СРБИ ОДЛУЧУЈУ ИЗБОРЕ У АМЕРИЦИ! Бајден ће добити коначно повод за своју неосновану мржнју према Србији

SRBI ODLUČUJU IZBORE U AMERICI! Bajden će dobiti konačno povod za svoju neosnovanu mržnju prema Srbiji

21 oktobra 2020

Uloga srpskog glasačkog tela na američkim predsedničkim izborima je minorna, ali bi glasovi nekoliko hiljada Amerikanaca srpskog porekla mogli biti „jezičak na vagi“ u korist Trampa u tri savezne države.Glasovi Amerikanaca srpskog porekla mogli bi biti presudni na predsedničkim izborima u SAD, navodi se u članku objavljenom u „Vol strit magazinu“. U tekstu „Mogu li Srbi odrediti tok američkih izbora“ piše da bi glasovi 750.000 američkih građana srpskog porekla mogli biti presudni u „ključnim“ državama — Arizoni, Ohaju, Mičigenu, Viskonsinu, Floridi i Pensilvaniji.

Spoljnopolitički urednik časopisa „Hronikls“ Srđa Trifković kaže da je pitanje koliko tačno ima Amerikanaca srpskog porekla sa pravom glasa. On dodaje da prema relevantnim statističkim procenama zasnovanim na istraživanjima, u SAD ima između 300.000 i 400.000 Amerikanaca srpskog porekla.

Srbi „tresu“ u tri države na izborima u Americi

U tom kontekstu, uloga Srba na predstojećim izborima biće minorna, jer njihova najveća koncentracija je u državi Ilinoj, koja će definitivno pripasti demokratama, smatra Trifković.

Većina u toj saveznoj državi glasa za demokratskog kandidata kontinuirano od 1972. godine, a zbog demografskih trendova, pre svega u Čikagu sa Južnim predgrađima, Ilinoj praktično ima ugrađenu demokratsku većinu, dodaje naš sagovornik.

Prema njegovim rečima, srpski glasovi bi eventualno mogli da naprave razliku u tri države u kojima će se voditi ozbiljna bitka, a to su Mičigen, Viskonsin i Pensilvanija.

– U Viskonsinu imamo dosta veliku srpsku zajednicu u Milvokiju, u Pensilvaniji u Pitsburgu, zajednicu nastalu još u vreme kad je to bio centar čelične industrije Amerike, i u Mičigenu imamo srpske zajednice u Detroitu i Flintu. Tu govorimo o razlici od nekoliko hiljada glasova, što nije beznačajno ukoliko bude krajnje izjednačena borba – kaže Trifković.

Bajden motivisao Srbe da budu „jezičak na vagi“

Međutim, postoje i druge verske i etničke zajednice kojima se kandidati obraćaju, a tu je posebno bila aktivna Bajdenova kampanja, koja je u svojim porukama muslimanima ukazivala na njegovu konzistentnu podršku još od početka devedesetih, „bilo muslimanskoj strani u BiH ili albanskoj na Kosovu i Metohiji“, dodaje Trifković.

Takođe, Bajden je bio i jedan od najžešćih pobornika bombardovanja Srba, prvo bombardovanja položaja Vojske Republike Srpske 1994. i 1995, a potom i Savezne Republike Jugoslavije 1999. godine.

– To, naravno, plus njegove ranije izjave visoko će motivisati američke birače srpskog porekla da glasaju za Trampa – smatra Trifković.

Međutim, u državama gde Srba ima u većem broju, kao što su Kalifornija na zapadnoj obali i Njujork na istočnoj, demokrate već imaju ugrađenu većinu, tako da tu srpski glasovi neće praviti nikakvu razliku, ocenjuje Trifković.Srbi od Bajdena nemaju ničem dobrom da se nadaju

Prema njegovim rečima, Srbi su tradicionalno glasali za demokrate u prvoj polovini 20. veka. Međutim, već u pedesetim godinama počeli su konstantno da glasaju za republikance, pre svega zato što su važili za veće borce protiv komunizma.

– Niti su Srbi skloni demokratama, niti su ovog puta u bilo kakvoj dilemi, jer srpskoj zajednici je jako dobro poznato gde Bajden stoji, ko su članovi njegovog tranzicionog tima u slučaju da pobedi, ko će biti tvorci njegove spoljne politike i da od toga Srbi nemaju ničem dobrom da se nadaju – zaključio je Trifković.

KOMENTARI2 komentara

  1. milorad3 says:

    ma bolje da su ćutali i glasali protiv bajdena ali i ovako je svejedno taj tip je podignut u visine američke politike novcem od narko kartela a medju jačim donatorima je bila šiptarska mafija sa kosova i iz albanije i to je razlog za "mržnju".On je svoju karijeru izgradio kao plaćeni lobista, duboko ukopani CRV administracije i svakako premjerni primerak onoga što tramp zove "duboka država".Bajden nikada nije bio političar on je ono što rusi zovu "aparatiček".I nismo mi nadrljali ako on i njegova ekipa uspeju da pokradu izbore u USA (jer REALNO taj tip NIKADA ne bi mogao da dobije na fer izborima to je OČIGLEDNO kao što je očigledno je da je nesposobni demagog bez kompetencije i harizme a sada se vidi i da nije baš pri sebi,,tramp ga je lepo prozvao za njegovu karijeru i "dostignuća" tokom svih ovih DECENIJA njegovog bitisanja u vrhovima američke politiike, alo tip nije uradio NIŠTA vredno pomena za dobrobit nacije)NADRLJALI SU AMERIKANCI pre svega.Dok mi dodjemo na red on će da odapne,ima bajden previše problema kako da on i sin mu, izbegnu krivične prijave i možda i sudjenje.Jedno je sigurno bajaden i "liberali" u USA su najodgovorniji za ovo što danas pogadja tu državu ali vrlo vešto skreću opravdani bes birača sa sopstvenih nedela iz senke prema potpuno nedužnim ljudima za ovaj prljavi i krvavi krevet u kome danas spavaju ameriknaci i zovu ga USA.Ovo danas nisu više UNITED STATES of AMERICA, prosto ni neznam kako bi ta tvorevina mogla da se nazove danas ali ta država je izgubila svaki medjunarodni legitimitet a sada je izgleda uništena i iznutra.

  2. Suzuki Vitara says:

    Ma nek izvadi protezu i prione na posao, alchajmer ce mu pomoci.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *