СРБИ ОБОРИЛИ Мустафину владу у Приштини!

SRBI OBORILI Mustafinu vladu u Prištini!

10 maja 2017

Poslanici kosovske skupštine izglasali su nepoverenje Vladi premijera Ise Mustafe, zbog čega će najverovatnije biti održani prevremeni izbori narednog meseca.

Rojters prenosi da je 78 od 120 poslanika, glasalo za nepoverenje Vladi, koju su članovi opozicije optužili da nije ispunila svoja obećanja data tokom kampanje i da je stvorila nepoverenje javnosti.

Slavko Simić, šef poslaničke grupe Srpske liste u kosovskom parlamentu, za „Sputnjik“ je rekao da je taj poslanički klub odlučio na sastanku održanom pre početka Skupštine da će glasati za nepoverenje Mustafinoj vladi.

– Od naših glasova sigurno da će zavisti da li će vlada pasti ili ne. Mi smo na sastanku koji smo imali analizirali i koalicioni sporazum koji imamo sa vladajućim strankama – Demokratskim savezom Kosova i Demokratskom partijom Kosova. Dakle, sporazum na kojem počiva vlada u Prištini. Zaključili smo da nijedan od elementa koji se nalaze u sporazumu nije ispoštovan. Čak su i neki elementi sporazuma do te mere degradirani da se uopšte niti u političkom krugovima niti u javnosti više ne spominju. Mislim na ZSO, na proces dijaloga, proces privatizacije preduzeća sa srpskom većinom, na uzurpiranu imovinu SPC i srpskog naroda koji živi na Kosovu i Metohiji… Videćemo kako će se razvijati tok sednice, ali trenutno stanje prema našoj analizi je takvo da ćemo glasati za rušenje vlade Kosova – kaže Simić za „Sputnjik“.

On objašnjava da je potrebna vlada sa efikasnijim mehanizmima koja će biti odlučnija i odgovornija i koja će moći da pokrene mnoge stvari sa mrtve tačke.

– Nalazimo se u jednoj potpunoj političkoj i institucionalnoj stagnaciji gde nema konkretnih koraka, niti se rešavaju suštinski problemi sa kojima se na Kosovu i Metohiji suočava srpski narod – izjavio je šef poslanika Srpske liste.

On nije mogao da nam kaže koga vide kao nove partnere među albanskim stranka ukoliko bude pala ova vlada, ali je rekao da neka imena, koja se sada nalaze na Srpskoj listi i koji su poslanici u parlamentu Kosova, sigurno neće biti u budućem sastavu nove parlamentarne većine. Zahtev za izglasavanje nepoverenja vladi podnela je Inicijativa za Kosovo uz podršku Alijanse za budućnost Kosova i Samoopredeljenja, kao i 12 poslanika iz redova partija na vlasti.

KOMENTARIJedan komentar

  1. Milan Stojcetovic says:

    Kosovska Vlada je ( planski ) pala da ne bi izvrsila obaveze iz Briselskog Sporazuma. Takodje, nece biti ratifikovan Sporazum o demarkaciji sa Crnom Gorom. Nova Vlada, kada bude formirana, Briselski sporazum vise nece ni da pomene. Novi saziv Kosovske Skupstine nece ratifikovati Sporazum, jer u sastav Velike Albanije treba da udju i delovi Crne Gore.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *