„Срби, нећете моћи дуго да балансирате између ЕУ и Русије“

„Srbi, nećete moći dugo da balansirate između EU i Rusije“

13 jula 2017

Stiven Blokmans naučni saradnik CEPS-a, briselskog tink-tanka koji se bavi evropskom spoljnom politikom, smatra da za Srbiju dugoročno nije održivo balansiranje između Zapada i Rusije.

„Putin i Erdogan potpiruju vatru“

– Neki političari na Zapadnom Balkanu zaista se igraju vatrom. Spoljne snage poput Putinove Rusije i Erdoganove Turske potpiruju žar – rekao je on u intervjuu za Juropijen Vestern Balkans (EWB).

Oni, kako je dodao, igraju na kartu meke sile svojih zemalja, navodeći primer iluzije o slovenskom bratstvu i vojnih vežbi Srbije sa Rusijom i Belorusijom.

– Taj primer pokazuje da je strateški politički i ekonomski smer Srbije možda u suprotnosti sa pozicioniranjem njene vojske, usvajući time nestabilnu poziciju navodne neutralnosti. Za Srbiju nije dugoročno održiva pozicija balansiranja između Zapada i Rusije. Njeni strateški interesi nisu samo vojno ili bezbednosno pitanje, već su oni definisani i socioekonomskim uslovima – kaže Blokmans i podseća da 80 odsto trgovinske razmene Srbija obavlja sa EU.

Kako dodaje, nesvrstavanje ili „klađenje na dva konja“ je kontraproduktivno strateškom cilju Srbije a to je članstvo u EU i rezultira odlaganjima na putu pristupanja.

– Srbiji bi bolje bilo da se uskladi sa zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom EU. To naravno zahteva političku hrabrost – ističe on.

Blokmans je ocenio i da je u Srbiji došlo do nazadovanja u polju medijskih sloboda i transparentnosti, kao i da reforma pravosuđa nije još uspela.

KOMENTARI2 komentara

  1. Ivan Grozni says:

    Ja se slazem sto gospodin misli o sedenju na dve solice. On izgleda cita statistiku koju mu daju celnici SNSa. Ako se Fijatovi automobili izuzmu od izvozne statistike,neznam sta mi izvozimo u EU. Mi nemamo sta da izvezemo. Maline, i sve druge poljoprivredne proizvode mozemo da izvezemo na druga trzista. Mi nemamo dovoljno ovaca ni govedi koliko mozemo da plasiramo na bliskom istoku. Neznam sta drugo izvozimo izuzev ljudi. Stiven je verovatno u sluzbi promene svesti u Srbiji.

  2. goran says:

    Bogami samo dve stolice spasavaju Srbiju. Na severu Srbije vojna kineska baza. A na jugu, sto metara od kosovske granice, izraelska. Zna se koliko oni vole muslimane. Posle cemo pricati da li je teorija o dve stolice toliko losa.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *