Sramota: Naša deca umiru zbog birokratije

Sramota: Naša deca umiru zbog birokratije

14 avgusta 2013

DoktoriIako su najavljene izmene propisa koje bi maloj Aniti Balaž i još petoro dece omogućile da novo srce dobiju u inostranstvu, o trošku države, to neće biti moguće. Kao razlog se navodi rešenje Ustavnog suda još iz 2011. godine, po kojem se ne sme praviti razlika između mlađih od 18 godine, odnosno dece, i starijih pacijenata, jer bi to predstavljalo doskriminaciju.

Kako saznaju “Naše novine“ na pomenuto rešenje se poziva Republički fond za zdravastveno osiguranje, a prema tumačenju direktora fonda, dr Momčila Babića, do izmena pravilnika onda ne može ni da dođe, jer država u svakom slučaju ne bi mogla da obezbedi novac za lečenje svih svojih građana kojima je to neophodno u inostranstvu.

Izmene o Pravilnika o lečenju u inostranstvu, prema ranijim najavama nadležnih iz Ministarstva zdravlja i RFZO-a, trebalo je da budu usvojene 6. avgusta. Kada je došao taj datum, rečeno je da će se to učiniti dva dana kasnije na sednici Upravnog odbora u RFZO-u. Ta tačka dnevonog reda je međutim izostala, uz obrazloženje fonda da će se u vezi sa tim pravilnikom tek ove nedelje “usaglašavati stavovi sa Ministarstvom zdravlja i ostalim važnim institucijama“.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *