СРБИ НА КОСМЕТУ ПОСТАВИЛИ УСЛОВЕ: Дијалог не може без Београда

SRBI NA KOSMETU POSTAVILI USLOVE: Dijalog ne može bez Beograda

15 juna 2017

Prioritet vlade u Prištini mora da bude osnivanje Zajednice srpskih opština, „vojska Kosova“ ne može da se formira, briselski dijalog nastavlja se uz učešće Beograda, a ne sa kosmetskim Srbima, i nema podrške demarkaciji granice sa Crnom Gorom, jer je granica Srbije sa ovom državom utvrđena.

Ovo su „crvene linije“ Srpske liste na KiM, preko kojih se neće preći pri eventualnim pregovorima sa albanskim strankama oko formiranja vladajućeg saveza. A ko će zvanično pokrenuti razgovore o budućoj vladi još nije poznato, jer se ni tri dana posle okončanih parlamentarnih izbora na KiM ne nazire mandatar. Posle Ramuša Haradinaja, sebe na tom mestu „vidi“ i Aljbin Kurti, jedan od osnivača pokreta Samoopredeljenje, koji je na glasanju zauzeo drugo mesto.

Kurti je rekao da neće biti protiv dijaloga sa Beogradom, ali da je najpre potrebno povesti „dijalog o dijalogu“, kao i da paralelno želi da počne razgovore sa kosovskim Srbima o njihovoj ulozi u kosovskom društvu:

– Nisu svi Srbi isti, kao što nisu ni Albanci. Od Beograda očekujem da se pokaje za zločine počinjene u prošlosti. Važno je da gospodin Vučić prihvati ovu temu i nije dovoljno da kaže „nisam Vučić iz 1998.“, kada je bio ministar informisanja u Miloševićevom režimu.

O tome da li bi za Srpsku listu bilo prihvatljivo da uđe u savez sa ultradesničarskim Samoopredeljenjem, gradonačelnik severne Kosovske Mitrovice Goran Rakić kaže, za „Novosti“, da srpski poslanici ne mogu da biraju sagovornike sa druge strane:

– Ali, ma ko da napravi vladu, cilj srpskih predstavnika biće da se bore za interese našeg naroda, da formiraju ZSO, zaštite imovinu i obezbede opstanak i povratak Srba na KiM. Predstavnici Srpske liste neće dozvoliti formiranje takve vlade koja će raditi protiv tih interesa.

Za Rakića je iznenađujuće što partije Albanaca prave planove, ne uzimajući u obzir činjenicu da Srpska lista ima deset mandata i što zaboravljaju da je bez te liste nemoguće formirati vladu.

I predsednik Srpske liste Slavko Simić kaže nam da bi srpski predstavnici voleli da za sagovornike imaju umerenije političke stranke koje ne stvaraju svoj politički identitet na animozitetu prema Srbiji i srpskom narodu, ali da Srbi nisu mogli da utiču na to ko će predstavljati albanski narod u prištinskim institucijama.

RUSIJA: OPASNOST OD „KOALICIJE PIŠTOLJA“

REZULTATI izbora ukazuju na dalju radikalizaciju kosovskog rukovodstva, što je velikim delom posledica popustljivosti EU i SAD. One nemaju dovoljan uticaj na lidere kosovskih Albanaca da zauzmu konstruktivan pristup u dijalogu sa Beogradom i ispune ključne obaveze, pre svega o ZSO – saopštilo je MSP Rusije konstatujući da je većinu glasova osvojila ozloglašena „koalicija pištolja“ koja je ujedinila komandante neslavne OVK.

SPREMNA MIMOZA

ALJBIN Kurti je poziv za formiranje vlade uputio trećeplasiranom bloku u kome su DSK Ise Mustafe, ANK Bedžeta Pacolija i NA Mimoze Kusari Ljilje, koja je, zasad i jedina prihvatila poziv. Samo njeni mandati neće mu biti dovoljni da formira vladu.

KOMENTARI2 komentara

  1. Batina says:

    Alo Srbi sa Kosmeta, dajuci kvislinskoj vlasti u Beogradu pravo da u vase ime pregovara stavljate sami sebi omcu oko vrata. Realno vi ste poslednji "Mohikanci", ako vi nestanete, nestat ce i Srbstvo.

  2. Ana says:

    AV je ukinuo institucije Srbije na KiM sa protivustavnim Briselskim sporazumom i naterao vas da izadjete dva puta do sada na izbore koje organizira tzv. Kosovo. Ako se ne ne prizna Kosovo onda se i ne prizna njegov ustav i izbori po tom ustavu. AV vas je izdao kao niko u srpskoj historiji.Necete smeti za koji mesec ni zastavu Srbije da izvesite ako mu naredi Mogerinijeva a on vama.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *