SRAMOTNO: Nacista pokopan uz vojne počasti

SRAMOTNO: Nacista pokopan uz vojne počasti

13 јануара 2014

ss4Estonski nacistički SS veteran Harald Nugiseks, zadnji estonski živi dobitnik Viteškog krsta nacističke Nemačke, pokopan je prošlog petka uz sve vojne počasti.

Činjenica da je Estonija dozvolila ovakvu sahranu mnogo govori o odnosu aktuelnih vlasti prema vlastitoj istoriji, ali slavljenje estonskih nacističkih figura često prolazi gotovo nezapaženo u mnogim evropskim medijima te se postavlja pitanje koliko u svemu tome igra ulogu estonski antiruski stav.

Saradnja sa nacistima

Nugiseks je preminuo 2. ovoga meseca u 93. godini života, bio je SS unteršarfirer te se istakao u borbi protiv sovjetske vojske za vreme Drugog svetskog rata.

Istorija estonskog kolaboracionizma s nacistima nije zaboravljena u susednoj Rusiji, koja često kritikuje poprilično javnu glorifikaciju vremena kada su se hiljade Estonaca borile na strani nacističke Nemačke, ali mnogi u Estoniji razmišljaju drugačije te smatraju kako je „saradnja“ s nacističkom Nemačkom bila „nužna u ostvarivanju državne nezavisnosti“. Nugiseks je pokopan prošlog petka u gradu Tori, na prostoru memorijalnog centra posvećenog estonskim vojnicima. Na ceremoniji su bili prisutni estonski general Melis Kili, penzionisani visoki vojni funkcioneri, kao i lokalni funkcioneri.

Estonski ministar odbrane Urmas Reinsalu ranije je izrazio saučešće porodici preminulog nacističkog veterana ističući kako je Nugiseks bio „legendarni estonski vojnik čija je tragedija bila ta da se nije mogao boriti za estonsku slobodu u estonskoj uniformi“.

Nemački dobrovoljac

Nugiseks se pridružio nacistima kao volonter 1941. i kasnije je služio u 20. Waffen Grenadier diviziji SS-a. Jedan je od svega četvorice Estonaca koji su dobili najveću nagradu Trećeg rajha za hrabrost na ratištu. Nakon što se njegova divizija predala 1945, postao je ratni zarobljenik – poslat je u radni kamp u Sibir, odakle se vratio 1958. Nakon što je Estonija proglasila nezavisnost 1991, Nugiseks je dobio počasni kapetanski rang od strane ministarstva odbrane.

Procenjuje se kako se oko 80.000 Estonaca borilo na strani nemačkih nacista za vreme Drugog svetskog rata. Rusija je u više navrata osudila glorifikaciju nacizma u Estoniji, gde se okupljanja nacističkih veterana i parade u ime bivših pripadnika Waffen-SS divizije održavaju svake godine.

Uklanjanje spomenika

Da podsetimo, estonske vlasti su 27. aprila 2007. godine demontirale spomenik sovjetskom vojniku, oslobodiocu u Talinu i preselili ga na vojničko groblje. Taj događaj je tada izazvao veliko ogorčenje ne samo Rusa i drugog neestonskog snanovništva u toj maloj zemlji na Baltiku, već i građana susedne Rusije.

Kome je smetao bronzani spomenik vojnika oslobodioca? U Estoniji i u još druge dve bivše sovjetske republike na Baltiku, pobeda Crvene armije nad fašizmom dožiljena je kao „nova komunistička okupacija“ ili žal za nacistima.

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u