SRAMOTNO: Interpol povukao poternicu za Naserom Orićem i još dvojicom Bošnjaka

SRAMOTNO: Interpol povukao poternicu za Naserom Orićem i još dvojicom Bošnjaka

5 marta 2014

Naser Oric 6464Centrala Interpola u Lionu je povukla poternice protiv ratnog komandanta Srebrenice Nasera Orića, ratnog šefa srebreničke policije Hakije Meholjića i Amira Mehmedovića zvanog Gera, potvrdio je ministar pravde Bosne i Hercegovine Bariša Čolak.

Podsetimo, ranije je objavljeno da je Interpol povukao poternicu za načelnikom Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (RS) Manojla Milovanovića, što je Čolak takođe potvrdio.

Interpol Beograd je, kako je objavljeno početkom februara, putem Interpolovog međunarodnog kanala za razmenu informacija dostavio svim članicama Interpola međunarodne poternice za Naserom Orićem i Hakijom Meholjićem radi njihovog hapšenja i ekstradicije. Hrvatsko pravosuđe je 7. januara raspisalo poternicu za generalom VRS u penziji Manojlom Milovanovićem.

‘’Skladno onom što je Predsedništvo BiH zaključilo, dakle, ovlastilo nas, Ministarstvo pravde BiH je odmah reagovalo prema centrali Interpola. Pozvali smo se na protokole o saradnji vezano za dostavu dokaza i činjenica između Tužilaštva BiH i susednih zemalja. Od njih (Interpola) smo zaista informisani da su povučena imena osoba koja su distribuisana Interpolu ovih država“, rekao je Čolak, kazavši da je takva informacija stigla BH institucijama još pre 10-ak dana.

Čolak je pojasnio da se pomenute osobe, uključujući i Orića, više ne nalaze u bazama država članicama Interpola.

„Za njima, dakle, više ne postoji poternica u Interpolu, tako smo mi informisani“, dodao je Čolak.

Pojasnio je i razloge zbog kojih je Interpol prihvatio zahteve BH vlasti u pogledu Orića i drugih BH državljana.

„Mi imamo protokol o saradnji i on upućuje da se razmenjuju informacije između tužitelja. Bilo bi logično, jer navedene osobe imaju državljanstva BiH i nastanjeni su u BiH, da se procesuiraju ovde“, dodao je Čolak, te podsetio:

„Tokom 2010. je bilo zasedanje Generalne skupštine Interpola zbog učestalih poternica Interpola koje su se raspisivale s ovih prostora, a vezano za ratne zločine. Onda je zaključeno, pod tačkom 3., ako država članica raspisuje poternicu za nekom osobom iz neke države članice, onda druga država ima pravo protestovati protiv raspisane poternice i to smo pravo mi iskoristilo. To je uvaženo. Barem je takao zasad“, istakao je Čolak.

Naser Orić je potvrdio da je informisan o skidanju sa Interpolove liste, te da drugačiji rasplet nije ni očekivao, jer je ga je Haški tribunal pravosnažno oslobodio ratnih zločina nad Srbima.

KOMENTARIJedan komentar

  1. velimir says:

    ZA NEKOLIKO DESETINA GODINA PISAĆE U KNJIGAMA KAKO SU SE SRBI SAMI UBIJALI I SVI SU NEVINI I SAMO SU SRBI KRIVI. SRBIJO TO JE ZATO ŠTO SI ZABORAVILA SVOJE ŽRTVE I VOJNIKE IZ PRETHODNIH VEKOVA , SAD CEO SVET MISLI DA SMO MI SAMOUBILAČKI NAROD. NA SVOJO SAM KOŽI OSETIO ŠTA ZNAČI SRPSKI VOJNIK POSLE RATA OVOJ DRŽAVI.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *