Срамотна хајка БЛИЦА против Додика, Српске и националних интереса

Sramotna hajka BLICA protiv Dodika, Srpske i nacionalnih interesa

12 januara 2017
(foto: Youtube printscreen)

(foto: Youtube printscreen)

Dnevni list „Blic“, objavio je tekst povodom dana Republike Srpske u kome komentariše govor Milorada Dodika. Tekst je tipična hajka na predsednika Republike Srpske. Tekst prenosimo u celosti:

Milorad Dodik ponovo manipuliše masama i podiže sebi rejting zapaljivim izjavama. Ovoga puta otišao je najdalje u svojoj retorici – izneo je plan o stvaranju velike Srbije.

Izjavom da je bosanskim Srbima bolje da stvore jednu državu sa Srbijom uključujući Kosovo, a čemu bi se kasnije pripojila i Crna Gora, Dodik je ideju velike Srbije razradio do detalja. Iako poznat po oštroj, gorljivoj i nacionalističkoj retorici, čini se da je Milorad Dodik ovog puta otišao dalje i od lidera radikala Vojislava Šešelja. Najopasnije od svega je što je jasno da ova ideja nije ostvariva bez oružja i žrtava.

Nenad Vasić, naučni saradnik Instituta za međunarodnu politiku i privredu, smatra da stvaranje onoga o čemu Dodik govori, a za šta istini za volju nije iskoristio sintagmu „velika Srbija“, predstavlja ratnu opciju.

Dodik ili ne shvata ili ne želi da prihvati da je u mirnodopskim uslovima, rešavanje srpskog nacionalnog pitanja i nacionalnog jedinstva, u skorijoj budućnosti moguće samo u okvirima Evropske unije – navodi Vasić.

Ukoliko to ne prizna kao srpski nacionalni lider, onda su njegove izjave vid samopromocije, u svrhu podizanja sopstvenog rejtinga.

Svaka druga alternativa osim ujedinjenja pod pokroviteljstvom EU predstavljala bi ličnu i nacionalnu alternativu, sa unapred poznatim ishodom, a to nije samo neuspeh, već i šteta. Ona bi bila načinjena i nama u Srbiji. Opet bi nas u svetu gledali kao negativce i destabilišući faktor u regionu – ističe Vasić.

Ruski „Komersant“ piše da je Dodik sada prvi put „tako otvoreno formulisao ideju velike Srbije“.

List piše da je „senzacionalnu izjavu“ Dodik dao uoči Dana RS, koji međunarodna zajednica smatra nezakonitim, a Hrvati i muslimani diskriminacionim.

Muslimani, koji čine većinu stanovništva u BiH, kao i predstavnici međunarodne zajednice, strahuju da je posle referenduma Dodik krenuo putem izlaska RS iz sastava BiH. Njegova izjava uoči praznika samo je potvrdila te bojazni – dodaje dnevnik.

„Komersant“ ocenjuje da ova situacija izaziva neizbežno zaoštravanje konflikta lidera RS sa međunarodnom zajednicom.

Pobeda Donalda Trampa u SAD i kriza unutar EU dovele su do toga da Dodika kazna međunarodne zajednice još nije stigla. U nekim drugačijim međunarodnim prilikama već bismo mogli da očekujemo izolaciju predsednika RS, ali i uvođenje sankcija građanima RS.

„Komersant“ navodi da ni Moskva ne žuri da podrži Dodika jer se posle njegovog septembarskog susreta sa Vladimirom Putinom Kremlj oglasio kratkim saopštenjem bez reči o referendumu i podršci.

U suprotnom slučaju, Rusija bi dobila novi povod za svađu sa Zapadom i zauzela još jaču prosrpsku poziciju nego sama Srbija – zaključuje dnevnik.

Diplomata Ninoslav Stojadinović kaže za „Blic“ da je Dodik ponesen uspehom referenduma koji je organizovao i velikom proslavom, očekivano, zaoštrio izjave.

On diže tenzije, pa ih spušta, to je njegov stil. Nesumnjivo je postigao uspeh, uništio je opoziciju i ponesen time prešao je crvenu liniju. Ovo mu nije trebalo – kaže za „Blic“ nekadašnji ambasador Ninislav Stojadinović i konstatuje da je simptomatično da je i Mladen Ivanić zaoštrio svoju retoriku.

Dodik: Moguće ponovno formiranje Vojske Republike Srpske

Predsednik RS Milorad Dodik najavio je u Brčkom mogućnost da RS raskine sporazum u formiranju Oružanih snaga BiH i ponovo formira vlastitu vojsku. Dodik je rekao da će RS „sada razmišljati na koji način i uz koje procedure da prekine taj sporazum i da se vrati na prvobitni Dejtonski dogovor koji podrazumeva da RS ima svoju vojsku“.

Znam da postoji mnogo problema u vezi s tim, ali moramo napraviti prvi korak. Okupiću ovih dana političare u RS i predstavnike institucija da bismo se dogovorili da li je sada politički potrebno da podnesemo zahtev za prekidanje sporazuma i da se RS isključi iz tog sporazuma, što znači da nema ni Oružanih snaga BiH – rekao je Dodik.

Dodikove zapaljive izjave

8. januara 2017. „Po čemu Bosna i Hercegovina mora da bude? Zasniva se isključivo na idealizmu muslimana u BiH koji, navodno, hoće neku svoju veliku državu. Pa, nemaju šanse“.
28. decembra 2016. „Terorističkih aktivnosti najviše je bilo u FBiH i u muslimanskim naseljima. U RS su to oni koji imaju podršku kruga oko Bakira Izetbegovića, a ranije njegovog oca, koji je ovde dovodio mudžahedine“.
10. septembra 2016. „Politika Zapada je 20 godina bila u funkciji afirmacije muslimansko-bošnjačke političke koncepcije stvaranja i rehabilitacije unitarne BiH. Toj koncepciji se suprotstavila RS“.

(blic)

KOMENTARI4 komentara

 1. namćor says:

  ".... srpskog nacionalnog pitanja i nacionalnog jedinstva, u skorijoj budućnosti moguće samo u okvirima Evropske unije – navodi Vasić." - Reče čovek i, začudo, ostade živ! To je ZADNJE mesto gde "Srpsko pitanje" može pravedno biti rešeno! Ako uzmete u obzir da EU, USA, Nemačka, Britanija, NATO podržavaju "Nacionalna pitanja" svih oko nas, kojima se digne ona stvar na neki deo srpskog životnog prostora, onda nama, ako imalo mozga i istorijskog pamćenja imamo ostaje samo da zaključimo da NIKAKO, ali baš nikako ne smemo svoju sudbinu poveriti pomenutim institucijama i državama, jer nas to, direktno, vodi u nestanak kao narod i kao državu! A ovim prodanim "intelektualcima" treba, pod hitno, uskratiti mogućnost da medijski truju ovaj narod.

 2. Lazar says:

  Znajući koja stoka poseduje i uređuje "našu" štampu, ne treba se ničemu čuditi. Treba strpljivo sačekati, dolazi vreme isplate i naplate...

 3. cile mile says:

  Ko danas cita Blic, samo oni sto ne znaju gde im je slic.

 4. Trifun says:

  Uhhh, bas im je prica. Pa i SAD je razmatrao prikljucenje RS Srbiji, cak je i Alija bio otvoren za tu ideju bar deklarativno...Nista tu nema sporno oko resavanja naseg nacionalnog pitanja na Balkanu. Ja cu ipak biti najsrecniji kada Republika Srpska postane nezavisna, sa svojom centralnom bankom a te lopove iz Beograda uvek treba drzati na distanci. Najveci smo i najjaci narod i ako mi ne resavamo nase nacionalno pitanje, drugi ce za nas. Na nasu stetu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *