Srbe u Sarajevu su odvodili iz stanova, ubijali i zakopavali na deponiji smeća

Srbe u Sarajevu su odvodili iz stanova, ubijali i zakopavali na deponiji smeća

22 jula 2013

ekshumacijaPosle dvadesetak dana prepiske oko odobrenja sa Tužilaštvom i Sudom BiH, u ponedeljak je na sarajevskoj gradskoj deponiji u Buća Potoku započela ekshumacija velike masovne primarne i sekundarne grobnice, a za koju se opravdano sumnja da krije ostatke na desetine ubijenih sarajevskih Srba.

„Očekujemo da je ovde jedna ili više masovnih grobnica. Pretpostavka je da su tela ovde dovožena radi prikrivanja ratnog zločina. Radovi su tek otpočeli. Iskopavanje će trajati nekoliko meseci“, kazao je juče Milutin Mišić, član Kolegija direktora Instituta za nestale osobe BiH.

Srpko Batinić, šef područne kancelarije Istočno Sarajevo Instituta, rekao je da su imali više informacija iz različitih pravaca i sve su upućivale na to da su 1992. godine na deponiju dovoženi leševi sa Alipašinog polja, Hrasnog brda, Otoke, Buča i Boljakovog potoka, te iz reke Miljacke.

„Tokom probnog iskopavanja, koje je trajalo 47 dana s prekidima, pronađeni su delovi ljudskog skeleta na dubini od 27 metara. Usledila je naredba Suda BiH za ekshumaciju. Moraćemo kopati na dubinu preko 35 metara“, dodao je Batinić.

Kazao je da su odgovorni svi, od tadašnjeg Predsedništva BiH do mjesne zajednice, za ono što je urađeno, te odgovornim smatra i Mirsada Kebu, potpredsednika FBiH, jer mu je pre nekoliko godina rekao da su mu kao tadašnjem direktoru firme „Rad“ lokalni komandanti oduzeli ingerencije, ali nije hteo reći koji.

Iako je Tužilaštvo BiH dozvolilo da novinarske ekipe snime ekshumaciju, direktor deponije je zabranio ulazak novinarima na pomenutu lokaciju. Milan Mandić, predsednik Udruženja porodica zarobljenih i nestalih lica Sarajevsko-romanijske regije, kaže, za „Novosti“, da je razočaran postupkom direktora deponije i dodaje da to ipak neće sprečiti da se otkrije istina o srpskim leševima na ovoj lokaciji.

Što se tiče masovne grobnice i njene lokacije, on kaže da ovde definitivno nije reč o klasičnoj deponiji, već o masovnoj grobnici i mestu ratnog zločina.

– Naše informacije su da je na deponiji zakopano više desetina Srba iz Sarajeva. Mislim da na ovoj lokaciji ima oko 70 leševa ubijenih srpskih civila – navodi Mandić.

Inače, na deponiji su odrađivana probna iskopavanja u realizaciji udruženja srpskih žrtava od aprila ove godine. Ali, prvi dokazi su pronađeni krajem juna i to na dubini od 27 metara, kada su otkriveni posmrtni ostaci ubijenih u proteklom ratu.

– U toku probnog kopanja, osim pronađenih posmrtnih ostataka ljudskog porekla, pronašli smo sigurno i dva šlepera životinjskih kostiju. Očekujemo da se tokom ekshumacije ide do 35 metara dubine, jer je reč o strmoj strani lokaliteta. Mislimo da su ovde planski bacani leševi ubijenih Srba i onda još na te lokacije nabacivano što više smeća, kako se nikada ne bi otkrili tragovi – kaže Mandić.

Milenko Arsenijević, koji još traži telo svog brata Jove, istakao je da lokacija na kojoj je počela ekshumacija više nije samo deponija smeća nego starosedelaca, poštenih civila, lojalnih građana BiH.

„Moj brat je ubijen 200 metara odavde, zajedno sa sedam Srba. Odveden je 1992. godine u logor ŽIS i onda je bila racija. Želim samo da ga pronađem i sahranim pa da jednom s mirom legnem i ja“, potresen je ispričao Arsenijević.

Kazao je da ima informacije i da se grobovi Srba nalaze i ispod rezervoara.

I Milena Kulina juče je došla do kapije gradske deponije. Ona traži telo svog supruga Anđelka, koji je ubijen 20. maja 1992. godine, a kaže da ga je odvela jedinica s Alipašinog polja.

„Rekli su nam da je ubijen i sahranjen na Alipašinom polju, ali ništa tamo nije nađeno. Nadam se da će sada biti nešto“, rekla je Kulina.

Iz Tužilaštva BiH, čiji su predstavnici bili na terenu, kazali su da ne daju izjave.

KAKO SU UBIJANI SRBI

Prema proceni nekoliko udruženja porodica ubijenih civila Republike Srpske, za vreme rata na području Sarajeva je ubijeno oko 10.000 srpskih civila. Oni su ubijani u svojim stanovima, ili u nekom od 136 logora za Srbe koji su se nalazili na području Sarajeva. Takođe, mnogi sarajevski Srbi su ubijeni i na ratnim linijama oko Sarajeva, gde su služili kao živi štit Armiji BiH i gde su danonoćno kopali rovove za muslimanske vojnike.

KOMENTARI2 komentara

  1. mirjana says:

    i posle ne budi jos veci Hriscanin...oni se obicno cude kada im spoomenemo Hrista...pasja krv,izdali veru za veceru,Njegos je svetinja...

  2. mirjana malbaša says:

    Njegoš je svetinja jer nije ortodoxni idiot

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *