СРАМОТА: Нису ми допустили да зовем Глоговца јер је играо Дражу!

SRAMOTA: Nisu mi dopustili da zovem Glogovca jer je igrao Dražu!

14 jula 2016

Nebojsa-Glogovac-Ravna-gora 325Poznati hrvatski koreograf Staša Zurovac priprema predstavu u Beogradu s mladim balerinama u novoosnovanoj trupi Nacionalne fondacije za igru.

Na novoj predstavi radi sa italijanskim kolegom Paolom Manđolom.

– Komad je nastao na temeljima predstave koju sam nedavno završio u Zagrebu, a po motivima romana „Časovi plesa za odrasle i napredne“ Bohumila Hrabala, koji je najlakše opisati kao monolog vremešnog gospodina od sedamdesetak godina iskazan jednom rečenicom na stotinak strana. On se obraća gospođicama koje se sunčaju u dvorištu – kaže Zurovac i dodaje:

– Tekst je baziran na zadivljenosti svim onim što je lepo, a napisan je iz ugla nostalgičnog pogleda na svet. Ukazuje na lepotu koja ljudima prolazi ispred očiju. Oni ne shvataju koliko je sadašnjost sadržajna i koliko nosi različitosti i lepote i koliko je svaki trenutak lep.

Cenjeni autor u Beogradu

Pored hit baleta „Ko to tamo peva“, Staša je režirao još tri predstave u Srbiji, mada, kako kaže, žao mu je i iznenađen je što je broj tako mali.

– Nisam tip koreografa koji se nudi. Više čekam da primete moj rad. Nekako je ponižavajuće da autor treba da stavi socijalni momenat ispred kreativnog. U tom grmu leži zec. Jednostavno me nisu zvali. Naravno da je logično da te pozovu kad napraviš nešto kvalitetno, ali dublje ne bih ulazio.

Staša ističe da ne treba ulaziti u socijalne i ideološke polemike kad je reč o umetnosti, što je trpeo na svojoj koži kad se odlučio da pozove srpskog glumca Nebojšu Glogovca da igra u komadu „Dubrovačka trilogija“.

Zabijali mu nož u leđa

Tada se među nekim hrvatskim glumcima razvila žustra polemika o tome da li može da igra u Dubrovniku pošto je u TV seriji Radoša Bajića igrao Dražu Mihajlovića.

– Glogovac je jedan od najvećih i najboljih umetnika, izuzetne veštine, širine i talenta. Kad sam radio na „Dubrovačkoj trilogiji“, želeo sam da sarađujem s najboljima. Međutim, tu se dogodila greška u koracima. Najavili su njega kao potencijalnog saradnika, a nisu s njim ugovorili uslove. Onda se pojave zlotvori koji nanjuše i počnu da pričaju o tome kako na treba da igra. Smatram da smo to prerasli i da takve barijere ne smeju da postoje. Ovde se radilo o tehničkom problemu, a za ideološko nema mesta.

Neiskustvo nije prepreka

Zurovac je o radu s mladim balerinama rekao da njihovo neiskustvo nije prepreka pri stvaranju, već sasvim suprotno.

– Vrlo je zanimljivo raditi sa igračima koji su u godinama ekspanzije, psihofizičkih promena, u pubertetu. Međutim, dosta je i zahtevno jer se mora pedagoški biti oprezan s tim „prirodno divljim organizmom“, pružiti im dovoljnu meru zabave i ozbiljnosti i stvoriti osećaj kod njih da je reč o kolektivnom činu. To je pubertetsko vreme, kad se razvijaju stavovi, otpori, mišljenja, oni stvaraju svest o telu i tu moraš biti diplomata jer možeš lako da ih uvrediš – zaključio je Zurovac.

KOMENTARI5 komentara

 1. Pitagora says:

  Ovo nije sramota, ovo je IMBECILNO.

 2. Voka says:

  ...večna slava srpskom Armijskom generalu i heroju Dragoljubu Mihailoviću...načelniku Štaba Vrhovne komande Jugoslovenske vojske u Otadžbini,...poznatijem kao Čiča Draža !!!...Amin +++

  • padre says:

   Ma nemoj?

 3. Voka says:

  @padre...čiji si ti nesrećo ?...

 4. miki says:

  da je draza radijo ko pavelic nebi danas ovog bilo u srbiji i balkanu ali draza pavelica gada hlebom a pavelic uzvraca nozom u ratu nema pravila

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *