SRAMOTA: Izbeglicama iz Hrvatske UNHCR ukinuo izbeglički status, Srbija nezadovoljna

SRAMOTA: Izbeglicama iz Hrvatske UNHCR ukinuo izbeglički status, Srbija nezadovoljna

4 aprila 2014

2770239491-unhcr-UNHCR-presents-position-on-detention-of-asylum-seekerMinistarstvo spoljnih poslova (MSP) izrazilo je duboko nezadovoljstvo zbog današnje preporuke Visokog komesara UN za izbeglice (UNHCR) da se izbeglicama iz Hrvatske ukine izbeglički status.

Kako se navodi u saopštenju MSP, odluku je doneo Visoki komesar bez konsultacija sa državama članicama UN i uz izričito protivljenje Srbije, kao zemlje sa najvećim brojem izbeglica iz Hrvatske (41.861).

Srbija je u više navrata na najvišim nivoima u UN izrazila nedvosmisleno neslaganje sa inicijativom UNHCR za donošenje neutemeljene i očigledno političke odluke, s obzirom da nisu omogućena održiva rešenja za položaj izbeglica, posebno za njihov održiv povratak u Hrvatsku.

MSP navodi da je ukazivalo na posledice po odnose u regionu, uključujući i za sprovođenje Regionalnog stambenog programa kao inicijative četiri države regiona – Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Crne Gore, koju su podržali sam UNHCR, druge međunarodne organizacije i najvažnije zemlje donatori.

Ministarstvo spoljnih poslova posebno naglašava da, prema pravilima UNHCR, prilikom donošenja odluka o ukidanju izbegličkog statusa moraju biti konsultovane zainteresovane države. Prema istim pravilima UNHCR, teret potvrđivanja da su fundamentalno, stabilno i trajno promenjene okolnosti u zemlji porekla izbeglica leži na državi prijema.

UNHCR se ne samo u potpunosti oglušio o sopstvena pravila, već je, iako humanitarna agencija, zanemario stvarni položaj izbeglica iz Hrvatske. Takva jednostrana odluka je bez presedana u dosadašnjoj praksi UNHCR, koja se uvek zasnivala na konsenzusu zainteresovanih država o pitanjima ovakve težine, navodi se u saopštenju.

MSP ističe da Srbija ne prihvata preporuku UNHCR i nastaviće da pruža punu zaštitu i pomoć svim izbeglicama na svojoj teritoriji dajući, kao i do sada, maksimalni doprinos stvaranju trajnih i održivih rešenja za njihov položaj.

Odgovornost za konsekvence odluke o prestanku izbegličkog statusa izbeglicama iz Hrvatske će zato u potpunosti snositi UNHCR, stoji u saopštenju.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *