SRAMOTA: Privatni fakultet u Novom Sadu zabranio upotrebu ćirilice!

SRAMOTA: Privatni fakultet u Novom Sadu zabranio upotrebu ćirilice!

9 avgusta 2014

evropaProfesori privatnog Farmaceutskog fakulteta, isturenog odeljenja u Novom Sadu, od nove školske godine više neće moći da koriste ćirilicu!

Dekan Srđan Stojanović ovu odluka obrazlaže “povećanim brojem upisanih studenata iz BiH i Hrvatske kojima nije lako čitanje ćirilice, a da je opšti cilj fakulteta jačanje na regionalnom planu”, objavio je “24 sata”.

– Stigao nam je zvaničan dopis u kome nas dekan obaveštava da ćemo od 1. oktobra morati svu prezentaciju da prekonvertujemo s ćirilice na latinicu, da se knjigama, praktikumima i zbirkama koje se koriste kao osnovna literatura nađe paralela na latinici, kao i da se ubuduće testovi studentima daju na latinici. Ovaj dopis nas je sve zbunio budući da mi u srpskom jeziku imamo dva pisma i da je ustavom zagarantovano pravo da se izražavamo na pismu kom želimo – kaže jedan od nezadovoljnih profesora, koji je želeo da ostane anoniman.

Da ovo nije preporuka nego naredba, potvrđuje poslednja rečenica dekana Stojanovića:

“Materijal na ćirilici neće se moći koristiti više od nove školske godine, odnosno od 1. oktobra 2014.godine”.

Dekan ovog privatnog fakulteta, koji postoji tri godine, a koji je dobio akreditaciju od Komisije za akreditacije, tvrdi da preporučuje, a ne zabranjuje upotrebu ćiriličnog pisma.

– Nisam zabranio ćirilicu, niti ja mogu to da učinim. Slažem se da je možda nespretno napisan dopis jer stoji da se ćirilica neće moći više koristiti od 1. oktobra. Jeste snažna preporuka našeg fakulteta da se sve prekonvertuje na latinicu i tačno je da imamo mnogo novih upisanih studenata iz regiona, zahvaljujući tome što smo dobili akreditaciju.

Studenti nisu samo Bošnjaci i Hrvati, već i Srbi iz Bosne i Hrvatske, ali i njima je ćirilica teža za čitanje od latinice. No, nije to jedini razlog. Bolonjska deklaracija nalaže protočnost odnosno fluidnost studenata, a to znači da je poželjno i dobro da nam dolaze studenti iz drugih država – kaže dekan Stojanović, dodavši da su dobili i molbe od dvadesetak studenata da bi im bilo lakše da se nastava odvija na latiničnom pismu.

On uverava da niko od profesora ili predavača neće snositi sankcije ako ne želi da pripremi nastavu na latinici.

KOMENTARI4 komentara

 1. car Dušan says:

  Demagogija, sajt http://www.intermagazin.rs/ je na latinici na žalost!

 2. Mare says:

  Dusan glup si ko noc... MORA da bude na latinici idiote jedan nepismeni. Nepostoje cirilicni domeni... Ugasiti fakultet odmah

 3. car Dušan says:

  http://www.rnids.rs/cir/.%D1%81%D1%80%D0%B1-%D0%B4%D0%BE%D0%BC%D0%B5%D0%BD

 4. car Dušan says:

  Moja primedba je da su tekstov na sajtu http://www.intermagazin.rs/ napisani latinicom.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *