СРБИЈА преузима део миграната из Грчке

SRBIJA preuzima deo migranata iz Grčke

12 decembra 2019

Srbija i Grčka su danas potpisale Zajedničku deklaraciju o uspostavljanju strateškog partnerstva dve zemlje, koja podrazumeva niz zajedničkih stavova u vezi sa najvažnijim pitanjima, međusobnom podrškom oko najvaznijih pitanja za obe zemlje i nizom drugih opštih političkih stavova koji se tiču prijateljskih i strateških odnosa dve zemlje.

– Ne znam zašto nam je toliko vremena bilo potrebno da potpišemo ovu deklaraciju. Za nas je veoma značajno jer Grčka ima dosta velikih saveznika, mi nismo velika zemlja, ali smo dobri prijatelji. Malo gde u svetu ćemo naći iskrenog prijatelja Srbije kao što je Grčka – rekao je Vučić.On je istakao da Srbija i Grčka imaju odličnu sraadnju i to u šest oblasti: spoljnoj politici, bezbednosti, ekonomiji, nauci i obrazovanju, kulturi i zaštiti životne sredine.

– Zahvalan sam premijeru Micotakisu zbog poštovanja integriteta Srbije i podrške po pitanju Kosova. I Srbija u potpunosti podražava teritorijalni integritet Grčke na kopnu i u moru – rekao je Vučić govoreći o spoljnopolitičkoj saradnji.

On je rekao da će Srbija i Grčka nastaviti da produbljuju saradnju u svim oblastima i da želi da se Srbi što više školuju u Grčkoj, pre svega u Atini i Solunu, ali i da se Grci školuju u Srbiji.

– Što se tiče ekonomske saradnje obim razmene iznosi oko 500 miliona evra, možemo da je povećamo, siguran sam – rekao je Vučić.

Dobri ekonomski rezultati Srbije

On je najavio i da će uskoro Srbija dobiti još jednu verifikaciju dobrih ekonomskih poteza.

– Želim da kažem građanima Srbije da će u narednih nekoliko dana dobiti još jednu verifikaciju iz sveta naših dobrih ekonomskih rezultata. Videćemo sve više i grčkih investicija – rekao je on.

Vučić se više puta zahvalio na grčkoj podršci Srbiji na evropskom putu.

– Hvala Grčkoj na podršci Srbiji na evropskom putu, verujem da ćemo jednog dana biti zajedno u EU. Unapred se zahvaljujem na još većoj podršci – rekao je .

Pomažemo Grčkoj sa Izbeglicama

On je izjavio i da Srbija pomaže Grčkoj i to oko problema sa izbeglicama.

– Mi smo prihvatili poziv Grčke, pomažemo i njima tako što ćemo jedan deo izbegle dece preuzeti na sebe. Mi to ne radimo jer se nadamo da će to Evropa ceniti, već zato što mislimo da ćemo pomoći deci tako. Neki će to da cene, neki neće, ali to je pitanje za njih – rekao je Vučić.

On je rekao i da Srbija podržava Grčku u njenim nastojanjima da povrati svoje istorijske artefakte, ukradene sa Partenona i druge.

– Srbija u svim svetskim institucijama podržava zahtev Grčke za povratak njenih kulturnih dobara i aretfakata. U tome ćete imati uvek glas Srbije, ne samo tajno, već o tome govorim javno i na svakom mestu – izjavio je Vučić i zaključio rečima da Srbija i Grčka jedna drugoj čuvaju leđa.

„Dočekaću te, Aleksandre, u svom rodnom kraju“

Grčki premijer Kirijakos Micotakis rekao je da su Srbija i Grčka potvrdile dobre odnose i da su potpisani važni sporazumi o saradnji između dve zemlje.

– Deklaracija predviđa strešku saradnju koja je trebalo da bude potpisana još pre mnogo godina. To je okvir koji unapređuje i obogaćuje sve nivoe zajedničkog sprskog i grčkog puta i odnosi se na odbranu, ekonomiju, bezbednost, kuluturu, turizma, sport i obrazovanje…- istakao je Micotakis.

Kaže da je tu DeklaracijuSrbija i Grčka trebalo da potpišu još pre mnogo godina, kao i da je sa Vučićem danas razgovarao o prioritetnim oblastima – energetici i infrastrukturi.

– Imamo snažno poslovno prisustvo u vašoj zemlji. Želim da vam javno čestitam na razvoju ekonomije u vašoj zemlji – rekao je Micotakis, na zajedničkoj pres konferenciji sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučić koji boravi u poseti Atini.

Micotakis je rekao i da da Grčka pruža podršku Srbiji na svakom koraku, a što se tiče Kosova njen stav ostaje nepromenjen. Najavio je i da će Srbija dobiti novi konzulat.

– Srbija na leto dobiti konzulat na Kritu. Aleksandre, dočekaću te na leto u svom rodnom kraju – rekao je Micotakis i dodao da je za Srbe Grčka prirodna destinacija.

„Srbija će primiti određen broj dece izbeglica“

On je dalje rekao da je zahvalan na saradnji sa Srbijom i istakao dobre odnose dve države, a zatim naveo i da je Vučić rekao da je Srbija spremna da pomogne Grčkoj oko problema sa izbeglicama.

– Razgovarali smo sa predsednikom Srbije i on je rekao da je Srbija spremna da primi određeni broj dece izbeglica na čemu smo mu veoma zahvalni. To je bila njegova inicijativa koja je pozdravljena kao izraz praktične podrške ne prema Grčkoj već prema toj deci u tragičnoj situciji. To je vrlo značajno da jedna zemlja koja je kandidat za prijem u EU hrabro preuzima svoje moralne odgovornosti u u ovom teškom problemu – rekao je Micotakis.

Podrška Srbiji na putu ka EU

Govorili smo i o evropskom putu Srbije, rekao je grčki premijer.

– Naš stav je stabilan, da Srbija pripada Evropi i mi je podržavamo na tom putu – rekao je on.

Micotakis je rekao i da ga je Vučić obavestio o dijalogu Srbije i Kosova.

– Informisao me predsednik o dijalogu Beograda i Prištine, koji Atina podržava i naš stav o tome se ne menja. Ukidanje carine na srpske proizvode na KiM je neophodan korak za učvršćanje poverenja izmedju dva naroda – rekao je on.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić se sastao danas, drugog dana posete Grčkoj, sa premijerom te zemlje Kirijakosom Micotakisom.

Vučić i Micotakis najpre su imali bilateralni sastanak, nakon kojeg su kopredsedavali trećoj sednici Visokog saveta za saradnju Srbije i Grčke.

Takođe, biće potpisan i Program saradnje dve vlade u oblasti obrazovanja, nauke i tehnloškog razvoja za period od 2020.do 2022. godine.

Predsednik je uoči sastanka izrazio uverenje da će danas u razgovorima sa premijerom Micotakisom i na sednici Visokog saveta, na primer, biti otvorena priča oko pruge Beograd-Solun-Pirej.

– Nama preostaje tu ogroman posao, jer ako budemo hteli da obradujemo Nišlije brzom prugom od Beograda do Preševa biće potrebne dve milijarde – kazao je Vučić.

Programom posete, predviđeno je da se Vučić danas sastane i sa arhiepiskopom antinskim i sve Grčke Jeronimom II, a na kraju i sa predsednikom Koalicije radikalne levice (SIRIZA) Aleksisom Ciprasom, sa kojim je sarađivao, dok je Cipras još bio na čelu grške vlade, u okviru regionalne saradnje Srbije, Rumunije, Bugarske i Grčke.

Vučić je u utorak, prvog dana posete, razgovarao sa predsednikom Grčke Prokopisom Pavlopulosom, na čiji poziv i boravi u Atini.

Predsednik je, nakon sastanka sa grčkim kolegom, rekao da su Srbi Grcima, ali i Grci Srbima prijatelji, koji jedne druge ne dovode u pitanje, te izrazio uverenje da će to prijateljstvo i saradnja tokom razgovora s premijerom Grčke i nakon potpisivanja Sporazuma o strateškom partnerstvu biti još snažnije učvršćeno.

– Oni to prijateljstvo ne dovode u pitanje, podržavaju naš evropski put, našu poziciju oko KiM, iako je od strane prethodnog ministra spoljnih poslova bilo različitih interpretacija i pokušaja, a toga sada više nema. Sutra verujem da ćemo jsos snažnije učvrstiti naše prijateljstvo i saradnju – kazao je juče Vučić.

KOMENTARI9 komentara

 1. persida says:

  Necemo vise kuburiti sa Siptarima, imacemo novi milion izbeglica na teretu budzeta. Ovo je najveca izdaja Vucica do sada, a samo je jedna u nizu.

 2. Zoran says:

  Ma imamo predsednika da nam ga pozeli svaki neprijatelj.

  • opet ja says:

   Ha ha odličan komentar. Samo ne razumem koja su to deca i gde su im roditelji, a i kako su se obrela u Grčkoj, sa ili bez roditelja? A šta sa njima i gde i dokle će biti u Srbiji? Nebulozni Vučko ili loš prevod nekih izjava iz Grčke??

 3. H2O says:

  Idiote nenormalni, pa niko te nije terao da to radiš!

 4. Miraš says:

  Naš strateški partner je i susedna Madjarska. Samo pre nekoliko dana pisali su o velikom zaokretu te da će Vučić u svemu kopirati Viktora Orbana. Dok Madjarska ne prima migrante, evo on ih prima i to sve više. Kako je brzo sam sebe demantovao, lažljiva kukavica sa kompleksom veličine.

  • test01 says:

   Da ali Orban ne radi za Sorosa nego za Madjarsku dok je u SRbiji obrnut slucaj !!!

 5. Slobodanka says:

  Grčka sve više slabi, e baš je našao strateškog partnera. To mu paravan za dalje potapanje Srbije.

 6. Djoka Brica says:

  Vucicu doci ce dan da ce ti narod suditi neces biti nigde siguran. Amin, Boze pomozi. Taj AV je velika stetocina za Srpski narod i ako je sta dao zaduzio je nas za opet nekoliko generacije da otplacuju dug. Proklet bio onaj koga doveo na vlast. On mora prvo Srpski narod da pita budem referenduma da li sme ili nesme.

 7. Taki says:

  Uzmi ti kod sebe jedno muško dete izbeglicu i hrani ga ! Verovatno će te jednog dana "ujesti" !

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *