SRAMOTNO: Amerika na sve moguće načine špijunirala Čarlsa Bukovskog

SRAMOTNO: Amerika na sve moguće načine špijunirala Čarlsa Bukovskog

21 decembra 2013

Charles-Bukowski-9230860-1-402FBI je tokom 1968. godine nadgledao američkog pisca Čarlsa Bukovskog, a povod su bile njegove kolumne u tabloidu „Open City“.

Rezultat tog špijuniranja je dosije na 113 stranica koji baca novo svetlo na život uglednog autora.

FBI je novac poreskih obveznika trošio i na špijuniranje poznatih umetnika. U arhivama FBI-ja – uz beleške o Džonu Lenonu i mnogim drugim ikonama druge polovine 20. veka – nađen je i posebno bogat dosije prvog američkog „pisca sa dna kace“ Čarlsa Bukovskog.

Naime, taj dosije je nakon otkrivanja skeniran i u celosti objavljen na stranici bukowski.net.

Sudeći prema špijunskim beleškama, Bukovski se pod lupom FBI našao zbog serije tekstova pod nazivom „Beleške starog pokvarenjaka“ u tabloidu „Open City“.

Istraga je započela 1968. godine kada je pisac još radio u američkoj pošti. Obaveštajci su navodno strahovali da slučajno nema pristup poverljivoj pošti.

Pored toga, njegovim poslodavcima se nije sviđala činjenica da Bukovski piše o orgijanju, alkoholizmu i uličnim tučama, time narušavajući njihov ugled.

Češljajući život Bukovskog, agenti FBI su prisluškivali njegove razgovore, vodili intervjue sa ljudima iz piščeve okoline.

Na kraju su zaključili da nije opasan, već samo ekscentričan, i da ima bujnu maštu. Rezultat istrage je dosije na čak 113 stranica koje otkrivaju i neka nove podatke o životu Bukovskog.

U tom dosijeu se, između ostalog, navodi i da mu je prva supruga bila Džejn Kunej, a ne pesnikinja Barbara Frej, kako se do sada mislilo.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *