SRAMOTA: Kancelarija za obnovu i razvoj traži nepostojeće dokumente za obnovu kuća od poplava?!

SRAMOTA: Kancelarija za obnovu i razvoj traži nepostojeće dokumente za obnovu kuća od poplava?!

11 avgusta 2014

bosna-poplaveKancelarija za obnovu i razvoj poplavljenih područja u nekim slučajevima traži dokumenta koje je nemoguće nabaviti, te mnogi koji su u poplavama ostali bez krova nad glavom ne mogu dobiti sredstva kako bi obnovili svoje kuće, piše Danas.

Listu Danas se javilo više čitalaca sa sličnim problemima – preobimna dokumentacija koja se zahteva od koje je najteže nabaviti – dokaz o vlasništvu.

Naime, ogroman broj domaćinstava nije uknjižen na sadašnje vlasnike, a rešenja o nasledstvu ili kupoprodajni ugovori su nestali u poplavi, te podnosioci ne mogu pravosnažnim dokumentom dokazati vlasništvo nad objektom, bez obzira što imaju račune, prebivalište i svedoke, pa se njihov zahtev odbija kao nepotpun.

„Od nas se traži da sudskim putem dokažemo vlasništvo da bismo mogli da podnesemo zahtev za naplatu. Sudski procesi traju mesecima, a mi smo bez krova nad glavom i osnovnih uslova za život već tri meseca. Leto je na izmaku, plašimo se kako ćemo dočekati zimu, rekao je za Danas jedan čitalac čija je kuća uništena u majskim poplavama.

On dodaje da do direktora Kancelarije Marka Blagojevića ni njegovih najbližih saradnika niko od ljudi sa istim problemom nije mogao da dođe, ocenjujući da je novčana pomoć pod ovakvim uslovima „potpuno nedostižna“.

Na osnovu uredbe Vlade koja je objavljena u Službenom glasniku 24. jula, dokumenta potrebna za nadoknadu štete su: zapisnik o proceni štete nadležne komisije; kopija lične karte podnosioca sa prebivalištem u poplavljenom području; uverenje o prebivalištu i kopija broja tekućeg računa.

Ukoliko komisija sumnja u validnost podnetih dokumenata, podnosilac je dužan da izjavom dva svedoka ili računima za struju, vodu i telefon dokaže svoje prebivalište na datoj adresi.

Međutim, u praksi se dešava da opštinska komisija, po nalogu Kancelarije za obnovu i pomoć poplavljenim područjima, traži dodatna dokumenta: dokaz o vlasništvu – vlasnički list na ime podnosioca; dokaz da je objekat legalizovan ili da je podnet zahtev za legalizaciju; izjavu dva svedoka i račun za struju, vodu, telefon.

Kako je ogroman broj domaćinstava neuknjižen na sadašnje vlasnike, a dokumentacija o nasledstvu ili kupoprodajni ugovori nestali u poplavama, podnosioci ne mogu pravosnažnim dokumentom dokazati vlasništvo nad objektom, bez obzira što imaju račune, prebivalište i svedoke, te se njihov zahtev odbija kao nepotpun i vlasništvo moraju da dokazuju na sudu.

List navodi da se najviše čitalaca javilo iz Smederevske Palanke, gde se, kako kažu, zbog komplikovane papirologije izdaje mali broj rešenja, a oni kojima je potreban novac za obnovu u poplavama oštećenih domova, sa zebnjom iščekuju predstojeću jesen i zimu.

(Blic)

KOMENTARIJedan komentar

  1. BORIS says:

    MOLIM VAS, ZIVIM NA 6 SPRATU, U STANU JE SVE OKEJ... NAPRAVIO SAM VIKENDICU ,KAKO KAZU NA DIVLJE , VREDNOS OKO 6-8 HILJ.€... VIKENDICA JE TOTALNO UNIŠTENA . DALI JA IMAM PRAVO NA NADOKNADU, PRETRPELE ŠTETE.? NEMAM NIKAKE PAPIRE....!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *