СРАМОТА: Од војне обавезе остао само потпис на папиру

SRAMOTA: Od vojne obaveze ostao samo potpis na papiru

22 februara 2016

vojska_srbije_700x-700x410Javni poziv države za upis u vojnu evidenciju mladićima na pragu punoletstva njihove očeve podsetio je na regrutaciju koja je decenijama važila za svojevrsni ispit zrelosti i suočavanja sa pravim životom. Vremena su se, međutim, promenila, pa je služenje otadžbini danassvedeno samo na upis u vojnički spisak.

Kratko rečeno, služenje vojske nije obavezno, ali prijavljivanje vojnim odsecima – jeste. Ovog meseca na red za evidentiranje u knjige vojnih obveznika stigla je generacija rođena 1998. godine, kao i svi stariji momci koji do sada nisu prijavljeni. Put za izvršenje ove zakonske obaveze svakog punoletnog građanina vodi preko opštinskih i gradskih centara Ministarstva odbrane, gde će stasali momci na osnovu lične karte ili krštenice biti upisani u vojne knjige. Njihova obaveza prema Srbiji time će biti ispunjena.

Da poziv za uvođenje u evidenciju nije razlog za glavobolju momaka i njihovih roditelja, naglašava portparol Ministarstva odbrane i VS kapetan korvete Jovan Krivokapić.

– Obaveza služenja vojnog roka u Srbiji je obustavljena, ali svako ko želi da služi vojsku dobrodošao je – objašnjava Krivokapić. – Svi mladići stariji od 18 godina, bez obzira na to, moraju biti uvedeni u vojnu evidenciju. Upis u registar vojnih obveznika jedina je njihova obaveza. To znači da neće ići na lekarske preglede, niti će služiti vojni rok, osim ako to sami ne žele.

Mladići koji žive u inostranstvu na poziv države mogu da se odazovu u ambasadama ili konzulatima u zemlji boravka. U Ministarstvu odbrane napominju da je neodazivanje na poziv prekršaj zakona i razlog za prekršajnu odgovornost.

– Postupak uvođenja u vojnu evidenciju traje ne više od pet minuta i zaista nema razloga da zbog toga bilo ko podleže zakonskim sankcijama – kaže Krivokapić i podseća da obveznici koji se ne upišu u vojnu evidenciju ne mogu da dobiju potvrdu da je njihova vojna obaveza regulisana.

 

Vojnička avantura, koja je do pre deceniju trajala punu godinu, današnjim momcima počinje i završava se na šalteru vojnog odseka. Ova formalnost se među poznavaocima politike odbrane objašnjava potrebom države da ima uvid u brojno stanje dela stanovništva sposobnog za potencijalnu vojnu obavezu.

Za razliku od dece današnjice, stari kadar, koji je vojni rok svojevremeno odslužio u uniformi, ima i obavezu služenja u rezervnom sastavu. Rad sa rezervistima, koji je godinama bio potpuno zapostavljen, određen je kao jedan od budućih prioriteta vojnog vrha. Prvi korak je već napravljen – obuku za služenje u rezervnom sastavu Vojske Srbije prošle godine prošlo je više stotina rezervista. Vojni planovi za podizanje forme „drugopozivaca“ predviđaju devet različitih kurseva za oficire, podoficire i vojnike u rezervi, kao i dve obuke rezervnih jedinica.

NA VEŽBU KAO NA POSAO

REZERVISTI, prema vojnim propisima, imaju ne samo obaveze, nego i prava. Tokom boravka na vojnoj vežbi zaposlenim rezervistima vojska nadoknađuje zaradu, prema radnim statusu ili činu. Odlazak na vežbu odlaže se ili prekida u slučaju bolesti, polaganja ispita tokom školovanja, ali i ukoliko je neki od članova njegovog domaćinstva već u uniformi kao rezervista.

(Večernje novosti)

KOMENTARI2 komentara

  1. genocid u jugoslaviji says:

    sto ce vojska srbi srbija ima vojsku nato pakt za mirne opracije srbija nema para a nato i unija imaju dobro resenje

  2. Y says:

    Nejaki Uroši i Kilavi Radovani, to će čuvati Srbiju budućnosti. Ako je bude.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *