SRAMOTNA IZDAJA: 45 sveštenika iz SPC hoće u CPC?

SRAMOTNA IZDAJA: 45 sveštenika iz SPC hoće u CPC?

6 januara 2014

svesteniciPoglavar kanonski nepriznate Crnogorske pravoslavne crkve izjavio da je više od 45 sveštenika Srpske pravoslavne crkve tražilo prelazak u CPC.

„Evidentirali smo zahteve za prelazak u CPC više od 45 srpskih sveštenika, među kojima je i jedan episkop. Još nismo utvrdili da li njihova iskrena želja za prelazak, ili je to zamka SPC sa ciljem njenih interesa u Crnoj Gori”“, kazao je Mihailo.

On je naveo da ne može saopštiti imena tih sveštenika, jer bi u suprotnom, kako je kazao, bili progonjeni od strane srpskih crkvenih poglavara. “Jednoga dana upoznaćemo crnogorsku javnost sa zahtevima za prelazak u CPC i staviti na uvid dokumentaciju”, rekao je Mihailo listu “Pobjeda”.

On smatra da crnogorska vlast treba da se ugledaju na svoje kolege iz Makedonije, kada je u pitanju odnos prema crkvi. “Iste one crkve koje negiraju nas, osporavaju autokefalnost i Makedonskoj pravoslavnoj crkvi. Makedonska država je, medjutim, crkveno pitanje shvatila kao jedno od najvažnijih nacionalnih pitanja i zato tamošnja crkva dobija stalnu političku i finansijsku pomoć od vlade iz Skoplja”, naveo je Mihailo.

Poglavar nekanonske CPC je optužio SPC za, kako je kazao, nezakonito prisvajanje crkvene imovine u Crnoj Gori. Prema njegovim rečima, SPC se ponaša isključivo kao uzurpator i denacionalizator Crne Gore i Crnogoraca.

“Ne dovodi se u u pitanje sloboda SPC, već ona ugrožava slobodu Crne Gore, CPC i Crnogoraca. Da obradujemo patrijarha Irineja, poručujemo mu da će CPC povratiti od SPC izgubljena sva svoja legitimna prava”, zaključio je Mihailo.

KOMENTARIJedan komentar

  1. Jovan Cvetković says:

    Samo je kod Srba,nametnuto, da se Jedna Crkva deli na više nazovi crkava.Prebeg "više od 45 srpskih sveštenika",je ujedno i pokazatelj kakvo nam je sveštenstvo:hrišćanski neutemeljeno i šizofreno.Da raskolnici nisu u istini,može da shvati svaki čovek koji je pri sebi.Svi znamo da Sin Božiji ima svoj rodoslov:"od Mateja 1,17.Svega,dakle,konjena od Avrama do Davida,koljena četrnaest,a od Davida do seobe vavilonske koljena četrnaest,i od seobe vavilonske do Hrista,koljena četrnaest."Bog se roda svoga ne odriče.A makedonstvujušči,crnogorstvujušči i kakvi još ima, sklepani, na dve na tri, iz jednog rodoslova,neobuzdani u želji,da ne budu jedno,jasno pokazuju ko su.Imaju i oni poteklo.Njihovo je stablo srbsko.To bar genetika nedvosmisleno tvrdi.Jedan narod jedna Crkva i drugačije ne može da bude.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *