Srbi blokiraju vojsku Kosova

Srbi blokiraju vojsku Kosova

4 maja 2014

pol hasim taci1_620x0Pošto srpski poslanici odbijaju da učestvuju na sednici kosovskog parlamenta zakazanoj za ponedeljak, Vojska Kosova neće moći da bude formirana – saznaju „Novosti“.

Na zasedanju bi trebalo da budu razmatrani amandmani na takozvani Ustav Kosova kao i Nacrt Zakona o transformaciji Bezbednosnih u „oružane snage Kosova“.

Za usvajanje tih propisa neophodna je dvotrećinska većina poslanika Skupštine Kosova kao i dvotrećinska većina poslanika manjinskih zajednica, što će bar u ponedeljak biti – nemoguća misija.

Dalibor Jevtić, poslanik Samostalne liberalne stranke i ministar za zajednice i povratak u kosovskoj vladi, kaže za „Novosti“ da su srpski poslanici imali nekoliko sastanaka na kojima su svi izrazili čvrst i jasan stav da neće prisustvovati sednici:

– Ne dolazimo na zasedanje jer nismo dobili odgovor na pitanje hoće li se u okviru bezbednosnih snaga dobiti rezervisana mesta i za manjinske zajednice. Ipak, ne znamo da li će se ova tačka povući sa dnevnog reda sednice, ali jasno je da bez glasova srpskih poslanika taj zakon neće moći da se izglasa.

Među srpskim ali i poslanicima ostalih manjinskih zajednica preovladava stav da formiranje oružanih snaga Kosova nije neophodno, pogotovo što su za bezbednost na ovom području nadležni Kfor i Euleks.

Takođe, zamera se i da je u pitanju „skupa“ investicija i da bi novac planiran za ulaganje u „vojsku“ pre trebalo izdvojiti za rešavanje socijalnih problema.

Sa druge strane, kosovska predsednica Atifete Jahjaga smatra da je formiranje oružanih snaga Kosova neophodno, zbog čega će odluka o njihovom formiranju i biti doneta.

Poslednjih dana se spekulisalo i o navodnoj trgovini između srpskih i poslanika iz ostalih manjinskih zajednica, koji bi, navodno, glasali za formiranje „Vojske Kosova“ a da zauzvrat dobiju rezervisana mesta u kosovskom parlamentu koja novim predlogom Zakona o kosovskim izborima nisu predviđena.

SNAGE PROTIV BEZBEDNOSTI

Stav zvaničnog Beograda je jasan: nema nikakve potrebe za formiranje Vojske Kosova jer bi ona bila usmerena protiv multietničnosti Kosova i Metohije.

To kaže za „Novosti“ Milovan Drecun, poslanik SNS, koji se bavi kosovskim pitanjem:

– Očigledno je da Srbi neće glasati za te „oružane snage“ i ostaje da se vidi kako Albanci nameravaju da proguraju tu svoju nameru. Naš narod ima mnogo razloga da ne veruje Prištini. Odnosno, da veruju da bi stvaranjem vojske baš bezbednost srpskog naroda bila najviše ugrožena.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *