СРБИ направили пушку будућности

SRBI napravili pušku budućnosti

27 marta 2017

137433_vojska-srbije-vojna-vezba-foto-fonetvojska-srbije-1490600702-1141127_f

Kragujevačka fabrika „Zastava oružje“ završila je razvoj nove modularne automatske puške koja će tokom narednih dana biti predstavljena državnom i vojnom vrhu Srbije na poligonu u Nikincima.

U pitanju je automatska puška u kalibru 7,62×39 i kalibru 6,5 „grendel“ koja ima izmenljivu cev i spada u poslednju generaciju automatskih pušaka, a po performansama u mnogo čemu prednjači u odnosu na sve što je do sada viđeno u ovom segmentu oružja.

Kako se navodi, inženjeri „Zastava oružja“ uspeli su da za manje od godinu dana napravu automatsku pušku koja spada u oružje vojnika 21. veka.

Vojni stručnjaci tvrde da takvo oružje nije do sada napravila nijedna armija u svetu, kao i da razvoj ovakve puške i odgovarajućeg metka, prema analitičarima iz SAD, košta više od milijardu dolara.

Sve je to napravljeno u Kragujevcu, kao i fabrici municije „Prvi partizan“ u Užicu.

Radi se, kako objašnjavaju stručnjaci, o oružju koje je napravljeno po sistemu „kalašnjikova“, uz to da ima izmenjivu cev u dva kalibra.

Puška još nema ime, ali je u svetu jedinstvena zbog kalibra „grendel“, čija je prednost što je trzaj manji, dok se cev ne navija već se sa sandukom spaja pomoću poluge.

Pozivajući se na neimenovani izvor iz fabrike oružja u Kragujevcu, „Blic“ navodi da puška ima teleskopski preklapajući kundak od polimera, magacin za municiju ima kapacitet od 30 metaka, a ima i novi skrivač plamena na „ustima cevi“.

Dodaje se da je puška ispitana u fabrici na streljačkim poligonima u Kragujevcu i da su rezultati bili odlični.

„Blic“ navodi da će se za ovu pušku, koju su kreirali najbolji stručnjaci srpske vojne industrije, „otimati arimije širom sveta“.

KOMENTARI6 komentara

 1. opet ja says:

  Hmm M-21 koja postoji već 10 godina. 7,62x39 je standardno zrno za Kalašnjikov, da nije greška u tekstu?

 2. hristina says:

  Pokloniti prvu Putinu i prodavati samo Rusima!

 3. Goran says:

  Ovo mi liči na H&K 416, u principu AR-15 sa modifikovanim gasnim sistemom... Nevidim nista novo, neznam ko je sastavio ovaj tekst, ali očigledno nije bas upućen u nauruzanje... Ja lično posedujem AR-15 ( u CH ) niko vise ne pravi oruzije u starom kalibru 7,62.... vec u 5.56 Pozzz Goran

  • hristina says:

   Sta kazala?

 4. darko says:

  GORANE PUSKA 100 JE RUSKA PUSKA AN 94 DOMETA 1000M HEKLER JE DOBRA IMA DOMET OD 800M S OPTICKIM NISANOM ALI JEDINA PUSKA NA ASVETU KOJA IMA BRZINU 3 METKA PRVA 6 MAHA JE OVA PUSKA STO ZNACI KAD TE POGODI KALIBAR 7,62 MM U NAOCALI VOJNIKA NE MOZE NITI JEDAN MATERIJAL IZDRZATI BRZINU PROBIJA KINETICKU ENERGIJU 6 MAHA KALIBRA 7,62 MM OVIME RUSI IMAJU NAJBOLJU PUSKU NA SVETU.

 5. darko says:

  OVO STO RADE IZDAJNICI SRBIJE SNS I SDP JE USMERENO PROTIV RUSA PRAVE LRUZJE ZA NATO KOJE UBIJA RUSE ILI BAR POKUSAVA U SIRIJI RUSE U UKRJAINI I SIRIJCE ALI HVALA BOGU RUSI IMAJU DOMETE AUTOMATSKIH PUSAKA VECE OD OVIH SRPSKIH IZDAJNIKA TAKO DA CE ONE PLACENIKE MEDU KOJIMA SU I SRBI UBIJATI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *