СРБА У ХРВАТСКОЈ НИКАД МАЊЕ: Таква је ситуација да не смеју ни да кажу да су Срби

СРБА У ХРВАТСКОЈ НИКАД МАЊЕ: Таква је ситуација да не смеју ни да кажу да су Срби

21 јуна 2020

Срба у Хрватској данас има најмање још од времена првих насељавања у тим крајевима у 16. веку. Популација Срба се у последњих 25 година смањила за 67 одсто, у највећем броју бегом, поготово након пада САО Крајине и акције „Олуја“ те асимилацијом. И поред тога, Срби у Хрватској и даље су главна мета екстремиста, преноси хрватски „Јутарњи лист“

Некада бројна, приметна и утицајна, с више од пола милиона припадника (око 12 посто), српска заједница за 25 година, односно од завршетка рата, постала је рудиментарна заједница или заједница у траговима. Срба данас има, према попису из 2011. године, 186.633 или 4,3 посто, а према демографским проценама до средине века (дакле за неких 30 година), биће их на граници 2 до највише 2,5 посто, преноси „Јутарњи лист“.Данас су Срби у Хрватској стара, невитална и изумирућа популација – просек старости Хрвата у Хрватској је 41 година, а код Срба више од 52 године живота. Економски слаби и девастирани, практично без великих и утицајних тајкуна, имовински на дну, образовно инфериорни, политички небитни.

На подручју САО Крајине пре рата је живело више од 250.000 Срба, а у осталим деловима Хрватске готово 300.000, али већ током рата до „Олује“ у Србију отишло око трећине Срба из Крајине, а из осталих делова око 50.000. Међу њима је велик број официра ЈНА и њихових чланова породице. Након „Олује“ негде 200.000 Срба отишло је у Србију и БиХ.

Осим пада бројности према подацима Српског народног веће, број Срба запослених у јавној је управи испод 2,3 посто. Постотак Срба у полицији 2008. године био је 3,13, да би до 2017. пао на 2,5 посто с тенденцијом даљњег пада.

Зашто су Срби изложени нападима

„Јутарњи лист“ поставља питање зашто су Срби у Хрватској изложени нападима и мржњи, премда су готово маргинална заједница?

Проблем је, како наводе, свакако да хрватска десница нема ни способност ни интелектуално-политичке и стратешке капацитете да се одмакне од Срба као вечних криваца, ратна атмосфера (иако већина њих није ни учествовала у рату, била далеко од бојишта у иностранству или се пак скривала у углу својих подрума) стално се одржава као једини етнички и социополитички елемент и аргумент.

Као други важан елемент и извориште мржње је бизарна политикантска ревизија историје, поготово у сегменту страдавања Срба у време НДХ, где се настоји омаловажити, умањити злочини према Србима, или их чак оправдати јер се ради о „антидржавним“ бунтовницима с којима се морало обрачунати. Уз то иде онда и толерисање усташке симболике и усташтва као исказа „борбе за Хрватску“, а Срби су уз хрватске левичаре реметилачки фактор. Били и остали.

„Ми смо земља у којој се Устав не поштује, у којој правила не вреде, у којој нико не верује у судове, у којој декани и академици потписују петиције да „За дом спремни“ постане службени поздрав оружаних снага, у којој национална телевизија угошћава оне који негирају холокауст. Ко је одговоран? Сви. Таква је земља, власт је такву земљу створила, јер је национализам у Хрвата србомрзилачки и он је саставни део десног идентитета, неодвојив од „великог хрватства“, а оно пак никада није грешка, оно се опрашта“, наводи историчар Твртко Јаковина.

Јаковина каже како мржња према Србима укључена је у ХДЗ-ово или десно схватање хрватства.

„То што Срба нема више, не мења пуно. Нема нити Жидова у Пољској, па су антисемитски испади чести и видљиви по зидовима. Одговара онима који тако најлакше могу доказати да су они брана и одбрана, јер рат је то што нам стално прети, ово се друштво милитаризује и непрестано то наглашава“, наводи Јаковина.

Чак 60 посто српских ученика у Хрватској има осећај кривице и страха

Како каже социолог, а некада и потпредседник хрватске Владе, Слободан Узелац, који је направио социолошко истраживање међу српским школарцима у Хрватској о томе колико се слободно изјашњавају као Срби, показало је да забрињавајућих 60 посто њих има осећај страха и кривице што су Срби те је јавно скривало своју припадност.

Узелац каже да се, од тада, ништа није помакло на боље те да је евидентан страх од идентитета свог или својих блиских, због атмосфере која се ствара у хрватском друштву.

Истраживање које су пре неколико година радили Драгутин Бабић, Филип Шкиљан и Драго Жупарић Иљић о томе како Срби у Хрватској себе доживљавају показало је да је положај српске националне мањине другачији од осталих мањина, односно да се он мора третирати као „положај једне трауматизиране мањине“ са свиме што се догодило посљедњих година, од 90-их, преко рата до данас, преноси лист.

(Спутњик)

KOMENTARI10 коментара

 1. Kulak says:

  Arsen Dedić i Dražen Petrović su se u hrvatskoj čak i u vreme Jugoslavije ustručavali javno izjašnjavati kao Srbi.Iako su im očevi Srbi i zovu se Jovan.Otac Dražena,Jovan Petrović,Srbin iz Trebinja,čak je u Šibeniku proturio dezinformaciju da se zove "jole",samo da bi prikrio da je Srbin.

  • gnevni Mirko says:

   I dan danas se mnogo Srba od realno 300.000-350.000 u hr ne izjasnjava Srbima zbog straha, straha za posao, sutrasnje zaposljavanje ili zbog neprekidnog socijalnog pritiska. I ja sam od tamo,evo i sad sam tamo u posti, a isto tako ni popisivaci 2011.u odredjenoj meri nisu ni isli po srpskim stanovima i kucama da ih ne popisu kako bi ih bilo sto manje; to se i nama desilo tog popisa. Realno Srba ima najmanje 300.000 ali mnogi se ne izjasnjavaju.Npr.koliko ljudi zna da je glumac Igor Galo Srbin? Mislim da se samo jednom izjasnio.

 2. persida says:

  Hrvatska iskreno sprovodi politiku genocida. Kad Srbi nauce nesto od toga, preci ce u drugi razred EU-a.

 3. Portopranco says:

  Uništenju Srba u hrvatskoj znatno su doprinijele ustaške lobistice u Beogradu Sonja Biserko i Nataša Kandić.One su svojom zločinačkom politikom davale logističku podršku hrvatskom nacionalizmu.Istovremeno,Srbi u Srbiji su puštali te ustaške lobistice da u Beogradu nesmetano djeluju i nisu im pružali nikakav otpor.Ustaške lobistice nije u Beogradu dirao niko!

  • persida says:

   Ne dira ih ni sada. Srbi su mazohisti, suicidni tipovi.

 4. Srbija cveta says:

  Ali ni Hrvati ne smeju da priznaju da su genetski srbi i to čistiji od srba u centralnoj srbiji i to po analizama hrvatskog genetičara. Jer mi Srbi vala volimo i Rome i mešamo se kako stignemo a Hrvati teško. Oni nas zato i mrze jer smo se izmešali sa turcima, romima, romanima,vlasima i albancima a oni su zapravo bili i ostali ti pravi slovenski Srbi, slično i crnogorci i slovenci, dok su se srpski bošnjaci miješali samo sa fatama bolan.

  • Portopranco says:

   Natezao sam ja mnoštvo rvatica i balijki ali sam ostao Srbin

 5. VRSK says:

  Pravite decu,obnavljajte dedovinu i očevinu skupljajte se i pomažite brat bratu i za 30-40 godina će nas ponovo biti dovoljno.

  • uddu says:

   Ovo je najbolje što sam u zadnje vreme pročitao ! Tako je,VRSK !

 6. Trn says:

  Спутњик није пренео веома битан део који говори о томе како је Србе из Хрватске деведесетих година одвела сануовско-милошевићевска политика. А тај део је у служби прекрајања историјске истине да за геноцидно етничко чишћење Срба из Хрватске није крива нацистичка власт Хрватске и њеног првог председника - генерала ЈНА Фрање Туђмана и њихове Хрватске демократске заједнице. Али и свих, готово свих осталих, То је права суштина оваквих писанија, између осталих, и Јутарњег листа. Они знају посао. А ова прича о ситуацији у којој данас живе Срби, добро је позната и Европској унији, и Уједињеним нацијама и целом свету. И сви ћуте.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u