СРАМОТНА СЕРИЈА ВУКА ДРАШКОВИЋА: За праве националне хероје у серији „Александар од Југославије“ нема места, а Гаврило Пинцип је „Србин терориста“

СРАМОТНА СЕРИЈА ВУКА ДРАШКОВИЋА: За праве националне хероје у серији „Александар од Југославије“ нема места, а Гаврило Пинцип је „Србин терориста“

6 априла 2021

ЗА праве националне хероје у серији Александар од Југославије (ТВ Нова С) нема места. За Вука Драшковића, Гаврило Принцип је „Србин терориста“, који „оног баксузног Видовдана заједно са Фердинандом устрели и Србију“.

„Проклети сарајевски Видовдан“ само што не изговара овај Александар од Југославије, ново искривљено огледало српске и сваке друге историје.Друга типична измишљотина Вука Драшковића, којом дописује српску историју у својој књизи Александар од Југославије и истоименој ТВ серији Здравка Шотре (United Group – Vision Team), однос је Александра Карађорђевића према Црној Гори и краљу Николи, који Драшковић приказује сасвим у духу савремених извртања историје и тезе „Никад више 1918“. Сам српски регент, по свему што говори и твори, потврђује данашњу мантру Мила Ђукановића о Црној Гори као држави победници у Великом рату и некаквој србијанској анексији и окупацији ове независне земље 1918. Прогоњен као какав шекспиријански Глостер тобоже узнемиреном савешћу, у по бурне црне ноћи Александар пише писмо свом ђеду у коме га зове да се „са свим почастима, уз захвалност и дивљење“, као „јунак и победник у овом проклетом рату“ врати у Црну Гору. Добро сте чули: уз захвалност и дивљење, као јунак и победник у овом проклетом рату! Тако, наводно, пише врховни командант војске са Цера, Колубаре и Кајмакчалана краљу који је сам себе детронизовао и безглаво побегао с бојног поља, остављајући своју малу, а херојску војску на милост и немилост душманима. Све да је и хтео да такво писмо срочи (а тако нешто му, наравно, није падало на памет!), Александар би сам себе и своју земљу искључио из савезничког ратног табора и поништио целокупно наслеђе српске голготе и тријумфа 1914–1918!

Зато и овом приликом треба поновити следеће.

ИДИ, НИКАД СЕ НЕ ВИЂЕЛИ

После херојске битке на Мојковцу на Божић 1916. године, у којој је мала црногорска војска пружила беспримеран, али несавладив отпор Аустроугарској армади штитећи повлачење српске војске преко Албаније и Црне Горе према мору и савезницима, краљ Никола Петровић одлучио је да обустави сваку даљу борбу, распусти своју непобеђену војску и напусти земљу! О телефонском разговору краља Николе с командантом победничке Санџачке војске и начелником свог Ђенералштаба, сердаром Јанком Вукотићем, сведочи генерал Радомир Лукин Вешовић, тадашњи министар војни Краљевине Црне Горе:

– Куда господару?! Шта кажеш, за Бога милога…?! Идеш преко мора? Иди, никад се не виђели! Да бог да ти Црна Гора ни кости више не виђела, но ти се траг утро!
Баци слушалицу. Некако се скупи, постаде мали. Склизну му једна суза из ока.
– Куку теби, данас, Црна Горо – промрмља.
Телефон поново звони. Јанко пришао прозору и не окреће се. Поново подигох слушалицу и опет ме опече господарев глас.
– Говори господар још – кажем Јанку. Он узе слушалицу.
– Шта кажеш? Хвала ми на служби! А теби не хвала, да бог да ти земља кости изметала! Е земљо, пропала си. Нема више Црне Горе. Оста само гробље и робље – вели Јанко, а лице му потамњело.
После безуспешних преговора о примирју, Одредбу о полагању оружја, са црногорске стране, потписали су 25. јануара 1916. око 18 часова бригадир Јово Бећир и командир (мајор, прим. Б. З.) Петар Ломпар. Испред Аустроугарске војске документ су потписали генерал Виктор Вебер и генералштабни мајор Шупич; потписивању су присуствовали мајори Густав Хупка и др Праунсбергер.

Сведочи даље бриградир Вешовић:

Сердар Јанко скида са чивилука револвер. Гледа га. Пођоше му сузе.
– Ово ми више не треба. Кад дођу, дај им га. Реци: ово је оружје црногорског команданта. А ја одох да их не чекам ође.
Оде. Митар и ја гледамо у врата кроз која промаче. Више ту нијесам био потребан.
Празне душе, а узмућене памети вратих се у бригаду.
И без Јанкове наредбе, проглас о капитулацији бјеше стигао. Имаше очигледно људи који су се свесрдно старали да га што прије растуре међу војском и што већу смутњу створе.
„Јунаци! Влада и Врховна команда издали су наредбу да се разиђете кућама и да положите оружје.“
– Леле мене данас, Црна Гороооо! Леле мене данас до вијека, лелеее! – зачу се из строја.
– Браћо моја! Нека проклетство пане на оне који су нас до овога довели! Нека их стигне брука Бранковића! Да Бог да им се не знало гроба ни мрамора, но им кости у девет сежања пропале.
Куне старац и крсти сe. А онда са пуно ритуала сједе, прекрсти ноге, затегну струне, па гусле зајечаше:
– Са Ловћена заплакала вила, па дозива владику Данила: Душмани ти земљу прегазише,
душмани ти народ поробише.
Стегло ме у грлу, сузе пеку очи, али се не дам…
Осјетисмо да нам с леђа неко прилази, па се сви окренусмо. Старица и војник без пушке. Стара нас гледа ситним очима које једва вире из спеченог лица.
– Помага Бог.
– Бог ти помога.
– Тако ти Бога, синко, знаш ли ђе је Јанко?
– Не знам данас ни ја ђе сам, а не Јанко. А шта ће ти Јанко?
– А, ето, ово ми је јединац. Дође кући несрећник без пушке. Вели, пропала Црна Гора. А ја вјероват не могу. Оћу Јанку да га поведем, па нек он од њега чини шта оће, нећу да ми брука на кућу пане.
– Нема више Црне Горе, стара. Пропала је. Капитулирала. Војска се растурила, није ти син побјега, но су сви пушке бачили.
– Није ни да Бог. А шта ви је ово?
– Пушке стара, зар не видиш?
– Видим је, синко, но што сте их побачали тако?
– Да их Шваби дају.
– Не спрдајте се са мном, ђецо. Греота ви је.
– Не спрдамо се, мајко, тако ми Светог Василија. Нема више војске, нема Црне Горе, него пушке на гомилу, па Шваби.
Старица ћути, гледа оружје, гледа све около, па приђе гомили пушака. Скиде с главе црну мараму, расплете косу.
Подиђе ме језа. Личила је на авет. У тај трен виђех одједном сву пропаст.
Старица поче да нариче.
– Куку мене Црна Горо без бијела, што сам данас дочекала, тужна ли сам. Младе момке без пушака, постиђене.
Ко ће сјутра коло повест, ђевојкама.
Куку мене Црна Горо, ојађена.
Ко те тако осрамоти, кам му у дом
Ко јуначка сломи крила, Бог га клео
Нема гроба ни мрамора, гроб му пропа
А кости му разносили, црни врани
Као што су нама дошли, црни дани.
Усправи се и заћута. Свеза мараму око главе. Некима полазе сузе па сагињу главу да их сакрију.
(У перо студенту Радулу Чоговићу из села Липова код Колашина ово је казивао у затвору Радомир Лукин Вешовић из Букова Поља, црногорски ђенерал и Александров сужањ. Миле Кордић: „Ђенерал“, Београд, 1989)

НИКАД ВИШЕ 1916

На дан предаје Цетиња, краљ Никола Први Петровић Његош упутио је Фрањи Јосифу следећи телеграм: „Пошто су Ваше трупе данас заузеле престоницу, црногорска Влада нашла се у нужди да се обрати царско-краљевској Влади да би добила прекид непријатељстава и мир са државама Вашег Величанства, молећи Вас да се заузмете за частан мир, достојан угледа једнога народа који је некада уживао Ваше благовољење, Ваше уважење и Вашу симпатију. Ваше племенито и витешко срце, надам се, неће му нанијети понижење које не заслужује.“

Каква је велика нужда натерала господара Црне Горе да „шиље овакву депешу“ може се само претпоставити. Али то је тај „јунак и победник у овом проклетом рату“, по речима фиктивног јунака Вука Драшковића, краља Александра Карађорђевића у телевизијској серији Здравка Шотре. Шта, међутим, каже историја добро се зна: „Једино је истина да је Црна Гора имала савезнички уговор са Србијом због чега је ушла у Први светски рат, али то не значи да не би била нападнута. Све остало је фалсификовање историје. Црна Гора није могла да буде победница у Првом светском рату јер је капитулирала у јануару 1916. године. Многи у Црној Гори су капитулацију схватили као увреду за цео народ Црне Горе“, пише, између осталог, академик Мира Радојевић.

– Када би дукљански монтенегрини умјели да размишљају, умјесто илегалног плаката који су поставили ’Никад више 1918’ требало је да поставе плакат ’Никад више 1916’, јер је управо потписивање капитулације Црне Горе 1916. довело до стања у 1918. и организовања Велике народне скупштине у Подгорици – каже данас угледни историчар са Цетиња Јово Маркуш.

Све то не важи за Вуковог краља Александра, који нам с београдског екрана говори исто што и Мило Ђукановић са цетињског. Као да му је све ово мало, он из луксузне лимузине довикује свом фикционалном алтер-егу „Луки Месечини“, новинару и накнадном тумачу једне биографије: „Краљ Никола није издајник и није кукавички побегао из Црне Горе у Рим, кћерки под сукњу, како си написао… Шта је мој остарели деда друго могао? Да чека Аустријанце на Цетињу да га воде у ропство и по Бечу показују као ратни плен?“ Могао је.

Могао је с унуком и својом војском на Крф, тамо где је пут водио Александра од Југославије, па би његов повратак у Црну Гору можда ишао преко Солуна и прилике да спере тешку срамоту коју је нанео свом народу. Али није. Зато је ту сада Вук Драшковић да му, уз помоћ свог дрвеног Александра, Југославије и Јунајтед групе скида с врата то историјско бреме.

А за праве националне хероје у овој серији нема места. За Вука Драшковића, Гаврило Принцип је „Србин терориста“, који „оног баксузног Видовдана заједно са Фердинандом устрели и Србију“. „Проклети сарајевски Видовдан“ само што не изговара овај Александар од Југославије, ново искривљено огледало српске и сваке друге историје.

(Печат / Божидар Зечевић)

KOMENTARI19 коментара

  • jovan says:

   Placenicki "Ustaski" lobi hara Srbijom ( jos od 1916, prvo ustasko-jugokapitalisticka, a posle 1945 ustasko-jugokomunisticka) Draskovic je jedan od njih i sve sto napise je ANTISRBSKA PROPAGANDA u korist Hrvata, Vatikana, muslimana, shiptara, ali generalno sve radi sta mu narede sa Zapada. Taj izdajnik se lazno predstavljao kao srbin koji ce da sece svaku ruku koja mase muslimansku i ustasku i shiptarsku zastavu; ali radi suprotno i fakticki radi po nalogu Zapada u korist ustasa i shiptara da rusi DRZAVU SRBIJU 9.marta 1990. pod izgovorom "demonkracija", u vreme kada je vec poceo genocid nad srpski narod u Sloveniji, Hrvatskoj, Kosovu, BiH !!! Sta god da napise ta osoba, ili njemu slicni snime po tome film ili seriju, TO JE UVEK ANTISRBSKO, bez sumlje ikakve. Takva raznorazna piskarala, glumatala i redatelji su najgori sljam joji za pare spreman da proda sve srpsko; setimo se kada su se uvlacili Andjelo Djoli, pa Aida, da glumataju poput Nikola Djuricka, Mirjane Karanovic, ili ustaskog redatelja Gorana Markovica. ZAPADNI NALOZI DA SE SRBI OKRIVE ZA SVE RATOVE OD 1914-1999. SU PERMANENTNO NA SCENI OD 1989, a pohlepnih izdajnika izvor nepresusni. Cak sam siguran da je serija "porodica" isto deo tog antisrpskog propagandnog zapadnog satanistickog delovanja kojim se gura NARATIV da su Srbi i Milosevic krivi za ratove 90-ih, sto je notorna laz!

 1. Gagi says:

  Moze se postaviti samo jedno pitanje, imamo li mi danas Srpsku drzavu i KO tu drzavu u ime Srba danas predstavlja. Da nisu to slucajno titini pioniri i njegove pazljivo birane politicke uzdanice, koji ce nastaviti tihu propast Srba. Necu se osvrtatina na CIA Dr.Savica koji ih je sve svojevremeno regrutovao da nam naprave svo ovo zlo. Koliko je moralno bescasce, pokazuje njegovo komunisticko zlaganje za patriotu Drazu, tako je varao Srpski narod. Da je katolicki jak faktor, pokazuje danasnji odnos vlasti prema tajkunima Draskovicima. Kao i ostali komunisti, oteli su narodnu imovinu bez pardona. Danas nam otimaju dusu tako sto i dalje sluze svom gazdi tako sto nas istorijski lazu i krivotvore Srpsku istoriju.

  • Sveta says:

   Svaka ti je na mestu. Stvari su na žalost još gore.

  • jovan says:

   Krivotvorenje istorije je samo velicanje "kralja od jugoslavije" Aleksandra I Karadjordjevica. On je izdao SRPSTVO radi jugoslovenstva, tj.stavljane Srba pod kontrolom Slovenaca i "novokomponovanih" Hrvata( srba katolika), posredno i Vatikana! Sve to je vodilo stvaranje NDH 1938. i omogucilo da Cercil i Vatikan postave katolika Tita za predsednika YU. To traje i dan danas.

 2. miliorad5 says:

  vuk drašković zagoreli izdajnički otpad koji nikako da ogulimo sa naše srpske šerpe,gadi mi se sama pomisao da isti vazduh dišem u ovome gradu sa tom odvratnom lažovskom narkomanskom spodobom, a ima ih još,još MNOGO,PREVIŠE ih je, u beogradu naročito.Pa nama je GLAVNI grad izmetnut u ANTISRPSKO GNEZDO I ŠTAB.Dok se to ne počisti nama svanuti neće,a ovaj vuk nama lepo pokazuje da su tu i da samo vrebaju trenutak slabosti,i dalje rade na istom cilju kao i devedesetih,što manja srbija, ma da je NEMA, to bi ih verovatno zadovoljilo.

 3. RASPUCHIN says:

  Већ сам писао али нашем народу никако да уђе у главу па да поновим : "Nova" ТВ је настала из некадашњег "HRT-3" уз некаква , мени још тада , сумњива објашњења. Сама та ТВ је била изразито десно орјентисана и могло се чути право усташко стајалиште , преовладавајуће у "лијепој њиној" , које су на њиховим "јавним сервисима" шминкали и уљепшавали а на њој је радила комплетна екипа преузета са "HRT"-a. Дакле , та ТВ кућа је и даље под контролом "лијепе њине" и проводи државнотворну политику усташа а "Nova S" је њихова продужена рука у Србији која финансира овакве пројекте Џука Драшковића и сличних издајника који настоје промјенити свјест СРБа и дуготрајним кувањем , на лаганој ватрици , од нас направити усташе (или бар ј"U"гословене). Заборавите све приче о некаквим бившим припадницима ЦИА-е , као власницима поменуте ТВ-куће , јер оне служе само за одвраћање и плашење. Надам се да вам је свима сада јасније ко нам подмеће овакве приче и серије а и болеснике?

  • Željko says:

   Ispravak krivog navoda, Gavrilo Princip je Bosanac terorist!

   • RASPUCHIN says:

    Слаб Вам је исправак и типично "лијепо вашка" манипулација. Гаврило Принцип се увјек изјашњавао као : "СЕРБО-КРОАТ"-а.

 4. Artiljerac diplomirani says:

  Браћо Срби шта нам раде комунистичка пашчад семе им се затрло. Само код нас комуњаре и даље воде државу и све остало.

 5. Darko says:

  Vuk Draskovic! Jedan sam od prvih članova SPO i toga se stidim da se od toga stida nikada neću moći oprati. Taj smrad od čoveka je prvo zavadjao narode. Setite se one “ ko ponese turski barjak, ostat će i bez ruke i bez barjaka”. To je smrad koji sada pljuje na Srbe, a ne na svoj narod kako se kaže. On Srbin nije niti će biti. On nij e ni poturica, ni Musliman ni Katolik. On nije ništa, on bi bio nula da nula nema tako veliku važnost u matematici i informatici. Pitajte ga da li sme otići u rodno mesto i kad je tamo bio zadnji put? Nekada sovinista, a sada kao auto šovinista, samo ovo drugo ne, nije on Srbin.

 6. Gospodi Pomiluj says:

  Drašković od početka planira izdaju, najpre je udarao na buđenje srpske svesti i to sve super i dobro za Srbe samo da bi srušio Miloševića i postao predsednik Srbije, a onda bi je sve jedno izdao. Milošević je od početka za Vuka tvrdio da je strani plaćenik a mi mu nismo verovali ali eto konačno se pokazalo da je perfidni izdajica i da se okreće onako kako mu šuškaju dolari. Jedna moždana hemisfera mu je navodno sklona nekoj umetnosti ali ona druga je od planinskog magareta, a kako stari sve se više pretvara u samog sotonu jer nosi njegovo seme u duhu.

 7. Srbija cveta says:

  Mislim i ovaj Šotra nije nimalo zdrav, zar je moguće da su značajni Srbi u našoj kulturi i filmu tako skloni prodaji svoje duše? Na kraju će verni Srbiji ostati samo romi i kinezi, ali oni nam se najviše i rađaju ovde, neka ih Bog blagoslovi makar neko da voli i ceni svoju domovinu.

 8. radmila says:

  Nadam se da ce i tog izdajnika neki novi Princip da ustrijeli. I to nece biti baksuzan dan.

 9. uddu says:

  Da nije ovog sadašnjeg na vlasti,Drašković bi bio ubedljivo najveći gad što se ikad pojavio u javnosti !

 10. pravda says:

  VUCE DRASKOVICU,PRVO DA VRATIS AUTORSKA PRAVA ZA DELO NOZ, SAM ZNAS OD KOGA SI UKRAO. I PRESTANI DA JEDES GOVNA ZA OVIM NARODOM JEBO TE MIKA SPILJAK

 11. petrovgrad says:

  Nije njega Mika Špiljak držao za adjutanta bez razloga. Ustaško kopile iz Hercegovine, bruka Hercegovačka. Ćaća Vidak ubijao Srbe po istočnoj Bosni i bacao u jame na Miljevini.

  • bilje says:

   Sta reci*?Isto tako su usRase pustale bradurine klale srbske zene i decu, u komunjarske lobotomirane mozgove usadili da su to Cetnici...

 12. Kosmos says:

  Zašto je Šotra uzeo da pravi film po njegovoj knjizi, ako to nije tačno i ako znamo da je Drašković izdajnik.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u