СРАМОТА: Македонија храни Србију ајваром

SRAMOTA: Makedonija hrani Srbiju ajvarom

10 marta 2015

rep-ajvar_620x0-610x330Makedonija je prošle godine izvezla ajvar za 19,5 miliona dolara, za 18 procenata više nego 2013, kada je izvoz tog proizvoda dostigao 16,5 miliona dolara.

Kako piše portal Kapital, makedonski izvoz ajvara beleži kontinuirani rast u minulih pet godina, pa je tako lanjski izvoz bio veći čak za 51 odsto u poređenju sa 2010. godinom.

Najviše ajvara iz Makedonije prošle godine je prodato u zemljama bivše Jugoslavije, kao i u zemljama sa velikom makedonskom dijasporom.

Najveća izvozna tržišta za ovaj originalni balkanski proizvod su Hrvatska i Srbija, gde je lani Makedonija plasirala ajvar za 3,4 miliona dolara, odnosno 3,3 miliona dolara, respektivno.

Sledi Bosna i Hercegodina, gde je prošle godine izvoz ajvara dostigao 2,57 miliona dolara, Nemačka sa 1,65 miliona, Australija sa 1,3 miliona i SAD sa 1,07 miliona dolara, navodi Kapital.

KOMENTARI2 komentara

  1. Svetislav says:

    Ko ume i treba da ima koristi od svog rada. Izgleda da sve republike severnije ne prave vise ajvar, ili da sade papriku.

  2. Marjan says:

    Normalno je da Makedonija izvozi povrce i voce jer je idealno mesto za proizvodnju najkvalitetnije surovine koja se koristi u proizvodnji hrane a sa tim i poznati Makedonski ajvar. Koje ime ali samo IME (ajvar) ukrali i normalno po vazecim svetskim zakonima autorizovali "braca" Slovenci a u zadnje vreme i neke firme po Srbiji. Mozete ukrasti IME ( ajvar) ali nemozete ukus i kvalitet. I normalno ljudi da traze ono sto je u tegli a ne na tegli.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *