SRAMOTA: Za obnovu kuće Gavrila Principa ni marke

SRAMOTA: Za obnovu kuće Gavrila Principa ni marke

6 februara 2014

dru-kuca-principa_620x0Da se obnovi rodna kuća Gavrila Principa koju su u selu Obljaju kod Bosanskog Grahova do temelja uništili pripadnici Hrvatske vojske u operaciji „Oluja“ početkom avgusta 1995. zasad postoji samo – dobra volja!

Pokazali su je ljudi poreklom iz ovog kraja koji su u osmoj ofanzivi, ali i onima kasnije, naselili vojvođansku ravnicu, pa su putem predstavnika u gradskoj administraciji Novog Sada obezbedili početna sredstva. Reč je o 30.000 konvertibilnih maraka (15.000 evra) i to je u ovom trenutku jedina izvesna investicija.

– Zbog vremenskih neprilika koje su vladale u Vojvodini, mi tek narednih dana očekujemo dolazak delegacije Novog Sada gde bismo, na licu mesta, utvrdili dinamiku radova. Mi se nadamo da će dokumentacija vezana za obnovu i rekonstrukciju biti gotova i ako nam to vremenske prilike dozvole, radovi će početi krajem marta ili početkom aprila – rekao je za „Novosti“ Uroš Makić, načelnik opštine Bosansko Grahovo.

Dari Kesić, mladoj građevinskoj inženjerki, poveren je zahtevan zadatak.

– Grahovska opština je siromašna, a sredstva koja je obezbedio Grad Novi Sad su više nego ograničavajuća. Ako bez donacija uđemo u izradu dokumentacije onda će to biti samo kozmetička obnova – kaže ona.

Makić pojašnjava da se Grahovo, odlukom dejtonskih kartografa, nalazi u Federaciji BiH:

– Od vlade ovog entiteta za obnovu i rekonstrukciju Gavrilove rodne kuće ne očekujemo nijedne marke. Oni Principa smatraju teroristom.

SPALjENO

Principova kuća u Obljaju je imala status muzeja. „Novosti“ su pisale da je u njemu bio čuvan autentični plan atentata na prestolonaslednika Franca Ferdinanda. Dragoceni dokument i drvena kolevka, Gavrilova odeća i uniforma su izgoreli.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *