SRAMOTA ZA REPUBLIKU SRPSKU: „Nemaju“ para za izložbu o ustaškim zločinima, a imaju za Hrvate

SRAMOTA ZA REPUBLIKU SRPSKU: „Nemaju“ para za izložbu o ustaškim zločinima, a imaju za Hrvate

18 decembra 2013

???????? - ??????????? - ????????? - ????????Predsednik Udruženja građana „Jadovno 1941.“ Dušan Bastašić optužio je rukovodstvo Muzeja Republike Srpske da već više od dve godine sprečava postavku izložbe o kompleksu ustaških logora smrti Gospić-Jadovno-Pag, u kojima je na najsvirepiji način ubijeno 40.000 Srba!

Navodeći da je uprava muzeja na brojne zahteve udruženja o postavljanju pomenute postavke stalno odgovara da nema novca za organizovanje izložbe, ogorčeni Bastašić napominje da je prekjuče u Muzeju RS svečano otvorena postavka pod nazivom „Drvene igračke Hrvatskog Zagorja“ gde se promovišu eksponati iz hrvatskog marijanskog svetišta Marije Bistrice. Da bi cela stvar bila još gora, Bastašić ističe da se upravo u tom katoličkom svetištu svake godine održavaju proslave povodom proterivanja više od 250.000 krajiških Srba u „Oluji“!

Sami pripremili materijal

Potomci i poštovaoci nevinih srpskih žrtava šokirani su ponašanjem direktorke Muzeja RS Nade Puvačić i njenih saradnika koji nikad „nemaju“ novca za istorijsku postavku o ustaškim zločinima u Gospiću, Jadovnom i Pagu 1941. godine. S druge strane, novac su misteriozno pronašli za promociju hrvatskih eksponata iz Marije Bistrice, gde se svake godine služi misa „blaženog“ Alojzija Stepinca kojoj prisustvuje nekoliko hiljada hrvatskih ratnih veterana, sve sa ratnim zastavama, i gde se otvoreno veliča proterivanje Srba iz Hrvatske! U centralnom republičkom muzeju, u glavnom gradu Srpske, postavljena je izložba hrvatskog kulturnog blaga sa eksponatima koje krasi hrvatska „šahovnica“! Ovakve postavke su izgleda poželjne u Muzeju RS, a za postavke koje svedoče o stradanjima Srba u NDH nema se para – optužuje Bastašić.

On takođe tvrdi da je obrazloženje uprave muzeja o „manjku novca“ za postavljanje postavke o ustaškim logorima smrti potpuno besmisleno, budući da su, prema njegovim rečima, članovi Udruženja „Jadovno 1941.“ sami bili prikupili sav materijal.

Potomci i poštovaoci nevinih srpskih žrtava, stradalih u ustaškim logorima, šokirani su ponašanjem direktorke Muzeja RS Nade Puvačić i njenih saradnika

Kada smo 2011. godine prvi put o toj temi razgovarali sa direktorkom Muzeja RS i njenim saradnicima, rečeno nam je da su zainteresovani za prezentaciju izložbe o ustaškom kompleksu logora Gospić-Jadovno-Pag, pa čak i da bi ona mogla da preraste u stalnu postavku muzeja koja bi se nalazila odmah pored postavke o Jasenovcu. Međutim, nakon što smo sve prikupili i spremili se da muzeju predamo eksponate do kojih smo došli mukotrpnim radom, saopšteno nam je da Muzej RS nema para za organizuje postavku, da im je Ministarstvo prosvete i kulture „srezalo budžet“ i da će postavljanje izložbe morati da sačeka!? I tako već više od dve godine – kaže Bastašić.

Sve to košta

S druge strane, na optužbe predsednika Udruženja građana „Jadovno 1941.“ da uprava Muzeja RS namerno opstruiše postavljanje izložbe o ustaškim zločinima iz Drugog svetskog rata, odgovorila je zamenica direkora Muzeja RS Dušanka Miholić, s obzirom na to da je direktorka Nada Puvačić, kako nam je saopšteno, odsutna sa posla iz privatnih razloga. Miholićeva kaže da Bastašić „očigledno ne zna o čemu priča“, kao i da je loša finansijska situacija u Muzeju RS zaista jedini razlog zbog kojeg je odloženo organizovanje postavke o ustaškim logorima smrti u Gospiću, Jadovnom i Pagu.

– Činjenica je da su novčana sredstva Muzeja RS, koja nam dostavlja Ministarstvo prosvete i kulture, ove i prošle godine manja za 60 odsto nego ranije. Bastašić očigledno ne zna da organizacija postavke ne podrazumeva samo prikupljanje eksponata i dokumenata, već i brojne druge poslove kao što su pripremanje prostora, krečenje, propagandne i reklamne aktivnosti, a sve to košta. Što se tiče organizacije izložbe „Drvene igračke Hrvatskog Zagorja“, radi se o nastavku saradnje koju naš muzej ima sa hrvatskim muzejom iz Gornje Stubice i čiji je cilj zajedinčka zaštita kulturne baštine – objašnjava Miholićeva.

Crna statistika

Prema zvaničnim podacima, u ustaškim logorima smrti Gospić – Jadovno – Pag tokom 1941. godine ubijeno je tačno 40.123 Srba, među kojima su više od polovine bili žene i deca!

Ovaj kompleks ustaških logora bio je preteča zloglasnog koncentracionog logora Jasenovac. Osnovan je ubrzo po formiranju Pavelićeve NDH i postojao je 132 dana. U avgustu 1941. godine, posle ulaska Italijana u Gospić i njihovih izveštaja o stravičnim zločinima ustaša, ovi logori su zatvoreni.

(Pressrs.ba – Banja Luka)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *