СРАМОТНИ УЛТИМАТУМ ЛАЖНЕ ШИПТАРСKЕ ДРЖАВЕ: Ево шта садржи платформа, којом је Приштина „објавила рат“ Србији

SRAMOTNI ULTIMATUM LAŽNE ŠIPTARSKE DRŽAVE: Evo šta sadrži platforma, kojom je Priština „objavila rat“ Srbiji

7 marta 2019

Predviđa se i ukidanje Rezolucije 1244 i osnivanje suda za zločine koje su tokom poslednjih sukoba na KiM navodno počinili Srbi.

Predlog platforme o nastavku dijaloga s Beogradom koju je usvojio kosovski parlament, predviđa, između ostalog, priznanje jednostrano proglašene kosovske nezavisnosti.Predviđa i ukidanje Rezolucije 1244 i osnivanje suda za zločine koje su tokom poslednjih sukoba na kosovskoj teritoriji navodno počinili Srbi.

Prema pisanju lista Zeri, koji je ranije imao uvid u ovoj dokument, platforma predviđa i da svaki sporazum, koji se Prištini ponudi na potpisivanje treba da bude u skladu sa kosovskim ustavom.

Platforma se ne bavi zahtevom Beograda, SAD i EU o ukidanju stopostotno uvećanih taksi na robu iz Srbije, što je uslov da dijalog bude nastavljen.

„Za Republiku Kosovo, prema ovoj platformi, pravno obavezujući konačni sporazum stupio bi na snagu tek nakon ispunjenja sledećih uslova: Srbija je priznala Kosovo kao nezavisnu i suverenu državu, referendum o sporazumu je održan na Kosovu i sporazum je ratifikovan od obeju država“.

Svaki sporazum sa Beogradom, navodi se, treba da bude u potpunosti u skladu sa ustavom Kosova, koji predviđa da je „suverenitet i teritorijalni integritet zemlje nepovrediva, neotuđiva i neodvojiva i zaštićena svim sredstvima definisanim ovim Ustavom i zakonom“.

U dokumentu, koji je pripremio prištinski tim za nastavak dijaloga navodi se da je „glavna svrha Republike Kosovo da osigura priznavanje i prihvatanje suvereniteta Kosova kao države nezavisni, sa pravno obavezujućim sporazumom“. Navodi se da nijedan sporazum sa Beogradom ne može biti potpisan dok ne bude postignut dogovor o svim pitanjima.

Platforma predviđa i unapređenje prava albanske zajednice u Srbiji u, kako se navodi, punom reciprocitetu sa pravima koje srpska zajednica ima na Kosovu.

Zapisano je i da na Kosovu ne može biti drugog nivoa upravljanja, osim lokalnog i centralnog.

Što se prava na prirodne resurse Kosova tiče, sa posebnim naglaskom na izbegavanje rizika od gubitka jezera Gazivode i rudnika Trepče na severu, navodi se da sva imovina koja se nalazi na kosovskoj teritoriji pripada isključivo Kosovu, te da o tome pregovora nema.

Prema platformi, proces normalizacije i konačnog sporazuma treba da uključi jasno, smisleno, bezuslovno i neopozivo prihvatanje od Srbije legitimnog državljanstva Kosova.

„To uključuje: priznavanje nezavisnosti i državnosti Kosova unutar postojećih granica“, navodi se u platformi.

A što se, kako stoji, ratnih zločina zločina, nestalih osoba, žrtava seksualnog nasilja i reparacija tiče, platforma predviđa da bi konačni sporazum trebao da uspostavi poseban tribunal za istrage, krivično gonjenje i presuđivanje navodnih ratnih zločina koje su očinili Srbi na kosovskoj teritoriji 1998. Takođe je navedeno da bi Rezolucija 1244 UN trebalo da bude ukinuta.

Najzad, napominje se da će sporazum sa Beogradom biti postignut uz posredovanje EU i podršku SAD, koja takođe treba da služi kao garant za sprovođenje obaveza koje predviđa budući sporazum, navodi Zeri.

Ključne tačke Platforme kojom je Priština „objavila rat“ Srbiji:

– Priznanje Kosova

– Unapređenje prava albanske zajednice u Srbiji

– Lokalno i centralno upravljanje na Kosovu

– Sva imovina koja se nalazi na kosovoskoj teritoriji pripada isključivo Kosovu

– Uspostavljanje posebnog tribunala za istrage, krivično gonjenje i presuđivanje ratnih zločina koje su činili Srbi

– Ukidanje Rezolucije 1244 UN

– Uspostavljanje dogovora sa Beogradom uz posredovanje EU i SAD

– Neopozivo prihvatanje od Srbije legitimnog državljanstva Kosova

(Standard)

KOMENTARI3 komentara

 1. Ivana says:

  Bravo Vučiću samo tako dogovori i eu do pašuluka i nema nazad a kukavički srpski narod te podržava.

  • Cetnik says:

   Podrzava ga dosta krezubih gradjana i dosta onih bezobraznih ljudi iz primorskih krajeva koji bi prodali veru za veceru.

 2. Pravda says:

  Sciputarima bi bilo bolje da pripreme mazge za dalek put za Kavkaz, nazad u postojbinu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *