СРАМОТА: Македонија храни Србију ајваром

СРАМОТА: Македонија храни Србију ајваром

10 марта 2015

rep-ajvar_620x0-610x330Македонија је прошле године извезла ајвар за 19,5 милиона долара, за 18 процената више него 2013, када је извоз тог производа достигао 16,5 милиона долара.

Како пише портал Капитал, македонски извоз ајвара бележи континуирани раст у минулих пет година, па је тако лањски извоз био већи чак за 51 одсто у поређењу са 2010. годином.

Највише ајвара из Македоније прошле године је продато у земљама бивше Југославије, као и у земљама са великом македонском дијаспором.

Највећа извозна тржишта за овај оригинални балкански производ су Хрватска и Србија, где је лани Македонија пласирала ајвар за 3,4 милиона долара, односно 3,3 милиона долара, респективно.

Следи Босна и Херцегодина, где је прошле године извоз ајвара достигао 2,57 милиона долара, Немачка са 1,65 милиона, Аустралија са 1,3 милиона и САД са 1,07 милиона долара, наводи Капитал.

KOMENTARI2 коментара

  1. Svetislav says:

    Ko ume i treba da ima koristi od svog rada. Izgleda da sve republike severnije ne prave vise ajvar, ili da sade papriku.

  2. Marjan says:

    Normalno je da Makedonija izvozi povrce i voce jer je idealno mesto za proizvodnju najkvalitetnije surovine koja se koristi u proizvodnji hrane a sa tim i poznati Makedonski ajvar. Koje ime ali samo IME (ajvar) ukrali i normalno po vazecim svetskim zakonima autorizovali "braca" Slovenci a u zadnje vreme i neke firme po Srbiji. Mozete ukrasti IME ( ajvar) ali nemozete ukus i kvalitet. I normalno ljudi da traze ono sto je u tegli a ne na tegli.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u