Srbi nisu ostvarili ni minimum prava u Hrvatskoj

Srbi nisu ostvarili ni minimum prava u Hrvatskoj

1 avgusta 2013

milojko-budimir-580x350Srbi u Hrvatskoj 18 godina poslije hrvatske vojne akcije „Oluja“ još nisu ostvarili ni minimum prava koja su ranije imali i još su građani drugog reda, rekao je predsednik Asocijacije izbjegličkih i drugih udruženja Srba iz Hrvatske Milojko Budimir.

Budimir je istakao da Hrvatska još nije ispunila obaveze koje je preuzela ugovorima i naglasio da posebno brine to što za zločine u „Oluji“ do sada niko nije odgovarao.

On je ukazao da jedino Srbima iz Hrvatske nisu vraćena stanarska prava, iako je Evropski parlament u svojoj deklaraciji rekao da je stanarsko pravo imovinsko pravo, a tu su još i neisplaćene penzije, obnova kuća i oduzeta devizna štednja koja Srbima nikada nije vraćena.

„Očekujemo, nakon ulaska Hrvatske u EU, da će morati da ispoštuje standarde koji vrede u EU i u svim drugim civilizovanim državama sveta i da će konačno Srbi u Hrvatskoj prestati da budu građani drugog reda“, rekao je Budimir.

U vojnoj operaciji „Oluja“, koja je počela 4. avgusta 1995. godine, na području Republike Srpske Krajine ubijeno je i nestalo oko 2.000 Srba, a proterano oko 220.000.

U nastavku akcije u BiH, operacijom „Maestral“, hrvatske i muslimanske snage ubile su još 655 i prognale oko 125.000 srpskih stanovnika.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *