СРБЕ МОЖЕ СВАКО ДА УБИЈА: За убиство 13 Срба четири године затвора!

SRBE MOŽE SVAKO DA UBIJA: Za ubistvo 13 Srba četiri godine zatvora!

7 aprila 2016

10-4_620x0564u7j6Hrvatski specijalac Mihajlo Hrastov, koji je septembra 1991. na Koranskom mostu kraj Karlovca ubio 13 razoružanih srpskih teritorijalaca, juče je u zatvoru Remetinec počeo da izdržava svoju četvorogodišnju kaznu. Upućivanjem Hrastova u zatvor, 25 godina posle zločina, u Hrvatskoj je pravosudno stavljena tačka na jedan od najbestijalnijih zločina nad Srbima u minulom ratu.

Suđenja za masovno ubistvo „u kom se od početka znalo sve“, trajala su od 1992. Zločinac je tri puta pred Županijskim sudom u Karlovcu bio oslobođen optužbe s obrazloženjem da je u razoružane neprijateljske vojnike pucao u nužnoj obrani. Vrhovni sud u Zagrebu je tri puta poništavao karlovačke presude kažnjavajući hrvatskog specijalca na osam, sedam i četiri godine zatvora. Prema ovoj najmanjoj presudi Hrastov – robija.

Njegov advokat Krešimir Vilajtović već juče je najavio molbu za otpust iz zatvora budući da je „branitelj“ 25 meseci bio pritvoren zbog zločina. Argumenti advokata Vilajtovića glase: „Hrastov je sprečio da četničke horde, upućene u Karlovac od četničkog vojvode Šešelja, osvajaju Hrvatsku, prema tome ako Šešelj nije kriv Hrastov naravno jest“.

„Strašna farsa se nastavlja, sud nikad nije hteo da utvrdi punu istinu“, komentariše epilog „slučaja Hrastov“ Savo Štrbac.

„On nije sam ubio 13 Srba, zločinaca ima još.“
Prema izjavama svedoka, pripadnici MUP i ZNG Republike Hrvatske zaustavili su 21. septembra ispred mosta u Karlovcu, dva vojna kamiona u kojima su se prevozili pripadnici aktivnog i rezervnog sastava JNA. Posle pregovora vojnici su, dobivši obećanja hrvatske strane da će biti pušteni, odložili oružje. Jedna grupa zarobljenika, uglavnom aktivnih pripadnika JNA, odvezena je u prostorije policije, a druga grupa od 17 vojnika srpske nacionalnosti, rezervisti iz kordunaškog sela Krnjak, sprovođeni su peške preko Koranskog mosta. Čim su stupili na most, pojavila su se uniformisana lica sa fantomkama na glavama: trinaestorica su likvidirana, nekoliko klanjem u ležećem položaju, a većina hicima iz automatskog oružja u stojećem položaju. Od četvorice preživelih, trojica su se spasli skokom sa mosta, dok se četvrti u toku noći, sa teškim povredama, iskobeljao ispod mrtvih saboraca. Za ceo događaj i smrt svih Srba Hrastov je „hrabro“ preuzeo odgovornost.

Žrtve vape za pravdom

Na koranskom mostu su ubijeni Jovan Sipić, Božo Kozlina, Nebojša Popović, Milić Savić, Milenko Lukač, Nikola Babić, Slobodan Milovanović, Svetozar Gojković, Miloš Srdić, Zoran Komadina, Mile Babić, Vaso Bižić i Mile Peurača. Ranjeni su Duško Mrkić, Svetozar Šarac, Nebojša Jasnić i Branko Mađarac. Njihove porodice su pokrenule parnični postupak pred sudom u Karlovcu.

(Dragan Vujičić / Novosti)

KOMENTARI9 komentara

 1. dejan says:

  dajte da skupimo neke pare i da uplatimo coveku koji neduzan robija, za Boga samo 13 dokazano ubijenih Srba! sta je to ?! morao se braniti mi Srbi pogledom ubijamo! a gledali su ga znaci mao je svako pravo da ih pobije! Jbm ti drzavu gde se gleda da se svaki predsednik i premijer (malim slovima) sto vise izvinjava hrvatima bosancima i da se Srpske zrtve unizavaju a porodice ponize maksimalno,izvinjavamo se NATO sto su potrosili tolike novce da nas ubijaju svojoj zemlji, mozda da im platimo utrosene bombe i gorivo,platimo njima dnevnice nas ko jebe, sto smo morali da ratujemo! sramota me je sto zivim u ovakvoj drzavi a volim je vise od svega! vlast je ta koja od nas svih pravi stoku za sisanje, i ovi sadasnji i oni prethodni, a sigurno ce i oni buduci

 2. Radomir says:

  A nasli su da protestvuiju protiv oslobadjajuce presude Seselju,Za ovog zlikovca je to normalno,Jos ce ga pustiti i ranije zbog dobrog vladanja.

 3. Baja says:

  Dejane najbolje sa preseli u Lijepu nasu.

 4. LJUBAN says:

  Jos jedna potvrda koliko su Srbi naivni verujuci ustasama i predajom oruzja i osoblja u zlocinacke ruke . Ma ljudi moji , kad su u pitanju ustase tu se mora umreti casno boreci se do zadnjeg metka .

 5. Svetislav says:

  To je tako jer Srbi ne cene svoje zrtve. Primera ima hiljade, ali evo primer sa Kosmeta, i Stare Srbije gde su pored Srba bilo i bugarskih sela, a koje su arnauti zaobilazili jer su znali da ce Bugari da im vrate svaku ubijenu glavu, svako silovanje, kradju, itd.

 6. dragica says:

  Ja sam sa Korduna i jako dobro mi je poznat taj zlocin,al molim Savu Strbca da mi kaze tacan broj prezivelih,ja znam samo za Sarca.Peuraca je skocijo za njim u vodu pogodjen u arteriju preminuo.Ta ostala troica su bili sigurno pripadnici JNA.O kazni za taj zlocin nemam komentara,samo bi htjela usporediti zlocin u Petrinji kod Gavriloviceve vile za koi su krivi svi srbi sa Banije i jos uvek traze krivce,a ovde samo jedan na 13 i jos kazna da nije zalosna bila bi smesna.

 7. Baja says:

  Dragice,joj da vidis mene uzivo kakav sam delija a rumen ko jabuka.

 8. Sanitarna inspekcija says:

  Bajo, rumen si ko i kozji šupak iz kog proviriš...povremeno.

 9. Aloysius Saint says:

  Ne znam kojim su se kriterijima vodili suci, ali zarobljeni neprijateljski vojnici se ne smiju likvidirati, već im treba suditi. I u ratu se treba držati zakona, pa čak i onda kada ga se suprotna strana ne drži.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *