SRAMOTA: Smrtno bolesnoj devojčici nema pomoći, a za Fond PIO njeno „oštećenje“ je 30 odsto

SRAMOTA: Smrtno bolesnoj devojčici nema pomoći, a za Fond PIO njeno „oštećenje“ je 30 odsto

8 januara 2014

srb-spoji--Andrijana-Petrov_620x0Sudbina se surovo poigrala sa dvanaestogodišnjom Andrijanom Petrović iz Plane, oduzevši joj pravo na život i detinjstvo. Ova 12-godišnja devojčica se od druge godine leči od karcinoma mozga, koji više ne može da se operiše, jer se proširio na moždano stablo.

Država, međutim, ne pokazuje milost, jer je komisija Republičkog fonda PIO nedavno ocenila da Andrijana ima telesno oštećenje od samo 30 odsto! Zbog toga je odbijen zahtev njene majke da joj se prizna pravo na uvećani dodatak za pomoć i negu druge osobe. Andrijana je, međutim, apsolutno nesposobna da na bilo koji način brine o sebi. Teško je pokretna, nema kontrolu sfinktera, pa je u pelenama, ne može sama da se hrani, jedva govori… Potreban joj je nadzor 24 sata, pa samohrana majka Ivana ne može da se zaposli i radi.

Ivana još ne može da dođe k sebi posle nalaza komisije, šokirana ponašanjem lekara 9. decembra prošle godine, u Ćupriji. Kaže da je tog dana, kad joj je bio zakazan izlazak pred komisiju, Andrijana ležala na dečjem odeljenju u paraćinskoj bolnici.

– Platila sam kola da se odvezemo u Ćupriju na pregled, a lekar je jedva pristao da izađe i da je pregleda u automobilu. Molila sam ga, jer moje dete jedva da može da stoji, a ja nisam dovoljno jaka da je nosim. Kad je video Andrijanu, rekao je nešto što me je ujelo za srce. Pitao me je zbog čega sam je ošišala, a ona prima hemoterapiju i sva joj je kosa opala! Znači da nije ni pogledao medicinsku dokumentaciju, nije ni znao kako se leči – još u neverici govori majka Ivana.

U nalazu koji su potpisala dva lekara, od kojih je jedan dr Borivoje Tričković, specijalista fizijatar (potpis drugog nije čitljiv na kopiji), stoji, između ostalog, da se devojčica leči od karcinoma mozga – astrocitom, zbog čega je prva operacija obavljena 2005. godine. Takođe je navedeno da je došlo do recidiva bolesti i da je pacijentu obnovljena hemoterapija. Bez obzira na napred navedeno, doktori su ocenili da ne postoji pogoršanje telesnog oštećenja u odnosu na prethodni period i da oštećenje iznosi 30 odsto.

Na osnovu tog nalaza, Centar za socijalni rad u Paraćinu morao je da donese rešenje, kojim ne priznaje Andrijani pravo za uvećani dodatak za tuđu negu i pomoć. Andrijana prima osnovni dodatak od 8.500 dinara, ali to ni izbliza nije dovoljno da pokrije troškove nege ove životno ugrožene devojčice.

I dok majka najavljuje da će se žaliti, ovakvim ponašanjem lekarske komisije ništa manje nije revoltirano ni paraćinsko udruženje građana „Pokret dostojanstvenih“. Vesna Živanović, predsednik tog udruženja, kaže da je ovakav nalaz lekarske komisije velika bruka i sramota za državu.

– Njenom malignom oboljenju nema leka. Tumor više ne sme da se operiše, jer pritiska moždano stablo, pa je Andrijana neprekidno na hemoterapiji, osim kad joj krvna slika toliko oslabi da terapiju ne može da izdrži. Ima plasiran centralni venski kateter, jer su joj krvni sudovi toliko oštećeni da stručno lice ne može više da ih nađe kad treba da joj da terapiju. Ako to dete, toliko bolesno, potpuno nesposobno za samostalni život, koje teško govori, jedva se kreće i zbog bolesti nikada nije išlo u školu, nema pravo na taj uvećani dodatak, ko onda ima? Od koje bolesti treba da boluje dete da bi ispunilo kriterijume lekarske komisije i te zakonske normative – pita se ogorčeno Živanovićeva, dodajući da nisu „tražili vezu“ za komisiju, ali da su tu, izgleda, pogrešili.

(Novosti)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *