А РУСИМА НИШТА! ЕВО ШТА ЋЕ РУСИ да ураде у Србији!

SRAMOTA – AMERIMA SVA OVLAŠĆENJA, A RUSIMA NIŠTA! EVO ŠTA ĆE RUSI da urade u Srbiji!

25 aprila 2017

Ruski demineri i ove godine čistiće Srbiju od NATO bombi. Oni su jedini koji nam u tom pomažu, projekat je trenutno u Ministarstvu finansija u Rusiji, pošto angažovanje deminera košta nekoliko miliona evra, kaže za Sputnjik povodom petog rođendana Srpsko-ruskog humanitarnog centra direktor Bojan Glamočlija. Dolazak deminera se očekuje u maju.

U Srbiji je na današnji dan 2012. potpisan međudržavni dogovor o stvaranju Srpsko-ruskog humanitarnog centra za reagovanje u vanrednim situacijama. Centar je otvoren kao odgovor na prirodne i tehničke nesreće i katastrofe na teritoriji Srbije i drugih zemalja balkanskog regiona, a razmatra se i otvaranje još jednog trenažnog centra, u Vojvodini.

Peti rođendan Centar je, posle svih napada Zapada da je reč o vojnoj bazi koja je pretnja miru u regionu, dočekao kao jedinstven u svetu, jer svaku pomoć na Balkanu pruža uz asistenciju snaga za vanredne situacije Ruske Federacije, koje su po stručnosti i razvoju sistema obuke i tehnike najbolje u svetu.

Povodom jubileja razgovarali smo sa direktorom Srpsko-ruskog humanitarnog centra sa srpske strane, Bojanom Glamočlijom.

Od jedne male kancelarije i skladišta pored niškog aerodroma za samo pet godina stigli ste do prestižne titule najboljeg centra u ovom delu sveta, čiji se spasioci obučavaju u Rusiji. Kako on izgleda danas?

— Danas je mnogo bolje nego što je bilo na samom početku. U međuvremenu nam je Ministarstvo za vanredne situacije Rusije doniralo dosta opreme. Nemamo mnogo zaposlenih ljudi, ali važno je reći da smo sada pokrenuli naš centar za obuke u samom Centru u Nišu. Tamo smo napravili zahtevan poligon za obuku za rad na visinama, tako da je trenutno akcenat rada Centra na obukama. Naravno, nismo zapostavili ni reagovanje u vanrednim situacijama, ali smo shvatili da su našim vatrogascima-spasiocima, civilnoj zaštiti i celom sistemu neophodne obuke.

Kada je centar osnivan, tadašnji zamenik ministra za vanredne situacije, gospodin Pučkov, obećao je investicije u milionima evra za različite projekte, naravno humanitarnog karaktera. Da li se stiglo do te projektovane cifre?

— Sve što je ruski ministar obećao, naravno, ispunjeno je. Reč je o više od 20 miliona evra u donacijama u opremi za naš Sektor za vanredne situacije, odnosno Ministarstvo unutrašnjih poslova. Sada imamo 18 najnovijih vatrogasnih kamiona marke „MAN“, tu su četiri robota, tehnička vozila za bezbedno gašenje požara koja su mnogo vredna i skupa, tu je preko 20 „lada niva“, mnogo agregata, šatora, mnogo čamaca razvalnog alata i ostale opreme koju koriste vatrogasci i civilna zaštita. Rusija je ispunila sva obećanja data na početku rada Centra.

Pomenuli ste mehanizaciju koja je kao donacija stigla iz Rusije, Centar je spreman da u svakom trenutku reaguje i na migrantsku krizu. Da li će biti nekih novih, posebnih projekata ove godine?

— Važno je naglasiti da mi već osam godina dobijamo poseban vid pomoći od Ruske Federacije. Grupa od 50 ruskih deminera svake godine od ranog proleća do kasne jeseni čisti našu teritoriju od neeksplodiranih ubojnih sredstava. Oni su jedini koji su ostali u Srbiji da nam pomažu u tom problemu. To je za nas veoma značajno, očisti se dobar deo teritorije, uglavnom se radi tamo gde je bilo izraženo NATO bombardovanje. To je takozvano humanitarno razminiranje, kada oni prođu, ostaje nam čista teritorija, čisto zemljište koje kasnije može da se koristi za poljoprivredu i industriju. Očekujemo da dođu i ove godine. Prema mojim informacijama, projekat je trenutno u Ministarstvu finansija u Rusiji, pošto je reč o milionskim projektima. Svako angažovanje tih deminera košta nekoliko miliona evra. Deminere očekujemo u Srbiji sledećeg meseca.

Naša Vlada već duže vreme, gotovo od osnivanja Centra, govori o Sporazumu o imunitetu i privilegijama Srpsko-ruskog humanitarnog centra u Nišu. Prošlo je pet godina, to se još nije dogodilo? Šta bi ste dobili kada bi taj sporazum konačno bio potpisan?

— To je političko pitanje, pitanje za Vladu Republike Srbije. Mi se u Centru bavimo tehničkim pitanjima, gledamo da posao održimo na najvišem mogućem nivou, ali politička pitanja mi ne rešavamo. Inače, mnogo bi nam značilo da se to pitanje reši, u finansijskom smislu. Imali bi olakšice po pitanju poreza i carina. Pre svega, mogli bismo za isti novac da nabavimo više opreme i vozila.

(Sputnik)

KOMENTARI6 komentara

 1. kuka says:

  Tek sad je jasno zašto su Ameri toliko zapeli da se ovaj centar zatvori. Pa braća deminiraju, neutrališu bombe koje je nato nemilice sipao na Srbiju i tako postaju svedoci nato zločina. Još je veća muka što će Rusi dobiti tačan procenat (ne)efikasnosti njihovih vojnih akcija.

 2. kuka says:

  Hvala braći Rusima i apelujem na državu Srbiju da se ovom centru daju sva ovlašćenja koja traže.

  • Djordje says:

   More pod hitno baza braci iz Rusije a za primer na jednu bulavu da stavimo picousnato kopile pa da leti ki supermen. Al bi se izradovao kopilac AV da se vine u velike visine.

 3. Bubalo says:

  Sramota da čekamo Ruse da nam deminiraju po Srbiji kao da sami ne možemo i sramota da 20 godina od bombardovanja još postoje neexplodirana sredstva. Rusima bih dao ne posebna prava već bi im otvorio desetak vojnih baza i ponudio državljanstvo. Ubi nas lopovluk!!!

  • Anđe says:

   Pa nekada smo nešto mogli i sami, bilo je aktivista spremnih na sve i na ništa nas ne sme iznenaditi. Danas je moderno da za sve imamo stručna treća lica koja nam rade sve što treba a mi samo gledimo i divimo se. Mi ostajemo da ne znamo, da smo glup i neradan narod, i onda nas kazne po svemu tj. po životu. Ali gledi i taj bog s nebesi i daće svakome od nas po delima našim. Pošteno!

  • kuka says:

   Tako je.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *